Διάλεξη στο Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας “Πτολεμαίος Α'”

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την Τετάρτη, 19η Ιανουαρίου 2022, στις 6:00 μ.μ., ο Δρ. Κυριάκος Σαββόπουλος έδωσε με επιτυχία διάλεξη στα Ελληνικά καί Αγγλικά, στο Εντευκτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος ο Α΄», την έπαυλη της Αγγελικής Παναγιωτάτου.

Η Πρόεδρος του Συλλόγους Δρ. Λιλίκα Θλιβίτη αρχικά με χαρά καλωσόρισε στην ιστορική Βίλλα της Αγγελικής Παναγιωτάτου όλους τους παρευρισκομένους τους Ἐλληνες, Αιγυπτίους και τα μέλη του Συλλόγου στην 1η εκδήλωση του Συλλόγου για στο νέο έτος 2022· στην συνέχεια παρουσίασε στα Ελληνικά και Αγγλικά τον ομιλητή και το θέμα της διαλέξεώς του, λέγοντας : 

«Έχουμε την χαρά να είναι ξανα κοντά μας -όπως και πριν δύο χρόνια στην τελευταία διάλεξη του Συλλόγου πριν απο την επιδημία του Κορωνοϊού-, ο Δρ Κυριάκος Σαββόπουλος, διεθνώς διακεκριμένο μέλος του Συλλόγου μας και καλός φίλος. Σήμερα ο ομιλητής μας θα παρουσιάσει τους στόχους και τις αρχές του έργου που κάνει σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Εταιρεία Αλεξάνδρειας, Η διαλεξή του έπιγράφεται «The Alexandrian Necropolis Project: The Hellenistic Tombs of Shatby». Στοχοι, εργασίες και αποτελέσματα ενός νέου αρχαιολογικού προγράμματος, από την Αρχαιολογική Εταιρεία της Αλεξάνδρειας (2021-2022), Σήμερα μία νέα εικόνα που αρχίζει νἀ ἔχει ο αρχαιολόγικὸς χώρος τους Shatby, είναι πέραν κάθε φαντασίας. 

Ο Κυριάκος Σαββόπουλος που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977, είναι γνωστός στην Αλεξάνδρεια, καθώς από το 2009 έως το 2014 υπήρξε κάτοικος της πόλης μας. Το 2001 αποφοίτησε από την Σχολή. Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στην Αιγυπτιακή αρχαιολογία στο University College του Λονδίνου.

Απο το πανεπιστήμιο του Leiden της Ολλανδίας έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα επάνω στην Αλεξανδρινή Αρχαιολογία. Από τότε, ασχολείται ερευνητικά με την ιστορία και την αρχαιολογία της Ελληνο-Ρωμαϊκής Αλεξάνδρειας· Οι μελέτες του εστιάζονται σε θέματα ταυτότητας, ιδεολογίας και διαπολιτισμικής αλληλεπί δρασης.

Κατά την εδώ παραμονή του εργάσθηκε ως ερευνητής στο Alexandria and the Mediterranean Research Centre) και λέκτορας στο Alexandria Center for Hellenistic Studies της Bibliotheca Alexandrina. Δίδαξε μαθήματα στην ιστορία και την αρχαι ολογία της Αλεξάνδρειας και της Αιγύπτου· παράλληλα είναι συγγραφέας και συντάκτης διαφόρων εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας σειράς καταλόγων για το Ελληνο Ρωμαϊκό Μουσείο της Αλεξάνδρειας. Εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος στα δύο προσφάτως εγκαινιασμένα Αρχαιολογικά Μου σεία της Αλεξανδρείας και του Καΐρου· επίσης έλαβε μέρος σε ενάλιες ανασκαφές στις βυθι σμένες ακτές της Αλεξάνδρειας.

Από το 2014 εργάζεται ως κύριος ερευνητής και εκ των συντακτών του Corpus των Πτολεμαϊκών επιγραφών της Αιγύπτου, στο Κέντρο Μελετών Αρχαίων Επιγραφών του Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης· επίσης είναι επιμελητής Κλασικής και Ελληνιστικής Αρχαιολογίας στο Queen’s College του Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

Από το 2019, συνδιευθύνει με την καθηγήτρια Mona Haggag, το έργο: «Alexandrian Necropolis, the Hellenistic Tombs of Shatby», που διοργανώνει η Αρχαιολογική Εταιρεία Αλεξάνδρειας. Και σε αυτό βασίζεται η σημερινή του διάλεξη:

Το ελληνιστικό νεκροταφείο του Shatby αντιπροσωπεύει την αρχαιότερη σωζόμενη τοποθεσία της Αλεξάνδρειας, χρινολογούμενη από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. μόλις 2 ή 3 δεκαετίες μετά την ίδρυση της Αλεξάνδρειας από τον Μέγα Αλέξανδρο (331 π.Χ.). Ὼς περιοχή άρχισε να κατοικείται από τις πρώτων γενειές Αλεξανδρινών Ελλήνων. 

Στο νεκροταφείο Shatby διασώζονται εντυπωσιακές υπόγεις ταφικές κατασκευές ξεχωριστής μνημειακότητας. Ωστόσο, παρά τη σημασία τους για την ιστορία της Αλεξάνδρειας, στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την ανακάλυψη του χώρος του αντιμετώπισε συνεχή υποβάθμιση έως που τελικά καλύφθηκε από ένα παχύ στρώμα επιχώσεων και σκουπιδιών.

Το 2020, η Αρχαιολογική Εταιρεία Αλεξάνδρειας (ιδρυμένη απο το 1892), μετά από άδεια που έλαβε από το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, και τη χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη της Κύπρου, άρχισε ένα έργο φροντίδας για την αναβάθμιση της κατάστασης στο Shatby· αυτό περιέλβε: 1) αποκατάσταση, συντήρηση και συμπληρωματική έρευνα όλων των αρχαίων λειψάνων του νεκροταφείου, 2) την εκπόνηση επικαιροποιημένες μελέτης για τον χώρο του, 3) την προστασία των υπόγειων εγκαταστάσεων του Νεκροταφείου από μελλοντικές φθορές και 4) την αναβάθμιση τους ώστε να γίνουν επισκέψιμοι». 

Μετά την ολοκλήρωση της διαλέξεω από τους παρευρισκομένους ετέθηκαν στον ομιλητή ερωτήσεις και ακολούθησαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Τέλος παρατέθηκε η καθιερωμένη δεξίωση. 

Παρευρέθηκαν: Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταμιάθεως κύριος Γερμανός, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικης κυρίου Θεοδώτου του Β΄, ο οποίος ευλόγησε την εκδήλωση· ο εξωχότατος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κύριος Αθανάσιος Κοτσιώνης με την σύζυγό του Ιωάννα· ο αξιότιμος Αντιπρόεδρος της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κύριος Ανδρέας Βαφειάδης· η Πρόεδρος της Ελληνορωμαϊκής Αρχαιολογικής Εταιρείας Αλεξανδρείας, καθηγήτρια κυρία Mona Haggag της Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Αλεξανδρείας, μέλη του Συλλόγου, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και Εκπαιδευτικοί της Ελληνικής παροικίας στην Αλεξάνδρεια και φίλοι του Συλλόγου όπως οι κ.κ.: Sobhy Ashour Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Helwan Καΐρου· Hussein Abd El Asiz καθηγητης του Πανεπιστημίου Αλεξανδρείας· Νικόλαος Δημάκης Βοηθὸς καθηγητἠς της Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών· Dina Atta του Αρχαιολογικού τμήματος της Ελληνορωμαϊκής περιόδου τoυ Πανεπιστημίου Αλεξανδρείας· Menattalah Hasssan της Ελληνορωμαϊκής Αρχαιολογικής Εταιρείας Αλεξανδρείας· Somaia el Kady Άρχαιολόγος Ελληνο-Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων· Samar Yousri αρχαιολόγος Υστερο-Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων· Cécile Shaalan, Τοπογράφος-χαρτογράφος μηχανικός του Centre D’ Études Alexandrines· May el Tabah Αρχιτέκτων. 

(Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος ο Α΄»)