Ο Αγιασμός των Υδάτων στην Αλεξάνδρεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Κατά την Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β’ προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονος, Αρχιγραμματέως και Μέλους της Ιεράς Συνόδου και Πηλουσίου κ. Ναρκίσσου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, Ταμιάθεως κ. Γερμανού, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας. Παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ Αθανάσιος Κοτσιώνης, εκπρόσωποι ης χώρας, της Ελληνικής Κοινότητος, της Κυπριακής Αδελφότητος, ελληνικών συλλόγων και φορέων και πλήθους χριστιανών.

Αμέσως μετά ο ιερός κλήρος,  οι αρχές και οι πιστοί μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας (Ε.Ν.Ο.Α.), όπου έγινε η τελετή του αγιασμού των υδάτων. Πέντε ελληνόπουλα έπεσαν στα παγωμένα νερά της θαλάσσης για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Προς αυτά ο Πατριάρχης προσέφερε αναμνηστικά δώρα και ευλογίες.

Εν συνεχεία ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου. Στον σύντομο χαιρετισμό του, αφού συνεχάρη την Πρόεδρο του Ε.Ν.Ο.Α. κα. Λιλίκα Θλιβίτου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την πολυσχιδή δράση τους, αναφέρθηκε στην συνύπαρξη των χωρών της ανατολικής Μεσογείου και την επιτακτική ανάγκη της επικράτησης της ειρηνικής γειτονίας, της αλληλεγγύης και της αρμονικής συνεργασίας. Υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση  ότι «η Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει η θάλασσα που πάντοτε θα ενώνει τους λαούς γύρω της σε μία διαλογική και εποικοδομητική συνύπαρξη. Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε να λειτουργήσει ως «υδάτινο τείχος διαίρεσης και απομονώσεως μεταξύ τους». Ακολούθησε παράθεση εορτίου δεξιώσεως προς τιμήν  του Πατριάρχη, των αρχών και όλων των παρισταμένων.

(www.panhellenicpost.com)