«Στα χνάρια των Ελλήνων της Αιγύπτου» Ένα οδοιπορικό του Cosmote Tv σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Από τις 6 Ιουνίου  ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός αφέθηκε στην ποιητική ματιά του διακεκριμένου και ταλαντούχου σκηνοθέτη κ. Πάνου Αγγελόπουλου που με το πολυπληθές τηλεοπτικό του συνεργείο ήρθε για λογαριασμό του Cosmote TV στην σπουδαία χώρα του Νείλου για να ακολουθήσει τα χνάρια των Ελλήνων της Αιγύπτου σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια και να καταγράψει με τον χρωστήρα της τέχνης του, την ιστορικού περπατησιά του Ελληνισμού στο χθες και στο σήμερα.

Τα τέσσερα τηλεοπτικά επεισόδια που θα προβληθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα συμπεριλάβουν τα σημαντικότερα σημεία της ιστορικής παρουσίας των Ελλήνων στο παρελθόν, αναδεικνύοντας παράλληλα τα όνειρα, το όραμα αλλά και τον αγώνα των Ελλήνων για να διατηρήσουν ζωντανή στο σήμερα, την ταυτότητα αλλά και το μακραίωνο αποτύπωμα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Πρώτο σταθμός του κινηματογραφικού αυτού οδοιπορικού  η πόλη της Αλεξάνδρειας  με την Μεσόγειο θάλασσα να αγαλλιάζει αυτήν την σημαντική πόλη που ο Ελληνισμός έκανε τα πρώτα του βήματα και άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του σε όλους τους τομείς της ζωής.

Ο κ. Αγγελόπουλος και οι συνεργάτες του επισκέφτηκαν μεταξύ πολλών άλλων το Ελληνικό τετράγωνο στο Σάτμπι, το Πατριαρχείο και τις σημαντικές Εκκλησίες της πόλης, τα Σωματεία της Παροικίας, τα ιστορικά τοπωνύμια και όλους τους χώρους που παραπέμπουν  στην πάλαι ποτέ ιστορική Παροικία των Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Ο σκηνοθέτης συνομίλησε  επίσης  σε ξεχωριστές συνεντεύξεις με όλους του παράγοντες της Ελληνικής Παροικίας στην Αλεξάνδρειας όπως ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος, ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο Γενικός Πρόξενος κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, η Πρόεδρος του  Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας κα. Λιλίκα Θλιβίτου, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα. Αλίκη Αντωνίου, η κα. Σταυρούλα Σπανούδη Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και με πολλούς άλλους.

Στις 12 Ιουνίου η κινηματογραφική ομάδα του κ. Αγγελόπουλου  ήρθε στο Κάιρο με πρώτο της σταθμό τα Ελληνικά Σχολεία στην Ηλιούπολη, όπου αφού πήραν πλάνα από όλους τους  χώρους των Ελληνικών Σχολείων, συνομίλησαν με τον Διευθυντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου κ. Χρίστο Παπαδόπουλο, τον Διευθυντή της Αχιλλοπουλείου κ. Βασίλη Λάγιο και με τον Διευθυντή της Αμπετείου Σχολής  κ. Γιώργο Κοκορέλη, αλλά και τράβηξαν πλάνα από την καλοκαιρινή σχολική γιορτή της Αχιλλοπουλείου Σχολής στις 14 Ιουνίου.

Τα μέρη του Καΐρου πολλά, οι αποστάσεις μεγάλες και οι μέρες λίγες οπότε από νωρίς το πρωί κάθε επόμενης ημέρας οι κάμερες κατέγραψαν το Ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, οπού ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του και συνομίλησαν με τον Καθηγούμενο Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό, τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου όπου ο κύριος Αγγελόπουλος θέλησε να μάθει τις απόψεις και το όραμα του για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή, αλλά και του Αρχισυντάκτη του Νέου Φωτός κ. Βασίλης Πουλαρίκα.

 Ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου πήρε θέση στην συνέχεια μπροστά από την κάμερα όπως επίσης και πρώην Αρχηγός των Προσκόπων κ. Γιάννης Μελαχροινούδης ενώ πλάνα τραβήχτηκαν από την Πρεσβεία της Ελλάδας, την Κατοικία του Πρέσβη, τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Προσκποπείο.

Το Ελληνικό Νοσοκομείο του Καΐρου άνοιξε στην συνέχεια τις πόρτες του στην ομάδα του  Cosmote TV όπου με την καθοδήγηση του Διευθυντή του κ. Σαμουήλ Λουίς τα μέλη  του ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του σημαντικού και παραγωγικού  αυτού κτηρίου της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου.

Επόμενος σταθμός ο Ελληνικός Ναυτικό Όμιλος του Καΐρου  όπου εκτός από τα μοναδικά πλάνα που κατέγραψαν οι κάμερες από όλους τους χώρους του Ομίλου, ο κύριος Αγγελόπουλος συνομίλησε και με την συγγραφέα κα Μαρία Αδαμαντίδου για το σπουδαίο της βιβλίο για το Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο  το οποίο παρουσιάστηκε στις 9 Ιουνίου στο Κάιρο, αλλά και για την ιστορία του Ναυτικού Ομίλου μέσα από τις αναμνήσεις της συγγραφέως, από την συμμετοχή του πατέρα της στα πρώτα του βήματα.

Και όσο το ταξίδι έφτανε προς το τέλος του και οι Καϊρινές ημέρες γυρνούσαν μια ακόμα σελίδα στο πολλά υποσχόμενο ντοκυμαντέρ του Comote TV, ρωτήσαμε τον κύριο Αγγελόπουλο για το ίζημα που άφησε στην ψυχή του ο Ελληνισμός της Αιγύπτου.
«Μετά το ταξίδι μου στην μυστηριώδη γη της Αλεξάνδρειας και του Καιρου επιστρέφω στην Αθηνα ενθουσιασμένος και συγκινημένος Οι Έλληνες της Αιγύπτου σηκώνουν την Ελλάδα ψηλότερα , συνεχίζουν να παλεύουν να επιμένουν και να δημιουργούν τιμώντας το παρελθόν τους.» μας είπε με χαρά και συγκίνηση ο σκηνοθέτης.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο πρώτος σπόρος για την δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ έπεσε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την πρόταση που έκανε στον κύριο Πάνο Αγγελόπουλο ο  Αρχισυντάκτης του Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου κ. Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, ο οποίος έχει συνεργαστεί με το Cosmote Tv σε πολυάριθμα ντοκιμαντέρ του.

Αναμένουμε με αγωνία και προσμονή τα ενδιαφέροντα αυτά τέσσερα επεισόδια που κατέγραψαν με την καλλιτεχνική ματιά του κ. Αγγελόπουλου τα χνάρια του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια.

Η ομάδα του Cosmote Tv: Πάνος Αγγελόπουλος σκηνοθέτης, Μαρία Καλίτση Διευθύντρια Παραγωγής, Γιάννης Κάσσης Διευθυντής Φωτογραφίας, Χρήστος Δουμάνης Ηχολήπτης και δεύτερη κάμερα, Νίκος ΠράσοςΦροντιστής.

(ekkairo.org)