«Στόχος μας, το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο στην Αφρική»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Για τις πολύ καλές σχέσεις της Ελλάδας με την Ζιμπάμπουε, την ελληνική ομογένεια και το φιλόδοξο σχέδιο να γίνει στη Ζιμπάμπουε το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο στην Αφρική μίλησε στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο Ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας ο 34χρονος ομογενής υφυπουργός Γεωργίας και Υδάτων της Ζιμπάμπουε κ. Βαγγέλης Χαριτάτος.

Ο κ. Χαριτάτος, ο οποίος είναι παντρεμένος με τρία παιδιά, είναι 2ης γενιάς ομογενής, γεννηθείς στη Ζιμπάμπουε το 1986. Ο ίδιος σπούδασε για ένα χρόνο Διεθνείς Σχέσεις και την Ευρωπαϊκή Οικονομία στην Ιταλία και συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ όπου απέκτησε δυο πτυχία στα οικονομικά και στις πολιτικές επιστήμες πριν επιστρέψει εκ νέου στη Ζιμπάμπουε. Ο ίδιος επισκέπτεται την Ελλάδα όπου διαμένει μια από τις θείες του ενώ το ίδιο λατρεύει να κάνει κι η οικογένειά του.

Ο ομογενής υφυπουργός Γεωργίας εκλέχθηκε στο Κοινοβούλιο το 2018 με μεγάλο ποσοστό ψήφων, διαδεχόμενος τον πατέρα του που εκλεγόταν στην ίδια περιφέρεια επι 15 χρόνια

Όπως εξήγησε στην εκπομπή, Ο πατέρας του, Πέτρος Χαριτάτος, με καταγωγή απο την Κεφαλλονιά έφθασε στη Ζιμπάμπουε το 1956 σε ηλικία 12 ετών. Σ’ ένα ταξίδι του στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970 γνώρισε την μητέρα του Αγγελική Παλαμάρη που ήταν αεροσυνοδός και καταγόταν απο την Τήνο και παντρεύτηκαν, ζώντας από τότε στην αφρικανική χώρα για κάπου 44 χρόνια.

«Οι ¨Ελληνες ήλθαν στην Ζιμπάμπουε για να δουλέψουν. Δεν ήλθαν σαν αποικιοκράτες,» τόνισε ο κ. Χαριτάτος για να υπογραμμίσει τις εξαιρετικές σχέσεις των ομογενών με τους υπόλοιπους κατοίκους. «…Μας βλέπουν ως συμπατριώτες τους,» συμπλήρωσε.

Οι σχέσεις των δυο χωρών είναι πολύ καλές, αναφέρει, και ο ίδιος πιστεύει ότι μπορούν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.

Κάπου 20 χιλ. ‘Ελληνες υπήρχαν στη Ζιμπάμπουε πριν από 20 χρόνια αλλά μόλις 1000 περίπου σήμερα. Η ελληνική κοινότητα αριθμεί σήμερα περίπου 1000 άτομα αλλά είναι οικονομικά ισχυρή, έχει πολύ καλές σχέσεις με την κυβέρνηση και ποτέ δεν θεώρησε την ελληνική παροικία αποικιοκρατική.

‘Στη Ζιμπάμπουε υπάρχουν τρείς ελληνορθόδοξες εκκλησίες, ένα δημοτικό σχολείο και ένα γυμνάσιο που έχουν πολύ καλή φήμη και χαίρουν εκτίμησης.

Όμως, ο φιλόδοξος στόχος της ελληνικής κοινότητας και του κ. Χαριτάτου είναι να γίνει στη Ζιμπάμπουε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο στην Αφρική. Σ’ αυτή την προσπάθεια έχει τη στήριξη της ομογένειας, της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε ενώ προσβλέπει και στη στήριξη της Ελλάδας.

Ερωτηθείς σχετικά με την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τομέας του οποίου έχει την ευθύνη, o κ.Χαριτάτος ανέφερε πως είναι η κλιματική αλλαγή.

Η ξηρασία των τελευταίων χρόνων μείωσε την γεωργική παραγωγή με αποτέλεσμα να αναγκασθεί η χώρα να προχωρήσει σε εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που επιβάρυναν το χρέος της.

Η νέα κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε επενδύσεις στον αγροτικό τομέα (τομέα άρδευσης κ.α.) για να αυξηθεί η γεωργική παραγωγή αλλά μεγάλο ποσοστό των πόρων κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση του υψηλού χρέους που κληρονόμησε.

Η Ζιμπάμπουε παράγει καλαμπόκι, σιτάρι, βαμβάκι κι άλλα γεωργικά προϊόντα ενώ έχει και θαυμάσια κτηνοτροφικά προϊόντα.

(www.orthodoxianewsagency.gr)