Δυναμική παρουσία Ελλήνων και Ομογενών στη Διεθνή Εκθεση Τροφίμων της Νέας Υόρκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυναμική ήταν η παρουσία των εκθετών από την γενέτειρα και των ομογενειακών εταιρειών που ειδικεύονται στην εισαγωγή, προώθηση και παραγωγή ελληνικών προϊόντων στην Διεθνή έκθεση Τροφίμων (Summer Fancy Food Show), η οποία άνοιξε τις πύλες της το πρωί της Κυριακής, 25ης Ιουνίου 2023 στον εκθεσιακό χώρο «Javits Center» στο Μανχάταν.

Πρόκειται για την δεύτερη έκθεση της μετακορωνοϊού εποχής που είχε ως τιμώμενη χώρα το Μαρόκο και η οποία παρείχε την δυνατότητα σε όλες τις χώρες του κόσμου να προβάλλουν τα προϊόντα τους σε ένα επαγγελματικό κοινό.  Πρόκειται για μια παγκόσμια γευσιγνωσία και συνάμα γιορτή τροφίμων

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την Enterprise Greece η οποία είχε 31 συνολικά περίπτερα, καθώς επίσης και από τα περίπτερα της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία προέβαλαν τα ελληνικά ελαιόλαδα, τυροκομικά και άλλα προϊόντα με έμφαση στα καινοτόμα βιολογικά προϊόντα.

Τα ομογενειακά περίπτερα αν και ήταν ολιγότερα σε αριθμό εν συγκρίσει με την προ κορωνοϊού εποχή,  εν τούτοις ήταν καλαίσθητα, βρίσκονταν σε περίοπτη θέση και έμοιαζαν με κυψέλες διότι οι επαγγελματίες του κλάδου και οι επισκέπτες δοκίμαζαν τα ελληνικά προϊόντα και συνομιλούσαν με τους ιδιοκτήτες των εισαγωγικών εταιριών και τους αντιπροσώπους τους.

Συνομιλώντας με ομογενείς εκθέτες και εισαγωγείς που για πρώτη φορά συμμετείχαν σε ρόλο επισκέπτη διαπιστώσαμε ότι αρνητικό ρόλο στην απόφασή τους έπαιξε το αυξημένο κόστος συμμετοχής στην εν λόγω έκθεση και γενικότερα ο πληθωρισμός.

Ο πρόεδρος της εταιρείας «Optima Foods» Κώστας Μάστορας απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» επεσήμανε: «Η Optima Foods, η οποία είναι η εισαγωγική εταιρεία του ομίλου «Titan» εισάγει από την Ελλάδα, 3.500 κωδικούς, ελιές, τυριά και «του πουλιού το γάλα», που λέει ο λαός».

Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον των επισκεπτών επεσήμανε: «Η προσέλευση είναι πάρα πολύ μεγάλη και είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι».

Ερωτηθείς για τα προϊόντα επεσήμανε ότι παρουσιάζουν καινοτόμα προϊόντα μεταξύ των οποίων τους χυμούς της Ολύμπου, οι οποίοι είναι χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά.

Το περίπτερο της «Kontos Foods» ήταν εντυπωσιακό. Ο πρόεδρος της εταιρείας Στηβ Κόντοςαποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις και συμμετέχει ανελλιπώς στην Διεθνή Εκθεση Τροφίμων της Νέας Υόρκης.

Παράλληλα με τα προϊόντα πίτας και φύλλου κρούστας η «Kontos Foods», προβάλλει και μεγάλη γκάμα ελληνικών προϊόντων.

Εφέτος παρουσίασαν την πίτα με ελαιόλαδο, η οποία απέσπασε τα ευμενή σχόλια των επισκεπτών που την γεύτηκαν.

Ο Ιάσωνας Λουμίδης, ο οποίος ανήκει στη νεότερη γενιά της οικογένειας Λουμίδης, ιδιοκτήτριας της «Loumidis Foods» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη που παρέχει η ομογένεια στην προσπάθειά τους να εισαγάγουν και διατηρήσουν στο ράφι τα ελληνικά προϊόντα.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις δύσκολες συγκυρίες που διανύουν τα ελληνικά προϊόντα, λόγω του πληθωρισμού και τόνισε ότι καταβάλλουν προσπάθειες ούτως ώστε να μη μειώσουν ούτε την ποιότητα και ούτε τις ποσότητες των προϊόντων ανά συσκευασία.

«Προσπαθούμε να περάσουμε μια περίοδο αναπροσαρμογής και να προετοιμαστούμε καλύτερα για τα επόμενα χρόνια», επεσήμανε ο κ. Λουμίδης.

Ο Ζαχαρίας Μορφογένης από την εταιρεία «Fantis Foods» που είναι η αρχαιότερη εταιρεία εισαγωγής ελληνικών προϊόντων επεσήμανε ότι εδώ προωθούμε τα ελληνικά προϊόντα και συνάμα προσπαθούμε να προβάλουμε τα ευεργετήματα της μεσογειακής δίαιτας.

«Όλα τα προϊόντα που προβάλλουμε εδώ είναι βιολογικά και φυσικά προϊόντα ξεκινώντας από το ελαιόλαδο μέχρι και τα τυροκομικά», συμπλήρωσε.

Στην εν λόγω έκθεση συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και η εταιρεία «Kosterina», η οποία πέρσι κέρδισε το βραβείο Sofi Award για το βαλσάμικο ξύδι με σοκολάτα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από την Κατερίνα Μουντάνο και έχει την έδρα της στο Λογνκ Άϊλαντ και ειδικεύεται στην παραγωγή και διάθεση των ομώνυμων προϊόντων Kosterina στην αμερικανική αγορά.

(www.panhellenicpost.com)