Ταξίδι-προσκύνημα μαθητών του «Πλάτωνα» Φλόριδας στην Ελλάδα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Στην Ακρόπολη ζωντάνεψαν το όνειρό τους. Στη γραφική Πλάκα χόρεψαν ελληνικά, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου δοκίμασαν τη φημισμένη ακουστική του, στη Ζάκυνθο έψαλλαν τον Εθνικό Υμνο κάτω από το άγαλμα του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού και στο Δημοτικό Σχολείο του νησιού εντυπωσίασαν όλους μιλώντας ελληνικά.

Ηταν μερικές από τις επισκέψεις που έκαναν στην Ελλάδα, μαθητές και μαθήτριες της Ακαδημίας Πλάτωνα της Φλόριδας, από τις 5 έως τις 19 Ιουνίου.

Στο ταξίδι-προσκύνημα αυτό, συμμετείχαν δέκα παιδιά της Ακαδημίας που συνοδεύονταν από τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς, Γιάννη Γιαβάρα, Χριστίνα Βίτους και Χρύσα Καπνογιάννη.

«Το ταξίδι αυτό, το πρώτο μετά από δέκα χρόνια χωρίς οργανωμένα ταξίδια στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη της κ. Ντανιέλ Σισέτι και τη φροντίδα του κ. Μιχάλη Αλεξάνδρου, που συντόνισε την όλη διαδικασία», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Γιαβάρας.

Πρώτος σταθμός, ήταν η Αθήνα, όπου οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να θαυμάσουν από κοντά τον Παρθενώνα, το λαμπρότερο δημιούργημα της αθηναϊκής δημοκρατίας, καθώς και το Μουσείο Ακρόπολης, που είναι ένα μοντέρνο αρχαιολογικό μουσείο, από τα σπουδαιότερα στον κόσμο, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλα έργα της κλασικής αρχαιότητας. Οι μικροί μαθητές, που δεν ήταν ελληνικής καταγωγής, εντυπωσιάστηκαν από τον Παρθενώνα και έλεγαν στους δασκάλους τους, ότι το παγκόσμιο αυτό μνημείο, παρά τα χρόνια που πέρασαν και τη φυσική φθορά του, διατηρεί πάντα την ιερότητα και τη γοητεία του. Εξέφρασαν, επίσης, τη συγκίνησή τους, γιατί γνώρισαν από κοντά αυτό για το οποίο διάβαζαν στα βιβλία και άκουγαν στο σχολείο τους.

Οι μαθητές περπάτησαν, ακόμα, στο ιστορικό κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Πλατεία Συντάγματος, το Παναθηναϊκό Στάδιο και η Πύλη του Αδριανού, καθώς και στην παλιά Αθήνα, με την Πλάκα και το Μοναστηράκι. Στην Πλάκα εντυπωσιάστηκαν από τους στενούς γραφικούς δρόμους της, την παλαιά αρχιτεκτονική της, τους πολλούς τουρίστες και τη γνήσια ελληνική κουζίνα που γεύτηκαν σε μια από τις ταβέρνες, όπου και χόρεψαν ελληνικά.

Την τέταρτη μέρα, αναχώρησαν για την Πελοπόννησο με πρώτο σταθμό την εντυπωσιακή διώρυγα στον Ισθμό της Κορίνθου.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και θαύμασαν την υπέροχη αρχιτεκτονική και ακουστική του. Επειδή απαγορεύεται η ρίψη νομίσματος, δοκίμασαν την απαράμιλλη ακουστική του, με παλαμάκια.

Διανυκτέρευσαν, στη συνέχεια, δύο βράδια στο πανέμορφο Τολό, όπου απόλαυσαν την πεντακάθαρη θάλασσα και πήγαν στο γειτονικό Ναύπλιο με το ιστορικό Παλαμήδι και τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια.

Ταξιδεύοντας προς την όμορφη Ζάκυνθο έκαναν μία στάση στην Αρχαία Ολυμπία, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το πανέμορφο τοπίο και να δουν από κοντά τον τόπο που διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα. Οι μαθητές του «Πλάτωνα», παρατηρούσαν με δέος όλο τον ιερό χώρο, «ρουφούσαν», κυριολεκτικά τον ξεναγό, και αγωνίστηκαν και οι ίδιοι, αφού έβγαλαν τα παπούτσια τους και έτρεξαν στο αρχαίο στάδιο.

Στη συνέχεια, από το λιμάνι της Κυλλήνης αναχώρησαν για το νησί της Ζακύνθου, όπου διανυκτέρευσαν για τέσσερα βράδια.

Στο όμορφο αυτό νησί του Ιονίου επισκέφτηκαν τον ιστορικό Λόφο του Στράνη, όπου ο Διονύσιος Σολωμός εμπνεύστηκε και έγραψε τον Υμνο στην Ελευθερία, τον οποίο μάλιστα έψαλλαν με συγκίνηση κάτω από το εκεί άγαλμά του. Θαύμασαν, επίσης, την υπέροχη θέα από τον λόφο της Μπόχαλης, προσκύνησαν στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου, περπάτησαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Ζακύνθου και απόλαυσαν εκλεκτά τοπικά εδέσματα ακούγοντας ζακυνθινές καντάδες. Φυσικά, δεν παρέλειψαν μικρή κρουαζιέρα που τους έδωσε την ευκαιρία να θαυμάσουν τη φυσική ομορφιά του νησιού, το ξακουστό ναυάγιο και να βουτήξουν στα καταγάλανα νερά του Ιονίου.

Ξεχωριστή εμπειρία για όλους αποτέλεσε η επίσκεψη στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου, όπου οι εκδρομείς έτυχαν μιας πολύ θερμής και φιλόξενης υποδοχής από την διευθύντρια, Αντιγόνη Ρούσσου, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου. Μεταξύ των παραβρεθέντων παραγόντων ήταν και ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ζακύνθου, Αθανάσιος Κατσίμπελης, ο οποίος στον χαιρετισμό του έκανε θερμή αναφορά στην επίσκεψη των μαθητών του «Πλάτωνα» από τη Φλόριδα.

Μερικοί μαθητές της Ακαδημίας χαιρέτισαν τους παρευρισκόμενους με σύντομες ομιλίες στα ελληνικά, που ενθουσίασαν τους παραβρεθέντες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το τέλος της σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές και των δύο σχολείων αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα και φωτογραφήθηκαν μεταξύ τους.

Αφήνοντας πίσω τους την ωραία Ζάκυνθο, οι εκδρομείς κατευθύνθηκαν μέσω της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου προς τη Ναύπακτο, το γραφικό Γαλαξίδι, όπου απόλαυσαν φρέσκα θαλασσινά και κατέληξαν στην παραδοσιακή Αράχοβα.

Την επόμενη μέρα, επισκέφτηκαν τον εκπληκτικό αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, ξεναγήθηκαν στο ομώνυμο μουσείο και ύστερα από ένα απολαυστικό γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα της Αράχοβας, συνέχισαν το ταξίδι τους προς την Αθήνα και συγκεκριμένα τη Νέα Μάκρη, όπου έμειναν τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Από εκεί, επισκέφτηκαν τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και θαύμασαν την υπέροχη θέα και το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

«Επιστρέφοντας στη Φλόριδα οι ταξιδιώτες των σχολείων της Ακαδημίας Πλάτωνα έφεραν μαζί τους πλήθος αναμνήσεων, όμορφων εμπειριών και έναν απέραντο θαυμασμό που μετατράπηκε σε αγάπη για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Γιαβάρας. «Τα ταξίδια της Ακαδημίας Πλάτωνα στην Ελλάδα θα γίνονται, πλέον, κάθε χρόνο με διαφορετικούς προορισμούς ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσουν οι μαθητές της περισσότερα μέρη της πανέμορφης πατρίδας μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, υποδέχτηκαν τους μαθητές και τους συνοδούς τους υπάλληλοι με αναμνηστικά δώρα, καθώς και εκπρόσωποι του πολιτιστικού συλλόγου Αρτέμιδας με το χορευτικό τους, «Ωθώπατο» τα μέλη του οποίου φορούσαν παραδοσιακές ενδυμασίες και έδωσαν επίσης δώρα.

(www.ekirikas.com)