«Νόστος»:Απονεμήθηκαν τα βραβεία του 4ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Έγραψαν για τα «200 χρόνια Λευτεριάς και Ελληνισμού» καταθέτοντας τις δικές τους σκέψεις για το τι σημαίνει ελευθερία και αφού κατάφεραν να διακριθούν ανάμεσα σε πολλές συμμετοχές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, βραβεύτηκαν για την προσπάθειά τους. Η χθεσινοβραδινή διαδικτυακή τελετή απονομής βραβείων και επαίνων στους νικητές του 4ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού της οργάνωσης ελληνικού πολιτισμού «Νόστος» της Αργεντινής, ο οποίος διεξήχθη υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, σε συνεργασία με την Εταιρία Λογοτεχνών Αργεντινής (SADE) και την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, διεξήχθη σε κλίμα συγκίνησης για την απήχηση του διαγωνισμού, αλλά και ευφορίας για τη γέννηση ενός νέου θεσμού.

Ο διαγωνισμός «200 χρόνια Λευτεριάς και Ελληνισμού» καλούσε τους απανταχού Έλληνες και Φιλέλληνες να συμμετάσχουν με ένα έργο (ποίηση ή δοκίμιο), γραμμένο στην ελληνική, την ισπανική, την ιταλική, την πορτογαλική ή την αγγλική, και η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη, ξεπερνώντας και τις πιο υψηλές προσδοκίες των διοργανωτών.

Η εκδήλωση άνοιξε με τη δραστήρια πρόεδρο του Νόστου Χριστίνα Τσαρδίκου να καλωσορίζει όλους όσοι έδωσαν το (διαδικτυακό) «παρών», σημειώνοντας πως η οργάνωση που έφτιαξε με πολύ μεράκι και η οποία, παρά τις όποιες δυσκολίες, καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αναδείξει το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού, όχι μόνο στην Αργεντινή αλλά παντού όπου υπάρχουν Έλληνες, θα συνεχίσει να πορεύεται προς αυτή την κατεύθυνση. Ευχαρίστησε δε τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και ιδιαίτερα τον ΓΓ Ιωάννη Χρυσουλάκη για την πολύτιμη στήριξη.

Σε μήνυμά του, που προβλήθηκε στην εκδήλωση, ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στον Αγώνα των προγόνων μας για εθνική ανεξαρτησία που συντάραξε τις ισχυρές δυνάμεις της εποχής στην Ευρώπη, αλλά και στο επετειακό 2021, «έτος ορόσημο για την Ελλάδα και τους απανταχού Έλληνες και φιλέλληνες ανά τον κόσμο […] μία χρονιά φορτισμένη με μεγάλο ιστορικό νόημα, η οποία μας προσέφερε την ευκαιρία να αναλογιστούμε τι πετύχαμε ως έθνος αυτά τα 200 χρόνια. Να καλλιεργήσουμε τη συλλογική μας αυτογνωσία και να απαντήσουμε στις σύγχρονες προκλήσεις, με γνώμονα τις ακατάλυτες αξίες που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας με τον αγώνα τους για ελευθερία».

Ο ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας συνεχάρη τους περισσότερους από 250 συγγραφείς από ολόκληρο τον κόσμο, ελληνικής και μη καταγωγής, που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό καθώς και όσους διακρίθηκαν. «Ο διαγωνισμός αυτός έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αναδείξουν τις ιστορικές σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης, υμνώντας μέσα από λογοτεχνικά κείμενα τη γενναιότητα των Ελλήνων και τη δίψα τους για ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη, αξίες που αφορούν και σήμερα, όχι μόνο το ελληνικό έθνος, αλλά και όλους τους λαούς που διαπνέονται από τα ιδανικά αυτά. Μέσα από τη δική τους γλώσσα, οι συμμετέχοντες του Διαγωνισμού τίμησαν και ανέδειξαν τον πάντα επίκαιρο Αγώνα για Ελευθερία και τους ευχαριστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβεβαίωσε δε, ότι στόχος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας είναι «να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την επαφή των ομογενών μας και των φιλελλήνων με την Ελλάδα και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, από όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρισκόμαστε, προκειμένου να προβάλλουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό».

Ευχαρίστησε επίσης την Ένωση Λογοτεχνών της Αργεντινής και την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών για τη συνεργασία, όπως επίσης την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αργεντινή και την Πρεσβεία της Αργεντινής στην Ελλάδα για τη στήριξή τους, καθώς και τις πολυάριθμες πολιτιστικές και ομογενειακές οργανώσεις για τη βοήθεια που προσέφεραν. Από τις ευχαριστίες δεν θα μπορούσαν να λείψουν κι αυτές προς την «ψυχή» της διοργάνωσης, την πρόεδρο του Νόστου Χριστίνα Τσαρδίκου, την οποία και ο κ. Χρυσουλάκης διαβεβαίωσε πως «η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θα είναι πάντα στο πλευρό σας, παρακολουθώντας με υπερηφάνεια το έργο σας και στηρίζοντάς σας με κάθε δυνατό τρόπο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κώστας Καρούσος (σ.σ. το μήνυμά του ανέγνωσε η κ. Τσαρδίκου) ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για την ποιότητα του έργου τους που «άγγιξε τις παρυφές της αμεσότητας, της γνησιότητας, και της προσωπικής και λυρικής διείσδυσης, στις αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Αυτοδιάθεσης».

«Το ευρύ πεδίο της Ιστορίας, της αυτοθυσίας, και της μέγιστης προσφοράς, στον αγώνα του ’21, δικαιώνει απόλυτα, όλες τις συνιστώσες των κειμένων των συμμετασχόντων, συναισθηματικής- κοινωνικής και αισθητικής προσέγγισης των γεγονότων του ’21. Έδωσε νέα πνοή, σε αντίστοιχους διαγωνισμούς συνεπικοινωνίας και συμμετοχής και σε πρώτη γραμμή, πρυτάνευσε ο κοινωνικός πολιτισμός και η βαθύτερη αγάπη στον άνθρωπο που αγωνίζεται-όπου γης- για την Ελευθερία του. Τα κείμενα προσδίδουν την εκτενή μελέτη των δημιουργών στα γεγονότα του ’21, που σημάδεψαν και την πορεία του έθνους, ακόμη κατέδειξαν -οι ημιουργοί τους- τα πολιτικά- κοινωνικά και αυτοθυσιαστικά ερεθίσματα της εποχής, και το μέγεθος και την ουσία της Ιστορικής μας Μνήμης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούσος.

«Ο 4ος Διαγωνισμός του Νόστου και των φορέων που συμμετείχαν, υπήρξε ένα Πανερωτικό Θυμίαμα Αγάπης προς την Ελευθερία την Δημοκρατία και την Δικαιοσύνη και προφανώς έγινε πλέον θεσμός Λογοτεχνικής Δημιουργίας, που θα ενώνει-έξω από σύνορα, ως ιστορική μας παρακαταθήκη- κάθε μορφή έκφρασης- παρουσίας και πρακτικής συμμετοχής στο κοινωνικό μας γίγνεσθαι», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και ευχαρίστησε την κ. Τσαρδίκου για την πρωτοβουλία της αλλά και το σύνολο του έργου της.

Τα βραβευμένα έργα, με τα οποία όσοι συμμετείχαν τίμησαν τον Απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων, συγκεντρώθηκαν στην Ανθολογία που συνέταξε η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος».

Υπενθυμίζεται ότι οι νικητές του διαγωνισμού είναι:

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Πρώτο βραβείο Ποίησης

«POR VIÑEDOS DE HELENIDAD Y LIBERTAD»

JAVIER ALVARADO ( PANAMA)

Δεύτερο βραβείο Ποίησης

«HAY OLOR A HENO»

FEDERICO CARLOS RIZZO SEBBEN ( URUGUAY)

Πρώτο βραβείο δοκίμιο – ισοβάθμησαν

«LA REVOLUCION GRIEGA, DETERMINACION Y LIBERTAD»

NICOLAS KIPREOS ( CHILE)

«EL LEGADO HEROICO DE HOMERO EN LA TRAGEDIA GRIEGA DE IFIGENIA Y AYAX»

ALFREDO FREDERICKSEN NEIRA ( CHILE)

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΡΙΤΩΝ

«APOLOGIA DEL SOLDADO HELENO»

PABLO PALLERO ( ARGENTINA)

ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΏΣΣΑ

FIRST PRIZE ESSAY

«GREECE THROUGH THE EONS»

ALEXANDER KOUTSOUKOS ( USA)

FIRST PRIZE POETRY

«THE GLORY OF THE FALLEN»

ANTH MΙΧΑΙΛ ( Greece)

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ

Πρώτο βραβείο δοκίμιο

«BICENTENARIO DE LA INDEPENDENCIA DA GRECIA MODERNA 1821-2021»,

CONSTANTINO CONMINOS ( BRASIL)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

«ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΙΝΑΚΗΣ ( ΕΛΛΑΔΑ)

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΣΟΒΑΘΜΗΣΑΝ

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ»

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ ( ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

«ΡΙΖΙΜΙΑ ΛΙΘΑΡΙΑ»

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ( ΕΛΛΑΔΑ)

ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΣΟΒΑΘΜΗΣΑΝ

«ΔΙΟΤΙ, ΕΓΕΝΝΗΘΗΝ ΕΛΛΗΝ»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗΣ ( ΕΛΛΑΔΑ)

«Η ΕΛΛΑΣ ΕΝ ΝΥΚΤΙ»

ΜΑΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (ΕΛΛΑΔΑ)

ΕΠΑΙΝΟΙ

«ΕΘΝΕΡΓΕΣΙΑΣ ΛΟΓΟΣ 1821»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΒΑΣ ( ΕΛΛΑΔΑ)

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ»

ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ( ΕΛΛΑΔΑ)

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΙΣΟΒΑΘΜΗΣΑΝ

«ΦΘΟΡΑ»

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

«ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΗΣ ΚΥΚΛΟΣ»

ΜΑΝΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΑΚΗΣ

«Η ΑΙΩΝΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ»

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΟΡΟΒΕΛΗΣ

«1821»

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

«ΓΡΑΜΜΑΤΑΚΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΉ ΜΟΥ»

ΙΑΚΩΒΟΣ ΘΗΡΑΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ

ΔΟΚΙΜΙΑ

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

«ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ»

ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΡΙΤΣΗΣ

«ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821»

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΤΣΙΚΑΝΗΣ

«Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΕΓΩ»

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΛΗ

(www.amna.gr)