Να μην χαθεί η ευκαιρία της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου και τη σύνδεσή του με την Πλατεία Ηρώων, την βελτίωση της λειτουργικότητάς του και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών με εργασίες προστασίας και συντήρησης συγκεκριμένων μνημείων, με τακτοποίηση των εκατοντάδων διασπάρτων μελών – προκειμένου ο χώρος να καταστεί ευανάγνωστος για τους επισκέπτες – με την αποκατάσταση των υφισταμένων διαδρομών και την δημιουργία περιπάτου για ΑμεΑ, καθώς και την επανέκθεση του υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου περιλαμβάνει το σύνθετο έργο της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας.

Στον οποίο έκανε αυτοψία την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να ενημερωθεί για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συνολική αναβάθμιση του χώρου και του μουσείου, εν όψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας, το 2023.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού «ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας πρέπει να συμμετάσχει με το ειδικό του βάρος στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2023. Σήμερα, αν και τα έργα της αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου ξεκίνησαν το 2018, ο όλος προγραμματισμός –και εξ αιτίας της πανδημίας- παρουσιάζει σημαντική υστέρηση. Η αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας είναι ένα σύνθετο έργο, που απαιτεί συντονισμό των Υπηρεσιών και επί πλέον πόρους από αυτούς που δεσμεύθηκαν στα χρηματοδοτικά εργαλεία το 2018.

Είναι σαφές ότι η ευκαιρία που προσφέρεται στην Ελευσίνα -με την ιστορική βαρύτητα που έχει- δια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δεν πρέπει να χαθεί. Και αν η διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι αρμοδιότητα των τοπικών φορέων, η αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου είναι υποχρέωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Εκτός από την προστασία και την αποκατάσταση των μνημείων προτεραιότητά μας είναι η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση του κοινού. Θα παρακολουθούμε το έργο διαρκώς και συστηματικά. Οι διαδικασίες πρέπει να επισπευσθούν. Για τους επιπλέον πόρους είμαστε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία μέσω του ΠΕΠ Αττικής ήδη χρηματοδοτεί κάποια από τα υπό εκτέλεση έργα». Η  Λίνα Μενδώνη ζήτησε άμεσα από τις υπηρεσίες χρονοδιαγράμματα  συγκεκριμένα και αναθεωρημένα, τα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν στο χρονικό διάστημα των δύο ετών μέχρι την έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

(www.panhellenicpost.com)