1821 – 2021: Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από τον Ομογενειακό Σύλλογο «Ήφαιστος» στη Βιέννη

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης των 200 Χρόνων από την κήρυξη του Αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία, ο Σύλλογος “Hephaestus Wien – Österreichisch/Griechischer Integrationsverein” έχει προγραμματίσει διαδικτυακές συζητήσεις – εκδηλώσεις (webinar) με εκλεκτούς καλεσμένους.

Όλες οι εκδηλώσεις τελούν υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Κυριακή 7 Μαρτίου “Η Γυναίκα στην Επανάσταση και η Φιλελληνική Τέχνη”.
Συνδιοργάνωση με τη Λέσχη “The Lions Club of Athens Specialty New Voices”.
Θα προλογίσουν ο Γεν. Γραμ. Δ.Δ. Α.Ε. Καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης και η A. E. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Βιέννη Αικατερίνη Κόικα. Θα μιλήσουν ο Γεν. Διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Φώτης Παπαθανασίου, με θέμα “Φιλελληνική Τέχνη” και η Ιστορικός Τέχνης Dr. Φανή Μαρία Τσιγκάκου “Η Γυναίκα στην Επανάσταση”. Οι Ηθοποιοί Έρη Μπακάλη και Ινώ Μάτσου θα απαγγείλουν ποιήματα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται προς τιμή της Γιορτής της Γυναίκας.

Τετάρτη 10 Μαρτίου “Der Griechische Freiheitskampf: Realität und Idealisierung”.
Στη μηνιαία ραδιοφωνική εκπομπή, που πραγματοποιείται  στο ραδιοφωνικό σταθμό της Βιέννης ORANGE94 FM, θα είναι προσκεκλημένος ο Dr. HEINZ GSTREIN που θα αναπτύξει  το Θέμα «Ο Ελληνικός αγώνας για Ελευθερία: Πραγματικότητα και ιδεαλισμός» στη γερμανική γλώσσα.

Κυριακή 21 Μαρτίου “Η επαναστατική δράση του Ανθίμου Γαζή στη Βιέννη και ο ρόλος του στη Φιλόμουσο Εταιρεία”.
Θα προλογίσει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης και Απόδημου Ελληνισμού κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης και το θέμα θα αναπτύξει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ιωάννης Νικολίτσης. Οι ηθοποιοί Ινώ Μάτσου και Έρη Μπακάλη θα διαβάσουν κείμενα της επανάστασης.

Κυριακή 11 Απριλίου “ TA ΘPYΛIKA «ΣITOKAPABA» TOY 1821, η δομή και ο ρόλος τους στον αγώνα της Ανεξαρτησίας ”.
Το θέμα θα αναπτύξει ο Συγγραφέας και Μικροναυπηγός Ευάγγελος Γρυπιώτης.  Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε το Λεύκωμά του με τίτλο: «Τα αρμαμέντα της ελευθερίας».

Τετάρτη 14 Απριλίου “Οι βασικότεροι Φιλέλληνες στη Γαλλική Κουλτούρα“.
Στη μηνιαία ραδιοφωνική εκπομπή, που πραγματοποιείται  στο ραδιοφωνικό σταθμό της Βιέννης ORANGE94 FM θα είναι προσκεκλημένη η Rhea Sourmeli. Η εκπομπή θα πραγματοποιηθεί στην γαλλική και γερμανική γλώσσα.

Κυριακή 25 Απριλίου “H άλλη πλευρά της σελήνης του Εικοσιένα”.
Το θέμα θα αναπτύξει ο ομογενής καθηγητής από την Ιταλία, Ιωάννης Κορίνθιος.

Κυριακή 16 Μαΐου “Ο Εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός”.
Θα προλογίσει η A. E. Πρέσβυς της Κύπρου στη Βιέννη Ελένη Ράφτη. Το θέμα θα αναπτύξει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ιωάννης Νικολίτσης.

Κυριακή 23 Μαΐου “Ο ρόλος της εκκλησίας στην ελληνική επανάσταση”.
Το θέμα θα αναπτύξει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ. Αρσένιος.

Κυριακή 6 Ιουνίου “Η Ζωή των Οπλαρχηγών μετά την Επανάσταση”.
Το θέμα θα αναπτύξει ο Νομικός – Ιστορικός από την Κύπρο Τριαντάφυλλος Καπελάρης.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/hephaestuswien/

(webradio.ert.gr)