Διεθνής ημερίδα στο Πανεπιστημιο Καΐρου με θεμα: «Ελληνική Γλώσσα, Επιστήμες και Πολιτισμός»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνής ημερίδα με θέμα «Ελληνική Γλώσσα, Επιστήμες και Πολιτισμός» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022 στο αμφιθέατρο του Ναγκίμπ Μαχφούζ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καΐρου, μια συνεργασία του Τμήματος της Νεοελληνικής Φιλολογίας του με το Διιδρυματικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΔΠΜΣ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση».

Την ημερίδα χαιρέτησαν από την Αιγυπτιακή πλευρά ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καΐρου,  κSherif  Shahin, o ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος της Νεοελληνικής Φιλολογίας, πρώην Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Καΐρου, κ. Hamdy Ibrahim, ο Πρόεδρος του Τμήματος της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου , καθηγητής HishamDarwish  και η καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Διδακτικής της , και Διευθύντρια του Μ.Π.Σ, κ. Γεωργία (Τζίνα) Καλογήρου.

Μετά το τέλος των προσφωνήσεων ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Καϊρου απένειμε επίσημο αναμνηστικό του Πανεπιστημίου  στην επικεφαλής των φιλοξενουμένων  κ. Τζίνα Καλογήρου, η οποία  ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για τη συνεργασία.

Η σημαντική αυτή ημερίδα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου ιδρυτή του αναφερόμενου  Μ.Π.Σ Θανάση Νάκα, καθηγητή γλωσσολογίας στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Διευθυντή Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των διοργανωτών παρακολούθησαν πολλοί φοιτητές του τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Καϊρου . Παραβρέθηκαν επίσης ο μεταφραστής Ελληνικής Λογοτεχνίας στα αραβικά, Δρ. Χάλεντ Ραούφ καθώς και ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καϊρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος ο οποίος δεν παρέλειψε να συγχαρεί τη Σχολή Ελληνικής Φιλολογίας για τις προσπάθειες που καταβάλλει για τις νεοελληνικές σπουδές  αλλά και τους διοργανωτές και συμμετέχοντες της ημερίδας.

Τον κύκλο των ομιλιών  άνοιξε η Ελληνίδα εκπαιδευτικός του Πανεπιστημίου, Δρ. Βασιλική Νικητοπούλου με θέμα : «Η άνθηση της Αλεξανδρινής ποίησης στις αρχές του 20ου αιώνα» ενώ ακολούθησαν και οι υπόλοιπες ενδιαφέρουσες ομιλίες με ενδιάμεσες απαγγελίες ελληνικών ποιημάτων από τους Αιγύπτιους φοιτητές

Ευαγγελία Νικηφόρου:«H ταυτότητα του ΔΔΠ Μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΚΠΑ και η αξία της ρητορικής στη ζωή και στην εκπαίδευση».

Γεωργία (Τζίνα)Καλογήρου και Βάσω Οικονομοπούλου: «Αιγύπτοιο διιπετέος ποταμοίο»: Ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος και η ταξιδιωτική λογοτεχνία (Σκαραβαίος ο ιερός.Η Αίγυπτος»

– Τίνα Χρηστίδη : «Η πουτίγκα της Χαρίκλειας: μυρωδιές, εικόνες και ήχοι του μητρικού σύμπαντος της Χαρίκλειας Καβάφη − και μια γλωσσολογική υπόθεση»

Αικατερίνη Γκουντέτσιου &Σταυρούλα Γκουντέτσιου: «Το σύγχρονο εικονογραφημένο παραμύθι και η εκπαιδευτική του αξιοποίηση σε ελληνικό σχολείο της Αιγύπτου»

– Αικατερίνη Φραγκάκη, «Η γλώσσα της δικαιοσύνης στη λογοτεχνία, στην ποίηση και στη ζωή»

– Παναγιώτης Τζαμαργιάς: Η περίπτωση της πρωτοπόρου θεατρικά Μαρίας Π. Μηχανίδου με το έργο της: Νέα Εφεύρεσις Γάμου (1881)

Γεωργία Ζώρα&Μελίνα Νάκα&Μιράντα Νάκα: Ανάγνωση αποσπασμάτων από την κωμωδία της Μαρίας Μηχανίδου : «Νέα Εφεύρεσις Γάμου»

Doaa Salim : Παρουσίαση ολιγόλεπτου Αιγυπτιακού φιλμ με ελληνικούς υπότιτλους με τον τίτλο : «The rumor of love» σε σκηνοθεσία Fatin Abdel Wahab και με πρωταγωνιστή τον Αιγύπτιο ηθοποιό Omar Sherif.

Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος : «Ένας αυθόρμητος λόγος: Η παραγωγή μιας ομιλίας αυθόρμητου λόγου».Διαδραστικό παιχνίδι με τη συμμετοχή δέκα φοιτητών από το τμήμα της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου του Καΐρου

Βάλια Λουτριανάκη: «Σχεδιάζοντας βιωματικά προγράμματα για την καλλιέργεια των επικοινωνιακών δεξιοτήτων:πλαίσιο,στόχοι και περιεχόμενο»

Η ημερίδα έκλεισε με προβολή ολιγόλεπτου βίντεο απο την διαχρονική Ιθάκη του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Καϊρου, με την υποστήριξη πάντα της Ελληνικής Πρεσβείας, του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καϊρου, έχει παράδοση σε ανάλογες συνεργασίες με Τμήματα Ελληνικών Πανεπιστημίων και αποτελεί κομβικό άξονα ακαδημαϊκών συναντήσεων με κοινό στόχο την ενδυνάμωση των Ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων και την βαθύτερη γνωριμία των Αιγυπτίων φοιτητών με την Ελληνική Γλώσσα, την λογοτεχνία και τον πολιτισμό.

(ekkairo.org)