Το ντοκιμαντέρ «1821» στο Greece in a Box

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με αφορμή των εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, η διαδικτυακή πλατφόρμα «Greece in a Box» έχει προσθέσει στην πλούσια συλλογή της, το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ «1821» σε αφήγηση του Πέτρου Τατσόπουλου και σκηνοθεσία των Γιούρι Αβέρωφ, Νίκο Νταγιαντά, Ανδρέα Αποστολίδη και Λευτέρη Χαρίτο.

Το «1821» είναι ένα ντοκιμαντέρ 8 επεισοδίων που δίνει στο θεατή την ευκαιρία να βιώσει τα συναρπαστικά γεγονότα που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα, να επανεξετάσει τους μύθους του αγώνα για την ελευθερία, αλλά και να εμβαθύνει στη σημασία που έχει η επανάσταση του 1821 μέχρι τις μέρες μας.

Αφηγείται, μεταξύ άλλων, τη γέννηση νέων ιδεών, τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων, την επιδίωξη πολιτικών φιλοδοξιών αλλά και τα όνειρα των ποιητών. Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται με αγγλικούς υπότιτλους ή μεταγλωττισμένο από την πλατφόρμα «Greece in a Box», οπουδήποτε και αν βρίσκεστε στον κόσμο.

Το «Greece in a Box» είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συγκεντρώνει βραβευμένα ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα, διαθέσιμα χωρίς συνδρομή. Το εγχείρημα αυτό των CineDoc Greece και Anemon Productions εστιάζει στην ανάδειξη της ιστορίας, της ταυτότητας και του πολιτισμού της Ελλάδας.

Στόχος του, σύμφωνα με τη Ρέα Αποστολίδη, ιδρυτικό μέλος της εταιρίας, είναι η παραγωγή και η προώθηση ελληνικών ντοκιμαντέρ, μέσω συμπαραγωγών με διεθνή τηλεοπτικά κανάλια και προβολών σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και σινεμά. Η ιδιαιτερότητα του εγχειρήματος είναι πως βασίζεται στη εμπειρία ότι τα ελληνικά ντοκιμαντέρ δεν απευθύνονται μόνο στο ελληνικό κοινό, αλλά ενδιαφέρουν ένα ευρύτερο, διεθνές κοινό και βέβαια ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον απόδημο ελληνισμό.

(webradio.ert.gr)