Τέθηκαν οι βάσεις για πενταμερή με Ιορδανία, Αίγυπτο και Ιράκ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τριμερής Σύνοδος κορυφής της Αθήνας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας, ήλθε να επιβεβαιώσει το ισχυρό σχήμα συνεργασίας που έχει δημιουργηθεί με την Ιορδανία, σε περιφερειακά ζητήματα καθώς και σε διμερή επίπεδα. Πίσω από τα όσα αναφέρονται στην κοινή διακήρυξη των ηγετών των τριών χωρών, και τα οποία αξιολογούνται θετικά, η τριμερής της Αθήνας θα δώσει μια νέα διάσταση στα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας.

Στην ελληνική πρωτεύουσα οι τρεις ηγέτες έθεσαν τις βάσεις προκειμένου να διευρυνθούν οι συνεργασίες των χωρών της περιοχής με τη δημιουργία νέων σχημάτων και τη συμπερίληψη και άλλων χωρών. Στο πνεύμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» Κύπρου, η Κύπρος η Ελλάδα και η Ιορδανία άναψαν το πράσινο φως για τη δημιουργία ενός νέου περιφερειακού σχήματος με τη συμπερίληψη της Αιγύπτου και του Ιράκ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επίσημη πρώτη του νέου πενταμερούς σχήματος ίσως να γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο με την Κύπρο να έχει σοβαρές πιθανότητες να φιλοξενήσει την πρώτη πενταμερή με Ελλάδα, Ιορδανία, Αίγυπτο και Ιράκ. Το τοπίο για διαδικαστικά θέματα, θα προετοιμάσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τον Σεπτέμβριο επίσκεψη στο Ιράκ.

(ekalexandria.org)