Στα χρώματα της γαλανόλευκης ο ναός του Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Στα χρώματα της γαλανόλευκης φωτίζεται αυτές τις ημέρες ο ιστορικός ναός του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στην ομογένεια, με την πρεσβυγενή Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας να συμμετέχει ενεργά στους εορτασμούς της Ελλάδας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πρόκειται για το ναό που η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας αποφάσισε να υψώσει από τα πρώτα χρόνια της ελεύθερης Ελλάδας, με πρωτοβουλία του πρώτου Προέδρου της, του Μιχαήλ Τοσίτσα, που υπήρξε και ο πρώτος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια.

Την άδεια για την ανέγερση του ναού έδωσε στις 23 Ιανουαρίου του 1844 ο τότε Πατριάρχης Αλεξανδρείας Ιερόθεος Α΄, προς τιμήν της «Κεχαριτωμένης Παρθένου Δεσποίνης Κυρίας ημών Θεοτόκου Ευαγγελιστρίας, του τε ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, και των εν Αγίοις Πατέρων ημών και Οικουμενικών Μεγάλων Διδασκάλων και Ιεραρχών Αθανασίου, Κυρίλλου και Ιωάννου του Ελεήμωνος, πρεσβευόντων».

Στις 16 Νοεμβρίου του 1847, προεξάρχοντος του τότε Πατριάρχη Ιεροθέου του Β΄ τέθηκε ο θεμέλιος λίθος σε οικόπεδο που δώρησε ο Μιχαήλ Τοσίτσας. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν στις 25 Μαρτίου του 1856.

Αυτόν τον ναό που αποτελεί την έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία της αλεξανδρινής και γενικότερα αιγυπτιώτικης παροικίας, φωτίζει με τα χρώματα της γαλανόλευκης η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, τελώντας μάλιστα και τις εκδηλώσεις για το 1821, με τον ναό να τελεί και την πανήγυρή του αύριο και μεθαύριο παρουσία όλων των αρχών.

Συγκεκριμένα, ο πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. της 24ης Μαρτίου, χοροστατούντος του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσου.

Την κυριώνυμο ημέρα, ο ναός που θα συμπληρώνει 165 χρόνια ζωής, θα τελεστεί η ιερά πανήγυρις από τις 9 το πρωί και η Δοξολογία για την Εθνική εορτή και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στις 10.30 το πρωί, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων του ναού.

(ekalexandria.org)