Τρεις νέες σειρές ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tο ετήσιο επετειακό αφιέρωμα του Cosmote History HD για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση συνεχίζεται και τον Μάρτιο, μέσα από πρεμιέρες νέων παραγωγών και συμπαραγωγών Cosmote TV.

Στο πλαίσιο των νέων σειρών ντοκιμαντέρ θα γνωρίσουμε το φαινόμενο του φιλελληνισμού, τα γεγονότα και τα πρόσωπα-κλειδιά που οδήγησαν στην έναρξη της Επανάστασης, αλλά και τη συμβολή των συνελεύσεων στην οργάνωση της Επανάστασης και στη δόμηση του νέου κράτους.

Φιλέλληνες – Οι αγωνιστές της ελευθερίας

Το φαινόμενο του φιλελληνισμού, από την επανάσταση του 1821 έως σήμερα, βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας σειράς με τίτλο «Φιλέλληνες – Οι αγωνιστές της ελευθερίας».

Μέσα από τα 6 επεισόδια της επετειακής σειράς ντοκιμαντέρ θα παρακολουθήσουμε τη στήριξη των λαών της Ευρώπης στον ξεσηκωμό των Ελλήνων απέναντι στους Τούρκους, τις ποικίλες εκφράσεις του φιλελληνισμού, ενώ θα «γνωρίσουμε» και τα άγνωστα πορτρέτα σημαντικών Φιλελλήνων.

Η ελευθερία ολόρθη

Τα γεγονότα και τα πρόσωπα που οδήγησαν στην έναρξη της επανάστασης του 1821, αλλά και την πορεία για τη γέννηση του ελληνικού κράτους παρουσιάζει η νέα παραγωγή «Η ελευθερία ολόρθη».

Μέσα από τα 3 επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ έρχονται για πρώτη φορά στο φως σπάνια ντοκουμέντα από το Αρχείο και τις Εκθέσεις της Βουλής, καθώς και από την Οδησσό, το Ναύπλιο, την Αίγινα, την Κέρκυρα και το Βελεστίνο, όπου έγιναν τα γυρίσματα.

Το σενάριο και την επιμέλεια υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης, ενώ την αφήγηση έχει αναλάβει η ηθοποιός Κοραλία Καράντη.

Οι συνελεύσεις και τα συντάγματα του Αγώνα

Τη συμβολή των συνελεύσεων στην έναρξη της Επανάστασης και στη μετέπειτα λειτουργία του νέου κράτους παρουσιάζει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Οι συνελεύσεις και τα συντάγματα του Αγώνα».

Με αφετηρία τις προεπαναστατικές συνελεύσεις, το νέο docudrama καταγράφει πώς οι Έλληνες προσπάθησαν να σχηματίσουν κεντρική διοίκηση προκειμένου να συντονίσουν καλύτερα τη διεξαγωγή του αγώνα τους.

Στη συνέχεια, η σειρά παρουσιάζει πώς μέσα από τις εθνοσυνελεύσεις ψηφίστηκαν τα πρώτα συντάγματα φτάνοντας στη δόμηση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Τη σειρά σκηνοθετεί ο πολυβραβευμένος Σταμάτης Τσαρουχάς, ενώ στους κεντρικούς ρόλους συναντάμε τους ηθοποιούς: Ρένο Χαραλαμπίδη (Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο), Νίκο Παντελίδη (Θεόδωρος Νέγρης), Μιχάλη Αγγελόπουλο (Γρ. Δικαίος-Παπαφλέσσας) και Ανδρέα Γιαννόπουλο (Παλαιών Πατρών Γερμανός).

(www.panhellenicpost.com)