Εικονική έκθεση για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Hellenic American Project (HAP) του Queens College, CUNY, παρουσιάζει την εικονική έκθεση: Ωδή στο Ελληνικό Φως και Τοπίο Έργα του Δημήτρη Διαμαντόπουλου, (ιστοσελίδα HAP, πρόσβαση εδώ). Ο ζωγράφος Δημήτρης Διαμαντόπουλος προσκλήθηκε να παρουσιάσει 21 πίνακες για να τιμήσουμε την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης για Ανεξαρτησία. (για εγγραφή στη δεξίωση της έκθεσης μέσω Zoom, και συνομιλία με τον καλλιτέχνη, εδώ).  Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020, 6 μ.μ. (EST).

Στην σεχτική ανακοίνωση τύπου υπογραμμίζεται: Ποιήματα και γραπτά αποσπάσματα εμπνευσμένα από τα φυσικά στοιχεία του τοπίου της Ελλάδας παρουσιάζονται παράλληλα με τα έργα, τα οποία δημιούργησε ο Διαμαντόπουλος σε μια περίοδο 30 ετών, ξεκινώντας το 1990.

Με την χρήση ακρυλικών, αυγοτέμπερας, της τεχνικής της λαζούρας, και της λιθογραφίας, ο Διαμαντόπουλος κατάφερε να δημιουργήσει έργα ποικίλης χρωματικής πυκνότητας, έντασης και υφής.  Μέσω των συγκεκριμένων μεθόδων ζωγραφικής,  ο καλλιτέχνης είναι σε θέση να συλλάβει αόρατες πτυχές του φυσικού τοπίου και του φωτός της Ελλάδας σε χαρτί.

Τα ειδικά επιλεγμένα ποιήματα και αποσπάσματα βιβλίων που συνοδεύουν τους πίνακες, υποδηλώνουν τις αποχρώσεις στο έργο του Διαμαντόπουλου, που απεικονίζουν περιοχές από την περιοχή της Βόρειας Πελοποννήσου.

Η παρούσα έκθεση είναι η δεύτερη κατά σειρά παρουσίαση από το HAP, και θεωρείται ως απάντηση στις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην περίοδο του COVID-19, και την επιβολή περιορισμών δημοσίων συγκεντρώσεων.

Η έκθεση με θέμα το Ελληνικό Φως και Τοπίο, στοχεύει να εμπνεύσει και να δημιουργήσει μια αίσθηση ελπίδας. Να συμπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε στις κοινωνικές σχέσεις, σε μια εποχή ατομικής απομόνωσης και εκτεταμένης δημόσιας αναταραχής.

Η έκθεση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του HAP και την επιμέλεια της ανέλαβαν ο Νίκος Αλεξίου, Ιδρυτής και Διευθυντής, και η Φανή Αποστόλου, επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης.

(www.panhellenicpost.com)