Αίγυπτος και Ελλάδα αποδοκιμάζουν την επίθεση κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αίγυπτος αποδοκίμασε κατηγορηματικά την επίθεση εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη «Νεκρή Ζώνη», στην Κύπρο, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή της θέση στο Κυπριακό, η οποία βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε ότι «μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη “Νεκρή Ζώνη” στην Κύπρο, η Αίγυπτος αποδοκιμάζει κατηγορηματικά την επίθεση κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και επιβεβαιώνει τη σταθερή της θέση στο Κυπριακό, η οποία είναι βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα. Ακόμη, επεσήμανε πως «η Αίγυπτος εκτιμά τις ιδιαίτερες και στρατηγικές σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Κύπρου, ενόσω Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή αναφορικά με το περιστατικό.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του, προς τον κ. Χριστοδουλίδη, για τις απαράδεκτες επιθέσεις των Τουρκοκυπρίων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, με το Μέγαρο Μαξίμου να υπογραμμίζει ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο

Για το γεγονός το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος έβγαλε την κάτωθι ανακοίνωση:


«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες, σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίoν των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης, πλησίον της Πύλας.
Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.
Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.
Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την αναβίωση των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις».

Το γεγονός

Το πρωί της 18ης Αυγούστου, σημειώθηκε επεισόδιο στη «Νεκρή Ζώνη» της Κύπρου, κοντά στην Πύλα, με επιθέσεις εναντίον ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών, από Τουρκοκυπρίους που μετέβησαν στην περιοχή από τα κατεχόμενα, για την εκτέλεση εργασιών εντός της «Νεκρής Ζώνης». Αυτό το γεγονός προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων στην ευρωπαϊκή κοινότητα αλλά και αντιπροσωπεία της αμερικανικής εξουσίας, με πληθώρα πολιτικών φορέων και προσώπων να καταδικάζει την τουρκοκυπριακή επίθεση σε κυανόκρανους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, η Τουρκία εμμένει στην εμπρηστική της ρητορική, υποστηρίζοντας ότι για το περιστατικό «ευθύνονται οι Ελληνοκύπριοι». Η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί, επίσης, την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη “Νεκρή Ζώνη” και να απέχει από ενέργειες που κλιμακώνουν τις εντάσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος, η ανακοίνωση των ηγετικών στελεχών της Ομάδας Ελληνικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Hellenic Caucus) σημείωσε πως «καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις σε ειρηνευτικές δυνάμεις του Οργανισμού και τις ζημιές σε οχήματα αυτού εντός της –ελεγχόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη– ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο από τουρκικές δυνάμεις.

Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων και οι ζημιές στον εξοπλισμό και τις υποδομές είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του Οργανισμού να εκπληρώσει την ειρηνευτική του εντολή, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να απειλήσει τις προοπτικές επανένωσης και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(ekalexandria.org)