Στων Προσκόπων τη Γιορτή

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ίσως αποτελεί μια ωραία ευκαιρία για τους Πάροικους ή τους νεοφερμένους στην Αλεξάνδρεια, να παρευρίσκονται στις Αγιοβασιλιάτικες πίτες που κόβουν τα σωματεία ως συνέχεια μιας παράδοσης αιώνων. Γιατί εκτός των συναντήσεων φίλων και γνωστών παρέχεται η δυνατότητα σε πολλούς να γνωρίσουν χώρους που ενδεχομένως να αγνοούν.

Το Προσκοπείο  στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, εδράζεται σε μια όμορφη γωνιά του Ελληνικού Τετραγώνου με ένα προαύλιο καταπράσινο περιτριγυρισμένο από δέντρα θαρρείς και συναποτελούν τους φρουρούς των συνόρων που χωρίζουν τον «Εθελοντισμό» από την υπόλοιπη περιοχή.  Γιατί η αλήθεια είναι αυτή: Προσκοπισμός και Προσφορά είναι έννοιες ταυτόσημες.

Την Παρασκευή της 27ης Ιανουαρίου, οι πόρτες του Προσκοπείου άνοιξαν και οι Πρόσκοποι ανέμεναν τους προσκεκλημένους τους, για την κοπή της πίτας τους. Κι όταν ο κόσμος συνέρρευσε για να βιώσει την παραδοσιακή τελετή, ο Γενικός Έφορος κ. Άρης Μαρκοζάνης έδωσε το σύνθημα έναρξης της γιορτής και οι πάντες εισήλθαν εντός της αίθουσας του Προσκοπείου.

Αρχικώς μίλησε για τις αξίες που πρεσβεύει ο Προσκοπισμός και την επί χρόνια προσφορά του στα δρώμενα της Παροικίας, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, γιατί όπως τόνισε πάντα στήριζε και στηρίζει το έργο των Προσκόπων. Επίσης απηύθυνε ευχαριστίες  πολλές  και  σε όλους όσοι είχαν βοηθήσει το χρόνο που πέρασε.  

Εκεί,  ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο Εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου κ. Θρασύβουλος Μακρής μετά της συζύγου του, η διευθύντρια του Αβερώφειου κα. Πασχαλίνα Αγαπιάδου, ο διευθυντής του Τοσιτσαίου Πρατσίκειου κ. Κωνσταντίνος Ρήγας,  ο ακαδημαϊκός αρχαιολόγος κ. Κυριάκος Σαββόπουλος, ο άρτι αφιχθείς εκ Κύπρου, πρώην  συνεργάτης και φίλος της Κοινότητας  κ. Αθανάσιος Κουτουπάς, ο συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος  Βρουλιωτάκης, πολλοί εκπαιδευτικοί, φίλοι, γνωστοί και γονείς που ομόρφυναν με την παρουσία τους την προσκοπική βραδιά.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Πάνος Γαζής και εκπαιδευτικός συνάμα – ο οποίος το πρωί είχε δώσει το παρών και στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου –  ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα και με την καθάρια φωνή του ευχήθηκε σε όλους, εκ μέρους του Μακαριωτάτου, καλή χρονιά, υγεία, προκοπή και έδωσε συγχαρητήρια για την δράση του Σώματος Προσκόπων.

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ.  Ανδρέας Βαφειάδης, στον λόγο του αναφέρθηκε στις αξίες του Προσκοπισμού ενώ με ιδιαίτερη συγκίνηση  θυμήθηκε την δική του «λυκοπουλίστικη»  ζωή και απηύθυνε  ευχές προς όλους τους παρευρισκομένους για το νέο έτος.

Ακολούθησε ο Εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου κ. Θρασύβουλος Μακρής που με τη σειρά του εξύμνησε τον εθελοντισμό έδωσε συγχαρητήρια στους προσκόπους για το έργο που επιτελούν και με ευχές για τη νέα χρονιά ολοκλήρωσε  τον κύκλο των ομιλιών για να αρχίσει η κοπή της πίτας.

Ο κ.  Ανδρέας Βαφειάδης, ο κ. Θρασύβουλος Μακρής, ο κ. Αθανάσιος Κουτουπάς και η γνώριμη «παλαιά σειρά» κ. Τζόνη Μύρος,  έκοψαν εκ περιτροπής τα κομμάτια ενώ τα νέα παιδιά  τραγουδούσαν «Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά» ζεσταίνοντας την ατμόσφαιρα και δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα όμορφο γιορτινό σκηνικό. Ο κ. Γιώργος Μανδραγός και παλαιότεροι πρόσκοποι, συνόδευαν τους νεότερους, ενδυναμώνοντας το κλίμα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης που διέπει τον εθελοντισμό.

Για την ιστορία, το φλουρί έτυχε στην εκπαιδευτικό κα. Δέσποινα Κοβατζή και το παραδοσιακό τελετουργικό ολοκληρώθηκε με κεράσματα, χυμούς, καφέδες και γλυκίσματα που προσέφεραν με ξεχωριστή ευγένεια και χαμόγελο τα νέα παιδιά του Σώματος Προσκόπων.  

(ekalexandria.org)