“ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις ρίζες”

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

«Είμαστε όλοι ένας λαός» τόνισε η Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου Ναμπίλα Μάκραμ, μιλώντας για την πατρίδα της και την Ελλάδα και την Κύπρο, υποδεχόμενη θερμά νέους αποδήμους από τις τρεις χώρες, εγκαινιάζοντας στην Αλεξάνδρεια, την 4η φάση του προγράμματος  «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις Ρίζες».

Μία ιδέα, που ξεκίνησε το 2017 στη Λευκωσία με την απόφαση που πήραν οι ηγέτες των τριών χωρών, και από τότε συνεχίζεται και ενδυναμώνεται όλο και περισσότερο.

Η κα Ναμπίλα Μάκραμ εξέφρασε τη χαρά της σαν Αλεξανδρινή, καθώς σε αυτήν την πόλη ξεκίνησε το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ» που ενώνει τους αποδήμους των τριών χωρών και συνεχίζεται και πάλι στην ίδια πόλη με την νέα τέταρτη φάση του, που είναι αφιερωμένη στην Απόδημη νεολαία.

«Είναι πολύ όμορφο να ξεκινάμε την 4η φάση του «ΝΟΣΤΟΣ» με 15 νέους από την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα, όπως αποφασίσαμε με τον Επίτροπο της Κυπριακής Προεδρίας για τους Αποδήμους, Φώτη Φωτίου, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Κώστα Βλάση, για το ταξίδι αυτό της νέας απόδημης γενιάς των τριών χωρών μας, για να μάθουν από κοντά την κοινή μας ιστορία και για το τι έχουμε κάνει στην πάροδο του χρόνου», είπε χαρακτηριστικά η αρμόδια για τους Αποδήμους Αιγυπτία Υπουργός.

«Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον φίλο μου Φώτη Φωτίου και όλους τους Κυπρίους, για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε και με την Ελλάδα και τον Κώστα Βλάση, για την επιτυχία του προγράμματος αυτού», προσέθεσε η κα Μάκραμ, η οποία τόνισε τη μεγάλη σημασία της επιλογής της Αλεξάνδρειας για το νέο αυτό ξεκίνημα του προγράμματος.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Ανδρέας Βαφειάδης, μετέφερε τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες για την όλη αυτή διοργάνωση, που αναδεικνύει το ρόλο της ομογένειας και φέρνει πιο κοντά τους λαούς των τριών χωρών, γεγονός που στηρίζει αμέριστα και ο αιγυπτιώτικος πρεσβυγενής οργανισμός. Μάλιστα, την περηφάνια της Κοινότητας που η κα Μάκραμ είναι Αλεξανδρινή εξέφρασε με τη σειρά του και ο Γενικός Γραμματέας της Κοινότητας Δημήτρης Κάβουρας που συμμετέχει ενεργά στην 4η φάση του προγράμματος εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Τις ευχαριστίες τους για τη νέα πρωτοβουλία εξέφρασαν παράλληλα και οι Κύπριοι ομογενείς της Αλεξάνδρειας, παρουσία του Αναπληρωτή Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο κ. Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, με τη Γενική Γραμματέα της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας κα Μαίρη Παυλίδου να προσφέρει ένα αναμνηστικό δώρο για την ημέρα στην κα Μάκραμ.

Αμέσως μετά, με την τιμητική παρουσία του Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας Μοχάμεντ Ελ Σερίφ και του Αιγύπτιου επιχειρηματία με ελληνικές ρίζες από την Ιμπραημία της Αλεξάνδρειας, Έρικ Αδάμ, ο οποίος στηρίζει οικονομικά όλο αυτό το πρόγραμμα, ξεκίνησε και η συζήτηση που είχε η Υπουργός Διασποράς με τους 15 νέους από τις τρεις χώρες.

Να σημειωθεί ότι οι 15 απόδημοι νέοι από τις τρεις χώρες θα κληθούν στο τέλος του προγράμματος και μετά την επίσκεψη σε χώρους όπου έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι Έλληνες και οι Κύπριοι της Αιγύπτου και βλέποντας και παρατηρώντας το πώς είναι σήμερα οι τρεις χώρες, να εκπονίσουν μία μελέτη για το πώς βλέπουν τις τρεις τους πατρίδες και να προτείνουν στις ηγέτες των τριών χωρών, τρόπους για να αναδειχτεί έτι περαιτέρω η μοναδική αυτή στον κόσμο πρωτοβουλία για τη συνεργασία των αποδήμων Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου.

Επίσκεψη στην έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στους 15 Απόδημους νέους από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, που επισκέφθηκαν την έδρα του Παλαίφατου Πατριαρχείου, στα πλαίσια της 4ης φάσης του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις Ρίζες.

«Καλώς ορίσατε στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια», τους είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η μεσογειακή πόλη περιβάλλεται από τη θάλασσα, μία μεγάλη ευλογία και για τις τρεις χώρες, όπως επεσήμανε.

Και αναφερόμενος στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, του οποίου δική του πρωτοβουλία είναι το «ΝΟΣΤΟΣ», που συναποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών το 2017, είπε ότι «ο Αιγύπτιος ηγέτης ονειρεύεται να πάει τη χώρα του μπροστά. Και σε αυτήν την προσπάθειά του, είναι πολύ κοντά του η Ελλάδα και η Κύπρος».

Μάλιστα, παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Ναυκράτιδος Νάρκισσου και του Αναπληρωτή Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο κ. Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία της την Υποκυβερνήτρια της Αλεξάνδρειας Δρα Ζακλίν Άιζερ, ενώ η εκπρόσωπος της Υπουργού Διασποράς, Ντόα Άντρι, προσέφερε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ένα αναμνηστικό του «ΝΟΣΤΟΣ» εκ μέρους της Ναμπίλα Μάκραμ.

Τέλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Δημήτρη Κάβουρα όλους τους νέους που τον επισκέφθηκαν σήμερα από τις τρεις χώρες.    

Επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας

«Είναι σημαντικό να βλέπουμε νιάτα στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, εδώ όπου ανατράφηκε ο Αλεξανδρινός Ελληνισμός 178 χρόνια τώρα. Αυτό μας δίνει ελπίδα για το αύριο, για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε…»

Με τα λόγια αυτά, υποδέχτηκε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Ανδρέας Βαφειάδης τους 15 Απόδημους νέους του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ» που επισκέφτηκαν τον πρεσβυγενή οργανισμό και είδαν από κοντά τα όσα προσέφεραν στο πέρασμα του χρόνου οι μεγάλοι ευεργέτες του τόπου στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Καλώς ήλθατε στην καρδιά της πόλεως, την ελληνική πλευρά της Αλεξάνδρειας, την πόλη όπου Έλληνες και Αιγύπτιοι έζησαν για αιώνες. Και ειδικά τους δύο τελευταίους αιώνες είναι η πόλη που αποτελεί το επίκεντρο αυτής της κοσμοπολίτικης αίσθησης σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Αθανάσιος Κοτσιώνης, υποδεχόμενος και εκείνος θερμά τους νέους αυτούς που ενσαρκώνουν με την επίσκεψή τους στην Αίγυπτο αυτές τις ημέρες την εφαρμογή της 4ης φάσης του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ».

Η επίσκεψη έγινε σε συγκινητικό κλίμα, με τους Αποδήμους νέους από τις τρεις χώρες να θαυμάζουν από κοντά το ωραιότερο κομμάτι της πόλης που αναδεικνύει μια βαριά ιστορία, με τα ελληνικά σχολεία του Τοσιτσαίου και του Αβερώφειου, το θέατρο Ιουλίας Σαλβάγου, το μεγάλο στάδιο, και την ιστορική αίθουσα της Κοινοτικής Επιτροπής να συγκρατεί στους τοίχους της τα πορτρέτα όλων των Προέδρων και Ευεργετών της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας, όπως του Σαλβάγου, του Τοσίτσα, του Μπενάκη.

Μία ιστορία, που εξήγησε στους παρισταμένους ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Δημήτρης Κάβουρας, παρουσία και του Κοινοτικού Επιτρόπου Νικόλα Κόπελου, αλλά και των εκπροσώπων της Υπουργού Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου, Ναμπίλα Μάκραμ.

«Αυτή η κοσμοπολίτικη αίσθηση της Αλεξάνδρειας, είναι που μας δίνει την ευκαιρία να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα μέρος όπου ακόμη και σήμερα παραμένει ζωντανή η ελληνοαιγυπτιακή καρδιά, ένα παράδειγμα από το παρελθόν στο παρόν και ελπίζουμε και στο μέλλον», κατέληξε με τη σειρά του ο Γενικός Πρόξενος κ. Κοτσιώνης, που τιμήθηκε με αναμνηστικό δίσκο του «ΝΟΣΤΟΣ» από το Υπουργείο Διασποράς της Αιγύπτου.

Από την πλευρά τους, οι 15 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εξέφρασαν το θαυμασμό τους για όσα είχαν την ευκαιρία να δουν κατά την επίσκεψή τους στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και ευχαρίστησαν τις τρεις χώρες για την πραγματοποίηση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ» που φέτος είναι αφιερωμένο στην Απόδημη νεολαία.  

Υποδοχή από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι

Τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι συνάντησαν οι Απόδημοι νέοι του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις Ρίζες».

Ο Αιγύπτιος ηγέτης υποδέχτηκε τους Απόδημους νέους στο προεδρικό μέγαρο, σε μία από τις σπάνιες, μοναδικές περιπτώσεις που νέοι από την Ελλάδα και την Κύπρο περνούν το κατώφλι της κατοικίας του Προέδρου της χώρας, σε μία συμβολική κίνηση που δείχνει τη σημασία που αποδίδει ο Πρόεδρος Αλ Σίσι τόσο στη νέα γενιά όσο βεβαίως και στις εξαιρετικές σχέσεις των τριών χωρών.

Παρουσία μάλιστα της Υπουργού Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου Ναμπίλα Μάκραμ, χαρακτήρισε το μήνυμα του προγράμματος αυτού ως «μήνυμα αγάπης», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για όλα όσα προσέφεραν στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και άλλες πόλεις, οι γενιές των Ελλήνων και των Κυπρίων τα παλαιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα.

«Σας καλωσορίζω στη δεύτερη πατρίδα σας, την Αίγυπτο» είπε σε συγκινητικό κλίμα προς τους Απόδημους Έλληνες και Κύπριους νέους ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, παρουσία μάλιστα του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή, του Γενικού Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Δημήτρη Κάβουρα και του Αλεξανδρινού Αιγυπτιώτη Έρικ Άνταμ.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής προεδρίας, Πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι έκανε ιδιαίτερο λόγο στο ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι Ελληνικές Κοινότητες στην Αίγυπτο καθώς και η Κυπριακή εν Αιγύπτω Αδελφότητα στην ενίσχυση των σχέσεων των λαών των τριών χωρών.

Και αυτό που είναι σημαντικό σε πολιτικό επίπεδο και προκύπτει από αυτήν τη συνάντηση των νέων με τον Αιγύπτιο ηγέτη, είναι ότι ο Πρόεδρος Αλ Σίσι τόνισε σήμερα άλλη μία φορά το ενδιαφέρον της χώρας του για την περαιτέρω ενίσχυση – και μέσω και της Απόδημης νεολαίας – της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, που όπως είπε αποτελεί ένα πρότυπο μοντέλο συνεργασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί και από άλλες χώρες.

Και αναφερόμενος σε αυτή καθαυτή την 4η φάση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ», ο Πρόεδρος Αλ Σίσι επεσήμανε ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των σημερινών γενεών των τριών χωρών, καθώς και για την οικοδόμηση μιας γενιάς που θα είναι περήφανη για την καταγωγή της και θα αναδεικνύει τη σημασία της ενότητας μεταξύ των τριών χωρών, για τη διασφάλιση και διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής της Μεσογείου και την επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας για τους λαούς της περιοχής.

Από την πλευρά τους, οι Απόδημοι νέοι από την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασαν τη μεγάλη τιμή τους να συναντούν από κοντά τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

Και τόνισαν ότι «η πρωτοβουλία «ΝΟΣΤΟΣ» συμβάλλει στη διασύνδεση των νέων γενεών της Ελλάδας και της Κύπρου, των οποίων οι πατεράδες και παππούδες τους ζούσαν στην Αίγυπτο, με τον αιγυπτιακό πολιτισμό, εκφράζοντας τη χαρά τους που οι πρόγονοί τους και άλλοι λαοί επέλεξαν την Αίγυπτο ως δεύτερη πατρίδα τους, αναγνωρίζοντας τις αξίες της ανοχής και της συνύπαρξης των λαών που διατηρούνται στη χώρα, η οποία με τη σειρά της αγκάλιασε – και χωρίς διακρίσεις – τους λαούς που επέλεξαν να ζήσουν σε αυτή στο πέρασμα του χρόνου, με καίρια θέση να καταλαμβάνουν πολλοί Έλληνες και Κύπριοι που δεν αφομοιώθηκαν αλλά εντάχθηκαν στην τοπική κοινωνία, αναδεικνύοντας με το έργο τους το οικονομικό, επιστημονικό και πολιτιστικό τομέα στην Αίγυπτο.

Τέλος, οι Απόδημοι νέοι Ελλάδας και Κύπρου εξέφρασαν τη χαρά τους για τη μεγάλη ανάπτυξη που είδαν να γνωρίζει η Αίγυπτος μέσω των μεγάλων εθνικών έργων, μερικά των οποίων επισκέφτηκαν και θαύμασαν από κοντά, εκτός βεβαίως και από τα αρχαιολογικά και τουριστικά μνημεία. Και σε αυτό το σημείο, ο Πρόεδρος Αλ Σίσι τόνισε ότι η ανάπτυξη που βιώνει αυτή τη στιγμή η Αίγυπτος αποσκοπεί στην ευημερία του λαού και των λαών της περιοχής καθώς και στην ειρήνη και τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε όλη τη Μεσόγειο.

(ekalexandria.org)