Στο Κάιρο πλέον το πολύτιμο αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας του Πόρτ Σάιντ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετά από  δύο διαδοχικές επισκέψεις την 27η και την 29η Ιουνίου η μεταφορά του ιδιαιτέρως αξιόλογου αρχείου τους Ελληνικής Κοινότητας του Πόρτ Σάιντ στο κεντρικά γραφείο των Αρχείων της Ελληνική Κοινότητας Καΐρου στον 4ο όροφο της οδού 17 Σουλεϊμάν Ελ Χάλαμπι.

Ένας ακόμα χρυσός κρίκος της υπεραιωνόβιας ιστορίας των Ελλήνων που έζησαν και μεγαλούργησαν στο Πόρτ Σαΐντ έρχεται πλέον με πολύ αγάπη και σεβασμό να ενωθεί με τα υπόλοιπα κομμάτια του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στο σημαντικό χώρο των Αρχείων της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου.

Σε συνέχεια της επίσκεψης στο Πόρτ Σάιντ την 17η Ιουνίου των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κατά την οποία τέθηκαν μεταξύ άλλων και οι βασικοί άξονες της μεταφοράς του αρχειακού υλικού, η υπεύθυνη των Αρχείων της Ε.Κ.Κ. κα Χάιδω Ζώτου και η συνεργάτης της κα Ράνια Άττα προέβησαν στις δύο επισκέψεις τους σε πολύωρη και ενδελεχή έρευνα  όλου του υλικού της συγχωνευθείσας Ελληνικής Κοινότητας.

Πρακτικά συνεδριάσεων, εκθέσεις ισολογισμών, καταστατικά λειτουργίας της Κοινότητας των αρχών του 20ου αιώνα, πρακτικά πληρωμών του Φιλόπτωχου Σωματείου των Ελληνίδων Κυριών, το πλήρως ενημερωμένο μαθητολόγιο στο μεγάλο βιβλίο του Παρθεναγωγείου, σπάνιες εκδόσεις θρησκευτικών βιβλίων, διοικητική αλληλογραφία του Ναυτικού Ομίλου του Πόρτ Σάιντ για την οργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που  μεταφέρθηκαν στο Κάιρο.

Ο Ιστορικός του μέλλοντος αλλά και ο απαιτητικός ιστοριοδίφης μελετητής του σήμερα θα έχουν πλέον την δυνατότητα να αναβιώσουν μέσα από τα αναρίθμητα  ιστορικά τεκμήρια την πορεία της σημαντικής αυτής Ελληνικής Πολιτείας στην γη της Αιγύπτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τα στελέχη του Αρχείου της Ε.Κ.Κ μετέβη στον χώρο των γραφείων της Ε.Κ.Π.Σ και πολυπληθής ομάδα καθαριστών που επανέφεραν όλους τους χώρους των γραφείων σε άψογη κατάσταση.

(ekkairo.org)