Σχέδιο για την εκκένωση Ελλήνων από την Ουκρανία

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσπάθειες να παραμείνουν σε συνεχή επικοινωνία με τους Έλληνες που βρίσκονται στην Ουκρανία, καταβάλουν τόσο η ελληνική πρεσβεία, όσο και τα γενικά Προξενεία σε Μαριούπολη και Οδησσό, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Δένδιας: Η υπόσχεση για προστασία των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία θα τηρηθεί

“Λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία και μετά από συνεργασία με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη συνεκάλεσα άμεσα σύσκεψη της Ειδικής Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν να εξετάσουμε τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για την προστασία των συμπατριωτών μας, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών, που βρίσκονται στην Ουκρανία, καθώς και της πολυπληθούς ομογένειας που έχουμε εκεί.

Κατά τη σύσκεψη, υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τον Πρέσβη μας στο Κίεβο και με τους Προξένους μας στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να επαινέσω τον επαγγελματισμό τους και να τους ευχαριστήσω θερμά για τις υπηρεσίες τους εν μέσω κρίσης.

Θέλω να θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που διατηρεί τις διπλωματικές της αποστολές στην Ουκρανία.

Σκοπός είναι να συντονίζουμε τις προσπάθειες αρωγής επί του εδάφους.

Έχει εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και των κατόχων του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς.

Ήδη πολλοί συμπατριώτες μας έχουν έρθει σε επαφή με τις Αρχές μας και έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Είμαστε, όμως, εκ των πραγμάτων, αναγκασμένοι να προσαρμόζουμε το σχέδιο μας στις συνθήκες επί του εδάφους.

Καλούμε τους Έλληνες που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να είναι σε διαρκή επαφή με τις Διπλωματικές Αρχές μας. Να αποφεύγουν, επίσης, τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ήδη, πριν από δέκα ημέρες, είχαμε αποθαρρύνει τους Έλληνες από το να ταξιδεύουν στην Ουκρανία και είχαμε ζητήσει από τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Εν πάση περιπτώσει, όμως, το Υπουργείο Εξωτερικών θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες και στους ομογενείς που βρίσκονται εκεί.

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε στο Υπουργείο Ειδική Μονάδα για την παροχή βοήθειας τόσο στους Έλληνες πολίτες, όσο και στους συγγενείς τους.

Θέλω να θυμίσω ότι πριν από δύο εβδομάδες, είχα επισκεφθεί την περιοχή, τόσο τη Μαριούπολη, όσο και διάφορα χωριά στα οποία κατοικεί η ελληνική μειονότητα.

Είχα τονίσει ότι, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, η Ελληνική Κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια και την προστασία των Ελλήνων στην περιοχή αυτή.

Επαναλαμβάνω ότι η υπόσχεση αυτή θα τηρηθεί.

Έρχομαι τώρα στα επείγοντα πολιτικά θέματα.

Πριν από λίγο, και κατόπιν οδηγιών μου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα στον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Maslov. Θυμίζω ότι είναι το δεύτερο διάβημα εντός ολίγων ωρών.

Υπογραμμίσαμε στον Ρώσο Πρέσβη ότι η χώρα μας καταδικάζει απερίφραστα την σημερινή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί ιερό Ευαγγέλιο και θεμέλιο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τις αρχές αυτές οφείλουν να σέβονται όλες οι χώρες.

Καλέσαμε, λοιπόν, την ρωσική πλευρά στον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, εκτός των άλλων, θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των αμάχων πολιτών, μεταξύ των οποίων και της Ελληνικής ομογένειας.

Επίσης, σε λίγο, κατόπιν αιτήματος του, θα συνομιλήσω με τον Αμερικανό Πρέσβη κ. Pyatt.

Στη συνέχεια, θα συναντηθώ με τον Πρέσβη της Ουκρανίας κ. Shutenko, της Πολωνίας κ. Lompart, την ορισθείσα Πρέσβη της Εσθονίας κα Rannu, τον Επιτετραμμένο της Λετονίας κ. Jaunzems και της Λιθουανίας κα Vaiciuniene.

Αύριο το πρωί θα συναντήσω διαδοχικά τους Πρέσβεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου κ.κ. Maisonnave και Lodge αντίστοιχα.

Αργότερα, όπως ξέρετε υπάρχει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα συμμετέχω”.

Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για τους Έλληνες ομογενείς

Την ενεργοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με σκοπό την καλύτερη δυνατή αρωγή σε Έλληνες που βρίσκονται στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, παρέχοντας και στοιχεία επικοινωνίας για την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο, το Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη και το Γενικό Προξενείο στην Οδησσό.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων στην Ουκρανία, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Δένδια, από τις 09:00 σήμερα αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με σκοπό την καλύτερη δυνατή αρωγή σε Έλληνες που βρίσκονται στην χώρα, καθώς και σε εκεί ομογενείς μας.

Τα στοιχεία επικοινωνίας με τις Ελληνικές Διπλωματικές Αρχές στην Ουκρανία και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι τα εξής:

Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE
τηλέφωνα: 00380  44 3630780, 00380 3630781, 00380 3630782
Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380 730429453
Email / Website: [email protected] , http://www.mfa.gr/kiev

Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη:

Διεύθυνση: 10, Soborna Str., Mariupol, Ukraine  87555
Τηλέφωνα: 00380629 47-04-38, 00380629  34-53-84, 00380629  52-84-90, 00380629  33-24-92
Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380967047885
Email: [email protected]

Γενικό Προξενείο στην Οδησσό:

Διεύθυνση:  Hoholia Street, 21, Οδησσός, UKRAINE
Τηλέφωνα: 00380487860570, 00380487860503, 00380487860007
Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380933140101
Email / Website: [email protected] , http://www.mfa.gr/odessa

Κρυπτογραφική Υπηρεσία: 210-368-1000 και 210-368-1730

Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων: [email protected]

Πηγή: mfa.gr, news247.gr