Η καταληκτική ημερομηνία ώστε να μπορέσουν οι απόδημοι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 21 Μαΐου

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Για πρώτη φορά, λίγοι Έλληνες του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 από τον τόπο διαμονής τους. Μέχρι σήμερα, 20.000 περίπου Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, για να συμμετέχουν από τον τόπο διαμονής τους.

Μια από τις προϋποθέσεις είναι το να έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση πέρσι ή φέτος. Η δήλωση μπορεί να είναι μηδενική ενώ μπορεί να υποβληθεί και εκπρόθεσμα, ακόμα και σήμερα.

H εγγραφή στην πλατφόρμα θα πρέπει να έχει γίνει 12 ημέρες προτού εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξη των εκλογών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ν.Δ., εφόσον το Π.Δ. εκδοθεί στις 22 Απριλίου 2023 (σ.σ. που είναι και το λογικό, δεδομένου ότι οι εκλογές θα γίνουν σις 21 Μαΐου), η προθεσμία για να περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους είναι η Δευτέρα 10 Απριλίου στις 23.59. Δαφορετικά, ο ψηφοφόρος θα περιληφθεί στους καταλόγους για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Σημειώνεται ωστόσο πως ο εν λόγω νόμος -που προκύπτει ως προϊόν συμβιβασμού της Νέας Δημοκρατίας με τα υπόλοιπα κόμματα- δεν καλύπτει όλους ανεξαιρέτως τους ομογενείς, αλλά υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται.

Η πρώτη βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, είναι από το 1988 έως σήμερα να έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει φέτος ή πέρυσι φορολογική δήλωση στην Ελλάδα.

Με απόφαση της κυβέρνησης μπορούν να υποβάλουν ακόμη και σήμερα εκπρόθεσμη μηδενική φορολογική δήλωση χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Επίσης, δεν απαιτείται να είναι φορολογικά κάτοικοι εξωτερικού, δηλαδή να έχουν δηλωθεί στη ΔΟΥ Εξωτερικού.

Ακόμη και όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν μόνο στις 21 Μαΐου από το εξωτερικό, μπορούν να γραφτούν, ώστε να ψηφίσουν μόνο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και στις 22 Μαΐου να επιλέξουν να διαγραφούν από τη λίστα.

Η καταληκτική ημερομηνία ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 21 Μαΐου με εγγραφή στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr -εάν για παράδειγμα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα στις 22 Απριλίου- είναι η Δευτέρα 10 Απριλίου 2023 στις 23.59 ώρα Ελλάδος.

Η είσοδος στην ψηφιακή πλατφόρμα apodimoi.gov.gr, γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet όσων απόδημων Ελλήνων επιθυμούν να εγγραφούν στους «ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού» προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή τους.

Για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού θα πρέπει:

-να έχουν μείνει συνολικά 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης

-να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος

-απαραίτητοι για την είσοδο στο σύστημα οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet

-ακολουθούν τα βήματα όπως αυτά εμφανίζονται στην πλατφόρμα και συμπληρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία

-σε περίπτωση αίτησης εγγραφής εξαρτώμενου μέλους α’ βαθμού, επιλέγουν “Παροχή συναίνεσης” για την επεξεργασία των προσωπικών στοιχείων

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Βήμα 1ο: Ο εκλογέας εισάγει στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr τους αντίστοιχους κωδικούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), πιστοποιείται ως χρήστης και εισέρχεται στην εφαρμογή.

Βήμα 2ο: Aναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συμπληρωθούν αυτόματα στην αίτηση.

Βήμα 3ο: Kαταχωρίζει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Επιλέγει χώρα και πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριμένων πεδίων.

Βήμα 4ο: Ο εκλογέας αναρτά ηλεκτρονικά αντίγραφα των δικαιολογητικών των προϋποθέσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019, δηλαδή δημόσια έγγραφα διαμονής δύο (2) ετών στην Ελληνική Επικράτεια επιλέγοντας το δημόσιο φορέα έκδοσης.».

Βάσει του άρθρου 12 του Π.Δ 26/2012, η αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων γίνεται κάθε ημερολογιακό δίμηνο. Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Π.Δ 26/2012 «Κάθε εκλογέας μπορεί να ζητήσει αιτιολογημένα τη διόρθωση κάθε στοιχείου εγγραφής του στον εκλογικό κατάλογο». Εάν έχετε αιτηθεί στο Δήμο βασικής εγγραφής σας διόρθωση των στοιχείων σας, η διόρθωση αυτή θα πρέπει να αποσταλεί από τον οικείο Δήμο στο Υπουργείο Εσωτερικών στην επόμενη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων (βάση ημ/νίας ολοκλήρωσης της διόρθωσης). Επομένως θα αναμένετε την ολοκλήρωση της αναθεώρησης για να μπορέσετε να κάνετε εκ νέου αίτηση Έλληνα κατοίκου εξωτερικού. Μπορείτε να ελέγχετε την εξέλιξη της διόρθωσης από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ στο «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» ελέγχοντας την ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης.

(www.panhellenicpost.com)