«Στους πρόποδες των Μετεώρων ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Η αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ως μέσα ανάπτυξης του Δήμου Μετεώρων ήταν τα κεντρικά θέματα του 13ου Παγκοσμίου Συνεδρίου και Ανταμώματος Θεσσαλών, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον Δήμο Μετεώρωντο τριήμερο 29, 30 και 31 Ιουλίου 2022. Οι επίκαιρες συνθήκες της Πανδημίας επέτρεψαν στους Απανταχού Θεσσαλούς να ανταμώσουν για άλλη μια χρονιά στην πατρίδα τους με αισθήματα αγάπης, υπερηφάνειας, συγκίνησης και νοσταλγίας και να νιώσουν μία ζεστή φιλοξενία από τον Δήμο Μετεώρων και τον Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Αλέκο. Το φετινό συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας με συνδιοργανωτές τον Δήμο Μετεώρων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 με επίσκεψη στο Οινοποιείο ΛΟΥΔΑ, στο χωριό Διάβα του Δήμου Μετεώρων, όπου οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από την κ. Ζαχαρούλα Γιαβρούτα – Λούδα, να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής οίνου και να γευτούν διάφορα είδη κρασιών και εδεσμάτων.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε τη δεύτερη ημέρα, Σάββατο 30 Ιουλίου 2022, με το συνεδριακό κομμάτι στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Μετεώρων, όπου η κ. Φωτεινή Μίχου, Γενική Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», καλωσόρισε τους απόδημους Θεσσαλούς, τους εκπροσώπους των φορέων, τους εισηγητές, την Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών, το πλήθος κόσμου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω διαδικτύου και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Μετεώρων κ. Θεόδωρο Αλέκο, που φέτος το Παγκόσμιο Συνέδριο φιλοξενείται στον πανέμορφο Δήμο των Μετεώρων.

Τα μέλη του Προεδρείου κ. Δημήτριος Λύπας (Πρόεδρος – εκπρόσωπος του Δήμου Μετεώρων), κ. Ηλίας Κουτσερής (Δημοσιογράφος), κ. Απόστολος Χουτέας (Εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Θεσσαλών Αυστραλίας), κ. Αντώνης Κουκουράβας (Εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης) και κ. Κωνσταντίνα Σκρέκα (Εκπρόσωπος Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών) χαιρέτησαν και ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο συνέδριο.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο οποίος ευλόγησε την πορεία τόσο των εργασιών, όσο και των δράσεων της Συνομοσπονδίας, δήλωσε χαρούμενος που παρευρίσκεται στο όμορφο αντάμωμα των Θεσσαλών και τόνισε τη μεγάλη σημασία του έργου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών.

Ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θεόδωρος Αλέκος που φιλοξένησε και μαζί με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών συνδιοργάνωσαν το Συνέδριο-Αντάμωμα, στο χαιρετισμό του, τόνισε ότι: «αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός με χαρακτηριστικά την εξωστρέφεια και τον ενωτικό προσανατολισμό των απανταχού Θεσσαλών».

Ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας συμμετείχε με χαιρετισμό του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Θεσσαλοί Ομογενείς με την αγάπη τους για την ιστορία, τον πολιτισμό, τις αξίες και τις παραδόσεις της Θεσσαλίας, αλλά και με την πολύτιμη εμπειρία τους από τη ζωή στο εξωτερικό, έχουν πολλά να προσφέρουν, να προτείνουν, να συζητήσουν για την ανάπτυξη του τόπου και για τα θέματα του Συνεδρίου. Στη συνέχεια τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών παραχωρεί με χαρά την αιγίδα της στο Συνέδριο  και θα συνεχίσει την αγαστή συνεργασία με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών, τόσο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Αποδήμων, όσο και για την προσπάθεια να προβληθούν παντού οι θέσεις και η καλύτερη δυνατή εικόνα της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Μπάρδας – Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη, έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών και επισήμανε ότι: «είναι μεγάλη χαρά να βρίσκονται εδώ άνθρωποι που αποδεδειγμένα αγαπάνε την πατρίδα τους».

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτριος Παπαστεργίου τόνισε τη σπουδαιότητα της καθιέρωσης του Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας των Θεσσαλών καλωσορίζοντας τις δράσεις και τις εργασίες του τριήμερου Συνεδρίου.

Χαιρετισμούς επίσης απέστειλαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, καθώς και ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών. Στο συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης η Βουλευτής Τρικάλων κ. Κατερίνα Παπακώστα, η Βουλευτής Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο εκπρόσωπος της μείζονος Αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Τσιλιμίγκας, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων κ. Αθανάσιος Καππάς, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μετεώρων κ. Ευάγγελος Λαφαζάνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τρικαλινών Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Ξάνθης κ. Θέμης Αγγελακόπουλος, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι ΜΜΕ. Ευχαριστούμε τον κ. Κρούπη ο οποίος παραβρέθηκε και μοίρασε το νέο τεύχος της περιοδικής έκδοσης «ΞΕΝΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΣ».

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, κ. Διαμαντής Γκίκας, αναφέρθηκε στα 15 χρόνια ζωής της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, παρουσίασε το δεύτερο τεύχος της περιοδικής έκδοσης «ΘΕΤΤΑΛΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ» και καλωσόρισε όλους τους συνέδρους με ιδιαίτερη αναφορά στην Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών που είναι η φλόγα της συνέχισης της Θεσσαλικής παράδοσης. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε μέσω διαδικτύου ο κ. Γεώργιος Μπλιόκας από το Σύδνεϋ Αυστραλίας, Α΄ Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών.

Το κομμάτι των εισηγήσεων άρχισε με τον π. Θεόδωρο Παπανικολάου – Πρωτοπρεσβύτερο της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας, Ιερέα της ελληνορθοδόξου παροικίας Μπορντώ Γαλλίας και Δρα Πανεπιστημίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Ορθοδοξία στη Γαλλία και η προβολή του θρησκευτικού πλούτου των Μετεώρων» και συνεχίστηκε με τον κ. Σπύρο Νικολογιάννη – Ειδικό Σύμβουλο Δημάρχου Δ. Μετεώρων σε θέματα Τουρισμού και Οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάδειξη και προβολή του ευρύτερου πολιτιστικού αποθέματος στο Δήμο Μετεώρων. Η κ. Ιωάννα Ζαχαράκη – Πρόεδρος του Δικτύου Αυτοδιοίκησης Αιρετών Ευρώπης και Δήμαρχος Solingen, παρουσίασε την Ανάπτυξη συνεργασίας του Δήμου Μετεώρων με Δήμους της Ευρώπης – Προβολή και εξωστρέφεια των Μετεώρων. Τέλος ο κ. Γιώργος Μαχαιράς, Α’ Γραμματέας της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών και (επί πτυχίω) φοιτητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου παρουσίασε την αρχιτεκτονική των μοναστηριών των Μετεώρων ως αντανάκλαση της τουριστικής έλξης και παγκόσμιο σύμβολο της Θεσσαλίας.

Αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν η συμμετοχή της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών, όπου η Πρόεδρος της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών κ. Αναστασία Κερασοβίτη και ο Υπ. Δημοσίων Σχέσεων της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών κ. Θεοχάρης Γιαννακόπουλος, παρουσίασαν το έργο και τις αξιόλογες δράσεις της νεοσύστατης Παγκόσμιας Νεολαίας και καταχειροκροτήθηκαν από τους συνέδρους! Στο περιθώριο του συνεδρίου στήθηκαν γέφυρες φιλίας, εμβάθυνσης και συνεργασίας της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών με μια ομάδα νέων από τις περιοχές της Καλαμπάκας και των Τρικάλων που οργάνωσε ο κ. Στέλιος Αμπράζης, εκπαιδευτικός στο Νομό Τρικάλων.

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών θέλοντας να εορτάσει τα 15 χρόνια της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών τίμησε και βράβευσε 15 Θεσσαλούς με καταγωγή από την Καλαμπάκα σε ένδειξη τιμής για την πολύτιμη συνεισφορά τους στον Απόδημο Ελληνισμό και το άξιο έργο τους στην κοινωνία που κάνει όλους τους Θεσσαλούς υπερήφανους. Πρόκειται για τον κ. Σιώμο Παναγιώτηκ. Ευσταθίου Βασίλειοκ. Στεργίου Σωτήριοκ. Τούλα Αγόρωκ. Μυλωνά Κώστακ. Κερασοβίτη Ευθύμιοκ. Ρωσίδου Ασπασίακ. Φλόκα Αθανάσιοκ. Καντζούρα Βασιλικήκ. Χουτέα Απόστολοκ. Τασίκα Θεόδωροκ. Τασίκα Χρυσούλακ. Σκούρτη Γεώργιο, κ. Θεόδωρο Παπανικολάου και κ. Ζαχαράκη Ιωάννα.

Μέσα σε ένα όμορφο κλίμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων, κατάθεσης προτάσεων και καταγραφής των όποιων προβλημάτων έχουν εντοπίσει οι ομογενείς, πραγματοποιήθηκε στην συνέχεια το πάνελ συζήτησης που συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Ηλίας Κουτσερής, με θέμα «Ανάπτυξη και αξιοποίηση της περιοχής των Μετεώρων», όπου τέθηκαν επί τάπητος, όλα αυτά τα δεδομένα, που μπορούν να δώσουν ένα όραμα για τον τόπο μας, με πρωταγωνιστή τον Θεσσαλό του κόσμου. Στο τραπέζι της συζήτησης συμμετείχαν οι: κ. Θεόδωρος Αλέκος – Δήμαρχος Δήμου Μετεώρων, κ. Νικόλαος Σαρούκος – Προϊστάμενος Ελέγχου, Επιθεωρήσεων και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας, κ. Ευθύμιος Κερασοβίτης – Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών και ο κ. Σπύρος Νικολογιάννης – Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Δ. Μετεώρων σε θέματα Τουρισμού και Οικονομικών. Μερικά κύρια γενικά συμπεράσματα από τη συζήτηση ήταν η αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο στους θερινούς μήνες, η στήριξη της Καλαμπάκας ως κύριο κόμβο σιδηροδρομικής σύνδεσης με γειτονικούς μεγάλους Δήμους και η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ευρύτερου  πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου και του πλούσιου αγροδιατροφικού τομέα που διαθέτει.

Το βράδυ ο Δήμος Μετεώρων πραγματοποίησε προς τιμήν των Θεσσαλών Αποδήμων μια ειδική εξαιρετική πολιτιστική βραδιά στην κατάμεστη πλατεία της Καλαμπάκας με τη μουσική ορχήστρα: Τάκης Μπέκας (κλαρίνο), Λευτέρης Σχορετσιανίτης (βιολί), Αλέκος Χλύβας (ακορντεόν), Νίκος Ντόκος (λαγούτο), Γιώργος Τσαούσης (τραγούδι). Το πρόγραμμα της βραδιάς παρουσίασε ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής Ελληνικών Χορών κ. Ιωάννης Δήμας. Στην Πολιτιστική βραδιά ο Χορευτικός Όμιλος Καλαμπάκας «ΜΕΤΕΩΡΑ» Δήμου Μετεώρων παρουσίασε λεβέντικους παραδοσιακούς χορούς. Αποκορύφωμα ήταν και η συμμετοχή της Χορευτικής Ομάδας από το χορευτικό της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών, οι οποίοι φόρεσαν για πρώτη φορά τις νέες φορεσιές που προμηθεύτηκε η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022 με ξενάγηση στα Μετέωρα, στο Μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου καθώς και αντίστοιχες επισκέψεις στο Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών στο Καστράκι και στο Μουσείο Ψηφιοποίησης στην Καλαμπάκα. Στο ενδιάμεσο της περιήγησης η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών έκοψε τη γενέθλια τούρτα των 15 ετών στο πανέμορφο καφέ ΜΙΚΙΟ στους πρόποδες των Μετεώρων, το οποίο αποτυπώθηκε και από το κρατικό κανάλι της ΕΡΤ.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Διαμαντής Γκίκας, εκ μέρους όλων των Θεσσαλών Αποδήμων ευχαρίστησε τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας υπό την αιγίδα της οποίας τελέστηκε το συνέδριο, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ΠΕΔ Θεσσαλίας και τον Δήμο Μετεώρων για την άριστη συνεργασία στη συνδιοργάνωση του συνεδρίου καθώς και για τη ζεστή φιλοξενία που έτυχαν όλοι οι σύνεδροι Θεσσαλοί. Την ικανοποίησή τους και τη χαρά τους για το σημερινό συνέδριο εξέφρασαν επίσης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Αυστραλίας κ. Απόστολος Χουτέας και η Γραμματέας της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Πολυάνθη Γιάνναρου.

(www.panhellenicpost.com)