Επαναλειτουργεί το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο (EEM) είναι αφιερωμένο στο να ενώσει τις γενιές με την παρακαταθήκη του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας που έχει εμπνεύσει την ανθρωπότητα ανά τους αιώνες. Σκοπός του είναι να ξεδιπλώσει την ελληνική ιστορία στην Αμερική μέσω της συλλογής χιλιάδων φυσικών αντικειμένων, προφορικών ιστοριών, εκθεμάτων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ειδικών εκδηλώσεων, καθιστώντας αυτή την πλούσια κληρονομιά επίκαιρη σήμερα.

Αρχικά ιδρυθέν το 1983 και ευρισκόμενο στην ιστορική γειτονιά Greektown (Γκρίκτάουν) του Σικάγο από το 2011, το ΕΕΜ παρέχει διά βίου μάθηση στην κοινότητα και δίνει το έναυσμα για έρευνα και συζήτηση σχετικά με τα ευρύτερα ζητήματα της ζωής και της κοινωνίας μας.

Το ΕΕΜ δέχτηκε το πρώτο αντικείμενο στις συλλογές του το 1993, ένα προικοδοτικό μπαούλο φτιαγμένο από κέδρο, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο κεντρικό έκθεμα του Μουσείου «The Greek Story in America» (Η ελληνική ιστορία στην Αμερική). Εκτοτε, οι συλλογές του ΕΕΜ έχουν γίνει οι μεγαλύτερες στο είδος τους στη χώρα: περισσότερα από 10.000 φυσικά αντικείμενα, περισσότερες από 100 αρχειακές συλλογές, περισσότερες από 450 προφορικές συνεντεύξεις ιστορίας και μια εκτεταμένη βιβλιοθήκη με σημαντική συλλογή ελληνοαμερικανικών εφημερίδων.

Μετά τη διακοπή λειτουργίας του λόγω της πανδημίας, το ΕΕΜ θα γιορτάσει τη μεγαλειώδη δημόσια επαναλειτουργία του με τα παγκόσμια εγκαίνια μιας μεγάλης έκθεσης φωτογραφίας, «Resilience» («Ανθεκτικότητα») του Πρίγκιπα Νικολάου (HRH Prince Nikolaos), που θα ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022.

Πριν από τα δημόσια εγκαίνια του Μουσείου θα προηγηθεί το ετήσιο γκαλά που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ. στο «Hilton Chicago». Το «2022 NHM Gala» αποτελεί μέρος του εορτασμού της μεγάλης επαναλειτουργίας του Μουσείου.

Η εκτελεστική διευθύντρια Μαριάννα Κουντούρη (Marianne Kountoures) και ο διαχειριστής Τζον Σ. Κουντούνης (John S. Koudounis) μίλησαν στον «Εθνικό Κήρυκα» σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στη λειτουργία του Μουσείου, τη βραδιά του Γκαλά, τα επερχόμενα εγκαίνια, καθώς και τις μελλοντικές εκδηλώσεις και εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν.

«Όπως όλα τα πολιτιστικά ιδρύματα, έτσι και το Μουσείο κατευθύνεται προς την έξοδο από την πανδημία. Αλλά με την υποστήριξη του γενναιόδωρου Διοικητικού Συμβουλίου, των δωρητών και των υποστηρικτών μας, το έργο μας δεν σταμάτησε ποτέ. Παραμείναμε ενεργοί δημιουργώντας νέο διαδικτυακό περιεχόμενο για να προσελκύσουμε, να συνδέσουμε και να εμπνεύσουμε το κοινό σε όλη τη χώρα, να μοιραστούμε την ελληνική μας κληρονομιά δια ζωντανών εκπαιδευτικών μέσων και να αξιοποιήσουμε το έργο μας για τη διατήρηση των ελληνοαμερικανικών ιστοριών μέσω των τεράστιων συλλογών και αρχείων μας», είπε η κ. Κουντούρη.

Εκτός από το χάος που προκάλεσε η πανδημία, το ΕΕΜ παρέμεινε ενεργό δημιουργώντας τρεις νέες εικονικές εκθέσεις, τη σειρά podcast «NHM Dialogues» και τη μηνιαία λέσχη βιβλίου. Αυτό το φθινόπωρο, το κοινό θα το υποδεχθεί ξανά από κοντά, με τρεις νέες εκθέσεις που αξίζει να δείτε.

Εκτός από τα εγκαίνια, θα υπάρξει μια συνεχής προσπάθεια για την προσέλκυση και τη δημιουργία της διαδικτυακής κοινότητας του Μουσείου για τους Ελληνες όλης της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, καθώς ο κύριος στόχος είναι να συμμετέχουν όλοι, όπου κι αν βρίσκονται. Με τη γενναιόδωρη υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος (Hellenic Foundation), το ΕΕΜ προσφέρει τώρα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα επιμόρφωσης ενηλίκων, ζωντανές συζητήσεις για θέματα όπως η αρχαία ελληνική φιλοσοφία, η νεοελληνική λογοτεχνία και ο αντίκτυπος των Σταυροφοριών στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Η έναρξη των προσωπικών επισκέψεων στο Μουσείο θα γίνει με την πολυαναμενόμενη εκδήλωση «NHM Gala» που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες Ελληνοαμερικανούς και φιλέλληνες από όλη τη χώρα να συγκεντρωθούν για μια βραδιά φιλανθρωπίας γιορτάζοντας και υποστηρίζοντας τη διαρκή και πλούσια ελληνική κληρονομιά. Η εορταστική βραδιά περιλαμβάνει προαιρετικά μαύρη γραβάτα.

«Το φετινό Γκαλά του ΕΕΜ αποτελεί μέρος του εορτασμού για την επαναλειτουργία του Μουσείου και της καθιερωμένης μας εκδήλωσης για τη συγκέντρωση πόρων του έτους. Αναμένουμε να υποδεχτούμε εκατοντάδες Ελληνοαμερικανούς και φιλέλληνες από όλη τη χώρα για μια βραδιά με καλό φαγητό, μουσική, χορό, μια εντυπωσιακή δημοπρασία και μία εξαιρετική ζωντανή εμφάνιση από τον τραγουδιστή Θάνο Πετρέλη, έναν από τους πιο ξεσηκωτικούς και δημοφιλείς Έλληνες ερμηνευτές. Οι εορτασμοί θα συνεχιστούν μέχρι αργά το βράδυ στο Hilton Chicago με το Gala After Dark party», δήλωσε ο Τζον Σ. Κουντούνης (John S. Koudounis), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου και πρόεδρος του Γκαλά.

Τα ατομικά εισιτήρια κοστίζουν 375 δολάρια και τα τραπέζια των δέκα ατόμων 3.400 δολάρια, ενώ υπάρχουν και πρόσθετες ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Πρόεδρος του ΕΕΜ είναι ο κ. Τζον Π. Κάλαμος (John P. Calamos, Sr), ο οποίος είναι ο Παγκόσμιος CIO της Calamos Investments, μιας εταιρείας που ίδρυσε το 1977. Εχει καθιερώσει ερευνητικές και επενδυτικές διαδικασίες με επίκεντρο μια ομαδοκεντρική προσέγγιση που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ανώτερες αποδόσεις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο σε ολόκληρους κύκλους της αγοράς. Με 46 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο, ο κ. Κάλαμος αναφέρεται συχνά ως αυθεντία στις επενδυτικές στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου, στις αγορές και στην οικονομία και έχει συγγράψει δύο βιβλία για τα μετατρέψιμα χρεόγραφα.

Στο πλαίσιο της μεγάλης επαναλειτουργίας του αυτό το φθινόπωρο, το ΕΕΜ έχει την τιμή να φιλοξενήσει το ντεμπούτο του Πρίγκιπα Νικολάου στη Βόρεια Αμερική με την έκθεση «Resilience», μια σειρά νέων εικόνων που παρουσιάζουν την ισχυρή σχέση της Ελλάδας με τη φύση, συμπεριλαμβανομένης της ελιάς, των αμπελιών και της θάλασσας. Είναι ένας καταξιωμένος φωτογράφος που έχει εκθέσει τη δουλειά του διεθνώς από το 2015, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων παγκόσμιων πόλεων όπως η Αθήνα, το Λονδίνο, η Κοπεγχάγη, η Ντόχα και η Μελβούρνη. Ο Πρίγκιπας Νικόλαος θα παρουσιάσει 19 νέα έργα στο πλαίσιο της έκθεσης του ΕΕΜ. Στην έκθεση θα γίνει επίσης η πρώτη παρουσίαση του «Together» στη Βόρεια Αμερική, μιας καθηλωτικής σκηνής από φωτιζόμενα, αγκαλιασμένα ελαιόδεντρα σε φυσικό μέγεθος, συνοδευόμενα από ήχους της ελληνικής φύσης, η οποία έκανε πρεμιέρα στην London Design Biennale το 2021.

Η επιμελήτρια του «Resilience», Μαριλένα Κουτσούκου (Marilena Koutsoukou), δήλωσε: «Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας είναι συνυφασμένα και άρρηκτα συνδεδεμένα με τη φύση. Η πρόσφατη πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον φυσικό κόσμο και τον χώρο μας μέσα σε αυτόν και μας ανάγκασε να επιστρέψουμε στις ρίζες μας για να βρούμε έμπνευση».

Και πρόσθεσε: «Ως καλλιτέχνης, ο Πρίγκιπας Νικόλαος έλκεται πάντα από τους ανοιχτούς χώρους και η φύση αποτελεί αναπόσπαστο θέμα και παρουσία στο έργο του. Με αυτή την έκθεση, στρέφει τον φακό του στην ελληνική γη».

Μαζί με την «Resilience», οι επισκέπτες του Μουσείου θα απολαύσουν άλλες δύο νέες εκθέσεις.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου 2022 και μέχρι την άνοιξη του 2023, το ΕΕΜ θα παρουσιάσει την έκθεση «Gather Together: Chicago Street Photography» (Συναθροίσεις: Φωτογραφία στους Δρόμους του Σικάγο) της Νταϊάν Αλεξάντερ Γουάιτ (Diane Alexander White).

Η έκθεση θα παρουσιάσει παρελάσεις μαζί με άλλες διαφορετικές κοινότητες και πολιτιστικά φεστιβάλ στο Σικάγο, αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 1970. Οι εικόνες της Νταϊάν άπτονται των καθολικών θεμάτων του πώς συγκεντρωνόμαστε για να γιορτάσουμε και να δείξουμε υπερηφάνεια για τις κοινότητες και τις ταυτότητές μας.

Στον τρίτο όροφο του Μουσείου θα παρουσιαστεί η έκθεση «Storytelling in Cloth and Light» (Αφήγηση ιστοριών με ύφασμα και φως), μια νέα έκθεση υφασμάτων και φωτογραφιών που εκτίθενται δίπλα-δίπλα.

Τα σχολαστικά πλεγμένα υφάσματα προέρχονται από τη συλλογή του ΕΕΜ με περισσότερα από 10.000 ελληνοαμερικανικά αντικείμενα, ενώ οι φωτογραφίες είναι πρόσθετες εικόνες της Νταϊάν Αλεξάντερ Γουάιτ, οι οποίες αποτυπώνουν τους ανθρώπους και τα τοπία της Ελλάδας του 1977, συμπεριλαμβανομένου του χωριού του πατέρα της.

Οπως δήλωσε η Μαριάννα Κουντούρη, «λέμε ιστορίες για να μας συνδέσουν με τους ανθρώπους, τους τόπους και τα γεγονότα του παρελθόντος, και φυσικά αντικείμενα όπως αυτά που φυλάσσονται στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο μπορούν να μας βοηθήσουν να θυμηθούμε αυτές τις ιστορίες».

Οσον αφορά στους λάτρεις της σειράς δοκιμών του ΕΕΜ, της Κουζίνας του ΕΕΜ και του ετήσιου αγώνα γκολφ του ΕΕΜ, η Μαριάννα Κουντούρη σημείωσε τις τρέχουσες προτεραιότητες του Μουσείου. «Η ομάδα μας επικεντρώνεται στον εορτασμό της μεγάλης επαναλειτουργίας του Μουσείου, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας πρεμιέρας της έκθεσης ‘Resilience’ της Α.Ε. του Πρίγκιπα Νικολάου και του NHM Gala, της καθιερωμένης εκδήλωσης της χρονιάς για τη συγκέντρωση χρημάτων. Εξακολουθούμε να ορίζουμε το χρονοδιάγραμμα και άλλων εκδηλώσεων του μουσείου», ανέφερε.

Το ΕΕΜ εκτιμά τις συνεργασίες του με ιδρύματα που βοηθούν στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινότητας, γι’ αυτό και επενδύει σε αυτές τις σχέσεις.

«Εκτιμούμε τους κοινοτικούς και εκπαιδευτικούς εταίρους μας και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτές τις σχέσεις, όπως κάναμε σε αρκετές ιδιωτικές συναντήσεις τους τελευταίους μήνες. Το ‘Homer-Athon’ μας, μια διήμερη μαραθώνια ανάγνωση της Οδύσσειας του Ομήρου στο σύνολό της, παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Κλασικών και Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο», δήλωσε η κ. Κουντούρη στον «Ε.Κ.».

«Συγκεντρώσαμε τις κοινότητές μας για να αναλογιστούμε την ‘επιστροφή’ μας στην πατρίδα και τη διαχρονική σημασία αυτού του αρχαίου κειμένου. Επίσης, συνεργαστήκαμε με το Miesvander Rohe Society στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις σε ένα διεξοδικό πρόγραμμα που εξέτασε το μείγμα των κλασικών επιρροών και της κονστρουκτιβιστικής μορφής στην αρχιτεκτονική του Mies. Τέτοιες συνεργασίες μας επιτρέπουν να εξερευνήσουμε και να μοιραστούμε τη σημασία της ελληνικής κληρονομιάς με νέα ακροατήρια», πρόσθεσε.

Για όσους ενδιαφέρονται να προσφέρουν εθελοντική εργασία και να γίνουν μέρος της κοινότητας, το ΕΕΜ διαθέτει πολλούς τρόπους για να συμμετάσχετε. Είτε για να γνωρίσετε νέους ανθρώπους, είτε για να αποκτήσετε εργασιακή εμπειρία, οι εθελοντές είναι ευπρόσδεκτοι όλο το χρόνο για να βοηθήσουν στη λειτουργία του μουσείου και σε ειδικές εκδηλώσεις. Το ΕΕΜ προσφέρει μια ανταποδοτική και ενδιαφέρουσα εμπειρία που είναι τόσο ευχάριστη όσο και ωφέλιμη.

Ολοι οι εθελοντές καλούνται να συμπληρώσουν ένα έντυπο βιογραφικού, χωρίς κόστος, αφού ολοκληρώσουν μια συνέντευξη από το προσωπικό.

(www.ekirikas.com)