Πρώτο κουδούνι και Αγιασμός για τα Ελληνικά Σχολεία στο Κάιρο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε σήμερα 12 Σεπτεμβρίου για τους μαθητές της Αχιλοπουλείου και της Αμπετείου Ελληνικής Σχολής του Καΐρου. Από νωρίς το πρωί το προαύλιο του ιστορικού κτηρίου της Ελληνικής Κοινότητας γέμισε με παιδικές και νεανικές φωνές που τόσο μας είχαν λείψει όλο το προηγούμενο διάστημα. Χαρούμενα πειράγματα, τρεχαλητά, χαμόγελα και στο τέλος μικροί και μεγάλοι στην γραμμή για να ξεκινήσει ο καθιερωμένος Αγιασμός για το καλό της νέας χρονιάς. Πρωταγωνιστές της ημέρας, ήταν φυσικά  τα πρωτάκια, που συγκέντρωσαν την αγάπη και την φροντίδα όλων για το νέο τους σημερινό ξεκίνημα.

Ο Μέγας Τελετάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος τέλεσε τον Αγιασμό με την αρωγή του πρωτοψάλτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρου Ρηγάκη. Ο πατέρας Στέφανος μετέφερε τις ευχές και την αγάπη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής  Θεόδωρου Β’ και του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου. Ο ίδιος ευχήθηκε στα παιδιά να έχουν μια καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά και το Άγιο Πνεύμα να τους φωτίσει και να τους ενδυναμώσει στο έργο τους. Τόνισε επίσης, ότι όπως όλοι οι φορείς, έτσι και η Εκκλησία θα είναι στο πλευρό όλων των μαθητών για να τους βοηθήσει, να τους στηρίξει, και να τους συμβουλεύσει  με σκοπό να ενισχύσουν και να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους.

Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Μιχάλης Γκρουνστmiέιν στην ομιλία του ευχήθηκε στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς μια καλή χρονιά με υγεία για όλους. Ευχαρίστησε όλους τους επισήμους για την συμβολή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην συνέχεια απευθυνόμενος στους γονείς είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε ένα σχολείο που έχει καλούς και σοβαρούς εκπαιδευτικούς, έχουμε πολύ πλούσια εκπαιδευτική ύλη στο δημοτικό, στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Είναι καιρός οι γονείς να επικεντρώσετε την προσοχή σας στα παιδιά και να τα βάλετε υπό πίεση με σκοπό να αποδώσουν το καλύτερο δυνατόν για να έχουν ένα σοβαρό και καλό μέλλον». Μετέφερε τέλος τις ευχές από όλη την Κοινοτική Επιτροπή για την νέα σχολική χρονιά.

Ο Διευθυντής της Αχιλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος καλωσόρισε τους μαθητές του σχολείου και ειδικά τα  παιδιά της πρώτης δημοτικού που αυτή την χρονιά έχουν το πρώτο τους σχολικό ξεκίνημα  και απευθυνόμενος σε όλους τους μαθητές ευχήθηκε μια δημιουργική νέα χρονιά.

Στην τελετή παρέστη η νέα Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα. Δέσποινα Χασιρτζόγλου η οποία ευχήθηκε στα παιδιά, μια πολύ καλή σχολική χρονιά, και τους διαβεβαιωσε ότι η Ελλάδα είναι δίπλα σε όλους και στις προσπάθειές τους και ότι η «πόρτα» του Προξενείου είναι πάντα ανοιχτή για ότι χρειαστεί.

Χαιρετισμό απεύθυνε  η κα Μπέτα Σωτηρία, αναπληρώτρια συντονίστρια εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής η οποία υποσχέθηκε προς όλους ότι η εκπαιδευτική κοινότητα και η ίδια προσωπικά θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατόν τις ευοίωνες προοπτικές που η φετινή χρονιά θα προσφέρει σε όλους τους μαθητές

Χαιρετισμό απηύθυνε η κα. Ελένη Μαγγανά Γενική Γραμματέας  του Ιδρύματος Αμπέτ μεταφέροντας  τις ευχές του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Σινά και Προέδρου του Ιδρύματος Αμπέτ κ. Δαμιανού, για μια καλή και υγιή σχολική χρονιά όπως επίσης και ο Διευθυντής  της Αμπετείου σχολής κ. Γιώργος Κοκορέλης ο οποίος καλωσόρισε τους νέους μαθητές της Αχιλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής και τους νέους καθηγητές από την Ελλάδα και ευχήθηκε σε όλους μια δυναμική και δημιουργική  σχολική χρονιά.

Ο Κύπριος  Πρόξενος στο Κάιρο κ. Αριστόδημος Ασσιώτης ευχήθηκε στον χαιρετισμό του προς τους μαθητές τους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους γονείς τους, καλή πρόοδο και πολύ δύναμη για την νέα σχολική χρονιά που αρχίζει

Στον Αγιασμό παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων και ο Κοινοτικός Επίτροπός και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Λεωνίδας Φοντριέ, ο Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος Ανδρέας Γιόσρι,  ο κ.Χρίστος Παπαδόπουλος Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου και η κα. Κωνσταντίνα Γεδεών Οικονομική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου.

Στην χαρούμενη σημερινή πρώτη σχολική ημέρα οι Πρόσκοποι του Καΐρου έδωσαν το παρών  με τους Αρχηγούς τους να μοιράζουν σε όλους τους μαθητές μικρούς και μεγάλους ένα καλαίσθητο σακουλάκι με σχολικά είδη. Μια πράξη αγάπης προς όλα τα παιδιά και μια Προσκοπική ευχή για καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της τελετής, που φανερώνει την ζωντανή σχέση και την αγάπη της παροικίας με την μητέρα πατρίδα αλλά και με την Αίγυπτο ήταν η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Αιγύπτου. 

(ekkairo.org)