Διαδικτυακή συνάντηση Γ. Χρυσουλάκη με την ομογενή Irina Karamanos, την Πρώτη Κυρία της Χιλής

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, και της ομογενούς Irina Karamanos, η οποία από 11 Μαρτίου θα αναλάβει χρέη Πρώτης Κυρίας της Χιλής, αλλά και Διευθύντριας Κοινωνικο-Πολιτιστικών Θεμάτων της Προεδρίας της χώρας – σε συνέχεια της νίκης που κατήγαγε ο σύντροφός της, Gabriel Boric, στις προεδρικές εκλογές.

Ο κ. Χρυσουλάκης ενημέρωσε την κυρία Karamanos σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και συγκεκριμένα σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, μέσω των Γενικών της Προξενείων σε Μαριούπολη και Οδησσό, για στήριξη της ομογένειας που ζει στη χώρα. Στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης σημείωσε ότι διαβιούν περίπου 120.000 πολίτες ελληνικής καταγωγής και περίπου 150.000 σε ολόκληρη την Ουκρανία, ενώ επεσήμανε τις ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, υπό τις οποίες λειτουργούν οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές στη χώρα και το απαράμιλλο ψυχικό σθένος των διπλωματών μας. Η κα Karamanos εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο ομογενών στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και την αγωνία της για τις εν γένει καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου.

Η συζήτηση περιστράφηκε στη συνέχεια στο πεδίο της δημόσιας διπλωματίας και του πολιτισμού. Η κυρία Karamanos περιέγραψε το πλαίσιο των καθηκόντων που θα αναλάβει, το οποίο περιλαμβάνει πέρα από πολιτιστικά, και γλωσσικά θέματα. Η ίδια έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ισπανόφωνη έκδοση της ψηφιακής πλατφόρμας εκμάθησης και διδασκαλίας ελληνικών “StaEllinika”. Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην προβολή της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου) τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με στόχο την ανάδειξη της καθολικότητας της γλώσσας μας, πρωτοβουλία για την οποία η κα Karamanos συνεχάρη το Υπουργείο Εξωτερικών. Τέλος, είχε τη χαρά να την ενημερώσει σχετικά με το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο, που θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη από 15 μέχρι και 17 Ιουλίου 2022, στο οποίο προσκάλεσε ομογενείς γιατρούς και φοιτητές Ιατρικής από τη Χιλή.

Η κα Karamanos, η οποία προσκάλεσε τον κ. Χρυσουλάκη να επισκεφθεί τη Χιλή, δήλωσε ότι χάρη στη διαδικτυακή αυτή συνάντηση γνωριμίας αισθάνεται ήδη πιο κοντά στην Ελλάδα και στις ρίζες της, ενώ τόνισε την προθυμία της να συνεργαστεί μαζί του σε δράσεις που θα ενισχύσουν τις πολιτιστικές σχέσεις των  χωρών και θα φέρουν πιο κοντά τους δύο λαούς.

(www.panhellenicpost.com)