Η επίσκεψη του Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού στην Αλεξάνδρεια

ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ), ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Θερμή υποδοχή στον Γ. Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού Ι. Χρυσουλάκη από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας

Τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας προς την πρεσβυγενή Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, κατά τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε ο ιστορικός παροικιακός οργανισμός που συμπληρώνει φέτος 178 χρόνια ζωής.

«Στην Αλεξάνδρεια, ο καθένας μας συγκινείται από τον ελληνικό πολιτισμό που εκπέμπεται εδώ, σε αυτήν την κοιτίδα της ελληνικής γλώσσας, με τόσους Αιγυπτιώτες ευεργέτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσουλάκης, με τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέα Βαφειάδη να τον καλωσορίζει στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, εκεί όπου ανασαίνει η Ελλάδα της Αλεξάνδρειας, με τα σχολεία της, τον πρότυπο Οίκο Ευγηρίας της, τον Ξενώνα της, την Βιβλιοθήκη, το Θέατρο Ιουλίας Σαλβάγου, το Γυμναστήριο, το Στάδιο, αλλά και τα γραφεία της που αλλάζουν μορφή σε ένα κομμάτι τους, ενσαρκώνοντας πλέον το νεοσύστατο Τμήμα Αρχείων της Κοινότητας, όπου θα γίνει η ψηφιοποίησή τους και όπου θα μπορούν στο μέλλον να φιλοξενούνται ερευνητές για να αναδείξουν έτι περαιτέρω ένα ενδεχομένως άγνωστο κομμάτι της μεγάλης ιστορίας του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Από κοινού μαζί με την Β΄ Αντιπρόεδρο κα Μαίρη Παυλίδου, τον Γενικό Γραμματέα της Κοινότητας κ. Δημήτρη Κάβουρα και τον πρώην Αντιπρόεδρο και Κοινοτικό Επίτροπο κ. Νικόλα Κόπελο, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Βαφειάδης έκανε τον Γενικό Γραμματέα κ. Χρυσουλάκη, κοινωνό της ιστορίας, του σκοπού και του έργου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας που είναι φιλανθρωπικός, κοινωνικός, εκπαιδευτικός και πολιτιστικός.

«Βασικός πυλώνας είναι η κοινωνική πρόνοια, υποτροφίες σε όλους τους αποφοίτους του Αβερωφείου, είτε σπουδάζουν στην Αίγυπτο είτε στην Ελλάδα», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας. Και προσέθεσε: «Διατηρούμε τα ήθη και έθιμα τους λαούς μας. Κρατάμε ανοικτές τις εκκλησίες μας. Φροντίζουμε τα Κοιμητήρια. Στηρίζουμε τα σωματεία της πόλης αλλά και στην Αθήνα. Συνεργαζόμαστε με την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη και την Όπερα της Αλεξάνδρειας, διοργανώνοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις για να αναδειχθεί η ιστορία και ο πολιτισμός της Ελλάδας και φυσικά και της Κοινότητας. Εκδίδουμε την εφημερίδα «Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος». Έχουμε τον Ξενώνα μας».

Και τέλος, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Ιωάννη Σιόκα, εξέφρασε την επιθυμία να υπάρχει μία καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Κοινοτήτων και της ελληνικής πολιτείας, επισημαίνοντας και την πεποίθησή του ότι υπάρχει η καλή θέληση από όλους για αυτό.

Στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Αλεξάνδρειας, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιου Κοτσιώνη, έκανε από την πλευρά του ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη 9η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, που διεξήχθη στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου και όπου υπεγράφη ένα Μνημόνιο Κατανόησης για την Διασπορά μεταξύ των τριών χωρών, από την Υπουργό Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου κα Ναμπίλα Μάκραμ, τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη και τον Επίτροπο της Κυπριακής Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου.

«Με το Μνημόνιο αυτό, δεσμευτήκαμε ότι αυτήν τη σχέση των τριών χωρών μας, θα την αναδεικνύουμε συνεχώς με πολλές κοινές εκδηλώσεις πολιτιστικού και άλλου χαρακτήρα για να διατρανώνουμε την αγάπη των λαών μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσουλάκης, τονίζοντας ότι «με το φίλο αιγυπτιακό λαό μας συνδέουν χιλιετίες κοινής διαδρομής και ιστορίας».

Και απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για το γεγονός ότι οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας κρατάνε τις παραδόσεις και τα σχολεία γιατί από εκεί πηγάζει η αγάπη για την πατρίδα, για την εφημερίδα τους που παραμένει ζωντανή, για τους θεσμούς τους και για τις δράσεις τους ειδικότερα για τη νεολαία.

«Αν δε συγκρατήσουμε τη νεολαία μας μέσα στις ελληνικές δομές κοντά στη γλώσσα και τη θρησκεία μας, τότε έχουμε χάσει το παιχνίδι και γι’ αυτό έχουμε φτιάξει ένα παράλληλο σύστημα κοινοτήτων για τους νέους μας, με την επόμενη διαδικτυακή συνάντηση να γίνεται πριν από τα τέλη Νοεμβρίου με παιδιά από την Αίγυπτο» είπε ο κ. Χρυσουλάκης, που έκανε μία ενδελεχή ενημέρωση για τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού σε όλους αυτούς τους τομείς.

Και ο κ. Χρυσουλάκης κατέληξε: «Είμαστε στη διάθεσή σας για να κάνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο. Οι Αιγύπτιοι αγαπάνε τους Έλληνες και εμείς αγαπάμε τους Αιγυπτίους που και εκείνοι σας έχουν στην αγκαλιά τους όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω να μου θέτετε τα προβλήματά σας για να βοηθήσουμε κι εμείς από την πλευρά μας στο να διατηρήσετε αυτήν την ελληνική φλόγα, την ελληνική σημαία και την ελληνική ψυχή στην Αίγυπτο, έναν τόπο όπου η λέξη Ελλάδα είναι πολύ σημαντική».

Κοντά στους Αιγυπτιώτες 60 και πλέον μαθητές των ιστορικών Ελληνικών σχολείων, του Τοσίτσαιου – Πρατσίκειου Δημοτικού Σχολείου αλλά και του Αβερώφειου Γυμνασίου Λυκείου βρέθηκε σε μία ξεχωριστή επίσκεψη ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης. 

Τον κ. Χρυσουλάκη τον υποδέχτηκαν πρώτα τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου με μία αγκαλιά λουλούδια, με τον Γενικό Γραμματέα να τους ευχαριστεί, να συζητά μαζί τους για αρκετή ώρα, να τους ρωτάει για την Ελληνική Επανάσταση, και να τονίζει ότι «εμείς, σαν ελάχιστη ανταπόδοση, τους φέραμε κάποια δωράκια για να μάθουν τους ήρωες και την ιστορία του 1821, αν και οι εξαιρετικοί τους δάσκαλοι τους την είχαν διδάξει αυτήν την ιστορία. Όλα τα παιδιά ήξεραν για τα 200 χρόνια, ήξεραν για τους ήρωες, ήξεραν για τις μάχες που έδωσε ο Ελληνισμός, για να είναι σήμερα ελεύθερος».

Παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιου Κοτσιώνη, ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όλους τους εκπαιδευτικούς, την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας για τις προσπάθειες που καταβάλλει να συντηρεί τον Ελληνισμό και να σηκώνει τόσο ψηλά την ελληνική σημαία, αλλά και το αιγυπτιακό κράτος για την πρόνοια να φιλοξενεί και να έχει στην αγκαλιά του όλα αυτά τα ελληνόπουλα σήμερα.

Με τον Αντιπρόεδρο της Κοινότητας κ. Ανδρέα Βαφειάδη, παρουσία και του Κοινοτικού Επιτρόπου Νικόλα Κόπελου, να τονίζει με τη σειρά του ότι «σαν Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, είμαστε δίπλα στα σχολεία μας, στηρίζουμε τα σχολεία μας, στηρίζουμε την ελληνική γλώσσα, για να παραμείνει στα σχολεία μας για όσο μπορούμε, και μακάρι για πάντα…»

«Είμαστε περήφανοι για σας στην Ελλάδα. Θέλω να μεταφέρετε στους γονείς σας την αγάπη μας, την αγάπη της Ελληνικής κυβέρνησης. Και να ξέρετε ότι ο Πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι πάντα στο πλευρό σας. Και εμείς, εξουσιοδοτημένοι, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και να μπορέσουμε να στηρίξουμε εσάς, να στηρίξουμε τα σχολεία σας, να στηρίξουμε τις Κοινότητές σας, γιατί ο Ελληνισμός εδώ υπάρχει και πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει», προσέθεσε ο Γενικός Γραμματέας, συναντώντας τους μαθητές του Αβερωφείου Γυμνασίου – Λυκείου.

Και κατέληξε: «Να διαβάζετε, να προσέχετε, να αγαπάτε πάντα τους γονείς σας οι οποίοι παλεύουνε για σας. Και την επόμενη φορά που θα έρθω, θέλω να ξέρω ότι κάποιοι από εσάς είναι στα Πανεπιστήμια. Από την πλευρά μας, η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θα είναι στο πλευρό σας για να σας στηρίξει σε ό,τι χρειαστεί. Η Ελλάδα είναι κοντά σας. Είναι στην καρδιά σας, αλλά θα είναι και κοντά σας πάντα. Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε!» 

Συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η επίσκεψη του κ. Χρυσουλάκη στον πρότυπο Οίκο Ευγηρίας της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι. Σε όλους δώρισε ένα βιβλίο με τον ελληνικό εθνικό ύμνο, αλλά πάνω από όλα έναν καλό λόγο και ένα χαμόγελο, με τους Αλεξανδρινούς εκπροσώπους της Τρίτης Ηλικίας να ανταποδίδουν με ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Η επίσκεψη του κ. Χρυσουλάκη, που υποδέχτηκε η Δ/ντρια του Γηροκομείου Κική Νιάρου, έγινε παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιου Κοτσιώνη, του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Ανδρέα Βαφειάδη, του Κοινοτικού Επιτρόπου Νικόλα Κόπελου και του ιατρού Μέτχαντ Σόκαρ. 

Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού Ι. Χρυσουλάκης προς τον ΕΝΟΑ: «Η Ελληνική Πολιτεία είναι και θα είναι στο πλευρό σας»

Θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αλεξανδρείας στον Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη.

«Ο Όμιλός μας είναι από τους παλαιότερους φορείς της αλεξανδρινής παροικίας. Ιδρύθηκε το 1909, συμβάλλοντας πάνω από 100 χρόνια στην άθληση του πνεύματος και του σώματος των Ελλήνων της κοσμοπολίτικης Αλεξάνδρειας», είπε καλωσορίζοντας τον κ. Χρυσουλάκη η Πρόεδρος του ιστορικού σωματείου κα Λιλίκα Θλιβίτου.

Και μάλιστα τόνισε ότι ο ΕΝΟΑ στέγασε κάποτε το Αρχηγείο του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου. Παράλληλα, η κα Θλιβίτου μίλησε για τις πολλές διακρίσεις σε παναιγυπτιακά πρωταθλήματα αλλά και εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί με όλους τους φορείς.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρυσουλάκης εξέφρασε τη χαρά του για την νέα εικόνα που έχει να δείξει ο ΕΝΟΑ και χαρακτήρισε μεγάλη τιμή να βρίσκεται σε αυτό το ιστορικό μέρος που έχει χαρίσει νίκες και έχει κάνει περήφανους όλους τους Αιγυπτιώτες. «Υπό τη δική σας προεδρία, ο ΕΝΟΑ έχει μεταμορφωθεί», είπε χαρακτηριστικά στην κα Θλιβίτου, δίνοντάς της συγχαρητήρια και τονίζοντας ότι «η Ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ είναι και θα είναι πάντα κοντά σας για να βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί».

Παρόντες στη θερμή υποδοχή ήταν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, η Β΄ Αντιπρόεδρος της ΕΚΑ κα Μαίρη Παυλίδου, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ κ. Δημήτρης Κάβουρας, η Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του Γενικού Γραμματέα κα Αντιγόνη Μακρυγιάννη, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας κ. Βασίλειος Κουκουτσάς, ο Δ/ντής του Ινστιτούτου κ. Χρήστος Αραμπατζής, ο Γενικός Σύμβουλος Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο κ. Ηλίας Γαλάνης, το Μέλος του ΔΣ και Έφορος του ΕΝΟΑ κ. Άρης Μαρκοζάνης και άλλοι επίσημοι.

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Πατριάρχης Θεόδωρος στον ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού Γ. Χρυσουλάκηψ

«Η καρδιά του Ελληνισμού είναι ο Απόδημος Ελληνισμός». Με τα λόγια αυτά, ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος υποδέχτηκε στην έδρα του ιεραποστολικού Πατριαρχείου τον γενικό γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννη Χρυσουλάκη.

Πάνω από μία ώρα κράτησε η συνάντησή τους, που εστιάστηκε κυρίως στο πώς μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία Αθήνας και Αλεξάνδρειας στην όλο και μεγαλύτερη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της αφρικανικής ηπείρου.

«Εγώ έχω την ευκαιρία να γυρίζω τα μήκη και πλάτη στην αφρικανική ήπειρο και εκτός από τα παιδιά μου τους Αφρικανούς, να συναντώ τους Έλληνες και τους Κυπρίους στους οποίους πάντοτε υπενθυμίζω: Μην ξεχνάτε την πίστη μας με τις εκκλησίες μας, μην ξεχνάτε την ελληνική λαλιά με τα σχολεία μας», τόνισε ο Αλεξανδρινός προκαθήμενος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας κ. Χρυσουλάκης ανέδειξε και εκείνος με τη σειρά του την τεράστια σημασία του έργου του Προκαθημένου του Παλαίφατου Δευτερόθρονου Πατριαρχείου και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

«Αναγνωρίζουμε την τεράστια διαδρομή την οποία έχετε κάνει, ενός φωτισμένου Ιεράρχη και ενός ιεραπόστολου, ο οποίος με περισσή αγάπη, με φροντίδα, με στοργή έχετε ανοίξει όλους τους δρόμους στην Αφρική, μία ήπειρο που ήταν άγνωστη σε όλο τον Ελληνισμό και όχι μόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσουλάκης απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Θεόδωρο.

«Είστε ο φάρος ο οποίος πραγματικά έχει συγκρατήσει όλους αυτούς τους Έλληνες. Αναγεννάται αυτός ο Ελληνισμός, αναγεννάται ο Ελληνισμός της Αφρικής χάρη σε εσάς και εμείς σαν Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας στα δικά σας χνάρια θα βαδίσουμε. Εκτός από την προσωπική μου αγάπη, τον σεβασμό μου και την άπειρη εκτίμηση, έχετε και τον σεβασμό και αγάπη όλων των Ελλήνων και είναι πραγματικά ευχή Θεού που σας έχουμε εδώ. Γιατί είστε και ο συνδετικός κρίκος με τον φίλο λαό της Αιγύπτου, με τον οποίο μας συνδέουν πάρα πολλά, εδώ και χιλιετίες», ανέφερε.

(ekalexandria.org)