Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μη διατεθειμένη να υποκύψει στις επικοινωνιακές πιέσεις της άλλης πλευράς σε συνέχεια της σωρείας δημοσιευμάτων του βρετανικού Τύπου των τελευταίων ημερών, που διαμηνύουν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, φέρεται να είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Οπως διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν, να επανενωθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης», εξηγώντας ότι για την ώρα η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου σε σχετική ερώτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δήλωσε πως έχει διανυθεί πολύς δρόμος και η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια επανένωσής τους όπως επιβάλλεται σε μια διαπραγμάτευση που δεν είναι εύκολη.

Την ίδια ώρα δεν έλειψαν και οι αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και ότι τέτοια ζητήματα που ξεπερνούν εκλογικούς και πολιτικούς κύκλους δεν θα πρέπει να εντάσσονται στην πολιτική ή πολύ περισσότερο στη μικροπολιτική αντιπαράθεση. Απαιτείται, είπε, ευθύνη, σεβασμός, συνέπεια και δουλειά.

«Αν η προσπάθεια ευοδωθεί θα πρόκειται για τεράστια εθνική επιτυχία. Ορισμένοι να μη στέκονται αμήχανοι. Οι επιτυχίες είναι της πατρίδας, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση εργάζεται για αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Στον ΣΥΡΙΖΑ καλό είναι να περιορίσουν την αμηχανία και τις ανεξήγητες αντιδράσεις του. Η πολιτική μας δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η οποιαδήποτε υπόνοια για κάτι τέτοιο ακυρώνεται γιατί η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε με σοβαρότητα με το ζήτημα και έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα. «Επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πατρίδα, για τον Πολιτισμό μας. Η διαδικασία και η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Ποτέ η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί την ενημέρωση. Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο αποτέλεσμα ακολουθώντας τη βέλτιστη τακτική», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση δε αν υπάρχει ενδεχόμενο δανεισμού των Γλυπτών, είπε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών που ασπάζονται οι δύο χώρες και κυβερνήσεις και λαμβάνοντας ρεαλιστικά το ιστορικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί.

Σκόπιμες επικοινωνιακές πιέσεις από την άλλη πλευρά

Σε σχετική ερώτηση του «Πρώτου Θέματος» για την έντονη -πιθανώς στοχευμένη εκ του Βρετανικού Μουσείου- ανακίνηση του θέματος από τον διεθνή Τύπο, ανώτατη κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε τα περί συζητήσεων με τη βρετανική πλευρά, αλλά τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για ένα θέμα προεκλογικής χρήσης, αλλά για μία διαχρονική ελληνική απαίτηση. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει κατάληξη στο διάστημα πριν από τις εθνικές εκλογές.

Οι έντονες επικοινωνιακές πιέσεις φαίνεται να μην επηρεάζουν την ελληνική πλευρά η οποία παραμένει σταθερή στο πάγιο αίτημα της χώρας περί επαναπατρισμού των κλοπιμαίων Γλυπτών στον γενέθλιο τόπο τους.

«Επαναλαμβάνουμε, για μία ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής», υπογράμμιζε προ ημερών σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πλήθος δημοσιευμάτων σε «Times», «Bloomberg», «Telegraph» έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα κάνοντας λόγο για δυνατή καρποφορία των μακρών διεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας.

Οπως επισημαίνει το προαναφερθέν δημοσίευμα στο «Πρώτο Θέμα», όλες αυτές οι υποκινούμενες ανακρίβειες και η βιασύνη της βρετανικής πλευράς δύναται να εξηγηθούν δεδομένης της σταδιακής ανακαίνισης που επίκειται σε χώρους του Βρετανικού Μουσείου στο άμεσο μέλλον – προτεραιότητα κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί στους χώρους που κοσμούνται με τα αρχαία ελληνικά έργα. Ως εκ τούτου, η φερόμενη άμεση συμφωνία φαίνεται ιδιαιτέρως βολική για τους Βρετανούς.

(www.ekirikas.com)