Οι Πρόσκοποι του Καΐρου έκοψαν την Βασιλόπιτα και γιόρτασαν με όλη την Παροικία τα 110 τους χρόνια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Τις τελευταίες ημέρες στο Προσκοπείο του Καΐρου επικρατεί ένας δημιουργικός αναβρασμός. Από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ οι ενήλικοι βαθμοφόροι Πρόσκοποι του Καΐρου εκπαιδεύονται στην θεωρία αλλά και στην πράξη της Προσκοπικής μεθοδολογίας. Για τον σκοπό αυτό ήρθαν από την Ελλάδα τέσσερα ικανά και πεπειραμένα στελέχη του Προσκοπικού Συστήματος που με την αρωγή του εμπειρότατου πρώην Αρχηγού κ. Γιάννη Μελαχροινούδη μαθαίνουν να παίζουν, αλλά όπως λένε και οι ίδιοι με έμφαση, μαθαίνουν να παίζουν σωστά προς όφελος των παιδιών και των νέων της Παροικίας μας.

Κάθε γιορτή των Προσκόπων δεν είναι ποτέ ένα πράγμα μόνο και δεν εξελίσσετε σε καμία περίπτωση γραμμικά. Αυτό το χαρούμενο απόγευμα του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου είχαμε  εορτασμό των 110 χρόνων που όλοι φορούσαν το επετειακό μαντίλι , σκηνές στον κήπο για διανυκτέρευση, εκπαίδευση στελεχών, κοπή βασιλόπιτας, βραβεύσεις, πλακέτες και απόδοση τιμών,  και φυσικά πολύ παιχνίδι.

Άλλα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί και όλοι μαζί μικροί και μεγάλοι Πρόσκοποι και… Προσκοπάκια στον κήπο για παιχνίδι. Μαζί φυσικά και οι φιλοξενούμενοι από την Ελλάδα και οι Αλεξανδρινοί βαθμοφόροι που έφτασαν για την σημαντική εκπαίδευση μαζί με τον χαλκέντερο  Έφορο Αλεξανδρείας κ. Άρη Μαρκοζάνη.

Και αφού το παιχνίδι τελείωσε μπήκαμε όλοι στην αίθουσα για την συνέχιση της γιορτής. Τα Λυκοπουλάκια μαζεμένα όλα μαζί στην δεξιά μεριά της αίθουσας έτοιμα για εκπλήξεις και όλοι οι υπόλοιποι στις καρέκλες και έξω φυσικά γιατί με τόσο κόσμο δεν χωράγαμε. Στην πρώτη σειρά των επισήμων, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος,  η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, η αναπληρώτρια Συντονίστρια εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, ο φίλος και χορηγός των Προσκόπων κ. Αντώνης Καζαμίας.

Στην οθόνη προβαλλόταν το καλαίσθητο λογότυπο του εορτασμού των 110 χρόνων και ο Αρχηγός των Προσκόπων κ. Χρήστος Αντωνίου, ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης πήρε τον λόγο καλωσορίζοντας όλους τους παριστάμενους. Ο κ. Αντωνίου ανέπτυξε τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον εορτασμό τον 110 χρόνων, αναφέροντας τα εγκαίνια του εμπλουτισμένου Μουσείου Προσκοπικών Ενθυμημάτων, αλλά και την έκδοση ενός ιστορικού λευκώματος με την ιστορία των Προσκόπων. Αναφέρθηκε επίσης και στο πολυτελές ημερολόγιο που ήδη κυκλοφορεί με σπάνιες φωτογραφίες από την Προσκοπική ιστορία αλλά και για την αγγλόφωνη έκδοση που κυκλοφόρησε από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Περιφερειών Αλεξανδρείας και Καΐρου και περιλαμβάνει μαρτυρίες και αναμνήσεις των Ελλήνων Προσκόπων της Αιγύπτου. Τέλος έκανε μια μικρή παρουσίαση των δράσεων και των ταξιδιών της τελευταίας χρονιάς και ευχαρίστησε από καρδιάς την Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού, τον κ. Ερίκο Αδάμ και τον κ. Αντώνη Καζαμία για την πολύτιμη, αδιάλειπτη και έμπρακτη αρωγή τους στα Προσκοπικά ιδεώδη.

Μια πολύ συγκινητική στιγμή για την συνέχεια μας επεφύλαξαν οι Πρόσκοποι του Καΐρου. Τέσσερεις Ανιχνευτές έλαβαν από τον Έλληνα Πρέσβη κ. Παπαγεωργίου που ως εκπρόσωπος της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας επέδωσε την ύψιστη διάκριση του Προσκόπου Έθνους στον Παύλο Γιούσεφ, στην Γκάνα Σαάντ, στην Κάρολ Γιακούμ και στην Βέρα Γεωργαλλίδου. Καταχειροκροτούμενοι από όλους έλαβαν γεμάτοι περηφάνια το μαντίλι με τον μαίανδρο και το διακριτικό που θα φοράνε πάντα στην Προσκοπική τους στολή.

Για την συνέχεια η έκπληξη από τα Λυκόπουλα με ένα ζωηρό και χαρούμενο Προσκοπικό τραγούδι που έκανε όλους μας να τους καμαρώσουμε και φυσικά να τους χειροκροτήσουμε με αγάπη.

Στη συνέχεια οι Καϊρινοί Πρόσκοποι  ευχαρίστησαν από καρδιάς τους αδελφούς Προσκόπους από την Ελλάδα που ήρθαν για να τους εκπαιδεύσουν με αγάπη και προσήλωση στην Προσκοπική γνώση μοιραζόμενοι μαζί τους τις πλούσιες εμπειρίες τους. Έλαβαν από τον Αρχηγό κ. Αντωνίου αναμνηστικά δώρα ο κ. Παντελής Προμπονάςμέλος του Δ.Σ του Σ.Ε.Π, η κα Χριστίνα Μπονώρη του Προγράμματος Νότιας Αττικής, η κα Αθανασία ΚάππουΈφορος Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, η κα Χρύσα Καρκούλια Έφορος Κλάδου Δυτικής Αττικής. Αναμνηστική πλακέτα έλαβε επίσης το Δ.Σ και η Γενική Εφορεία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, η Εφορεία της Εκπαίδευσης του Σ.Ε.Π και φυσικά η Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου στο πρόσωπο της Γενικής Γραμματέως κας Βίλλυ Πολίτη Ζουέ για την αμέριστη οικονομική συμπαράσταση της Κοινότητας στις Προσκοπικές δράσεις.

Ο κ. Μελαχροινούδης στη συνέχεια παρουσίασε το επετειακό μαντήλι των 110 χρόνων και το προσέφερε μαζί με το Προσκοπικό λάβαρο στον Έλληνα Πρέσβη κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, ο οποίος συγκινημένος ανέφερε ότι  είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που είδε αυτόν τον υπέροχο χώρο να γεμίζει με φωνές, τραγούδια και παιχνίδια και εξέφρασε τη ζωηρή επιθυμία του “να ανταμώνουμε πάντα με τέτοιες αφορμές”, ενώ δήλωσε ότι η Πρεσβεία θα είναι συνεχώς κοντά σε οτιδήποτε ενισχύει τον κοινοτικό δεσμό σε όλη την Αίγυπτο.

Το επετειακό  μαντήλι των 110 χρόνων έλαβαν επίσης η Γενική Πρόξενος στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος, ο μεγάλος φίλος των Προσκόπων κ. Αντώνης Καζαμίας και ο Αρχισυντάκτης του Νέου Φωτός κ. Βασίλης Α. Πουλαρίκας. Πραγματικό πανδαιμόνιο ακολούθησε με χειροκροτήματα  επευφημίες και ζητωκραυγές, όταν ο κ. Μελαχροινούδης εξήρε από μικροφώνου την πολύτιμη συμβολή και την μοναδική αυταπάρνηση που επιδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια η μοναδική Αρχηγός των Ανιχνευτών κα  Έντζι Χάλεντ.

Στη συνέχεια ο π. Στέφανος ευλόγησε την Βασιλόπιτα και τα χέρια του κ. Παπαγεωργίου, της κας Χασιρτζόγλου, της κας Πολίτη Ζουέ του κ. Αντωνίου και του κ. Προμπονά ενώθηκαν σε μια συμβολική κίνηση ύψιστου κοινοτικού πνεύματος κόβοντας την πίτα για το καλό της νέας χρονιάς.

Όλοι απολαύσαμε στη συνέχεια την όμορφη και δροσερή  βραδιά στον υπέροχο κήπο του Προσκοπείου βγάζοντας αναμνηστικές φωτογραφίες σε χαλαρό κλίμα.

Συνομιλώντας με τους Έλληνες εκπαιδευτές και ρωτώντας τους για μια πρώτη  αποτίμηση της εκπαιδευτικής τους εμπειρίας στο Κάιρο, μας απάντησαν ότι αναχωρούν για Ελλάδα απολύτως ικανοποιημένοι με το τεχνικό μέρος του προγράμματος, με το υψηλό επίπεδο των γνώσεων των Απόδημων Προσκόπων, αλλά πάνω απ’ όλα με την θέρμη της καρδιάς τους και με το πάθος που καταπιάνονται με τον Προσκοπισμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Έφορος Αλεξανδρείας κ. Άρης Μαρκοζάνης, ο οποίος μας δήλωσε ότι η εμπειρία που έζησαν οι Πρόσκοποι της Αλεξάνδρειας ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική για την πορεία και την εμβάθυνση των γνώσεων αλλά και των εμπειριών τους στον Προσκοπισμό.

Στην γιορτή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο, Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ο κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου και ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος.

(ekkairo.org)