Η καρδιά της Ελλάδας χτύπησε δυνατά στη Μαριούπολη, στο Πανουκρανικό Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

«Μέγα Γιορτή». Δύο λέξεις που κατάφεραν για μία ημέρα να συγκεντρώσουν πλήθος κόσμου στη Μαριούπολη. Η πόλη της Ουκρανίας στην οποία ανθεί η ελληνική κοινότητα το περασμένο Σάββατο έγινε σημείο συνάντησης για τους κατοίκους ολόκληρης της Αζοφικής, καθώς επέστρεψε σε αυτή το Πανουκρανικό Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού.

Φέτος τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση γιορτάστηκαν μαζί με τα 30 χρόνια από την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Η «Μέγα Γιορτή», ένας θεσμός αφιερωμένος στον συνθέτη-ποιητή Ντονάτ Πατρίτσα, διοργανώνεται από το 1988 από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, κάθε δύο ή τρία χρόνια σε διαφορετική πόλη. Το επόμενο φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί από το Μάγκους, που επίσης βρίσκεται στην περιοχή της Μαριούπολης.

«Η Ελλάδα και η Ουκρανία συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας που εδράζονται στην κοινή ορθόδοξη πίστη, σε κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες και σε ένα πλούσιο ιστορικό παρελθόν, ξεκινώντας από την εποχή της αρχαίας ελληνικής εγκατάστασης στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ στο Πάρκο της Μαριούπολης λειτούργησε έκθεση με είδη λαϊκής τέχνης και με βιβλία Ελλήνων συγγραφέων, ενώ στήθηκαν και πάγκοι με παραδοσιακά φαγητά.

Πριν από την επίσημη τελετή έναρξης έγινε παρέλαση με τη συμμετοχή ελληνικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας – πρώτοι παρουσιάστηκαν ως Εύζωνες δόκιμοι του Κρατικού Πανεπιστημίου Εσωτερικών Υποθέσεων του Ντονέτσκ, ενώ έλαβαν μέρος και εκπρόσωποι διαφόρων εθνοτικών ομάδων.

(www.panhellenicpost.com)