Ανακοινώθηκε η αδελφοποίηση HAAC – EBEA

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Η αδελφοποίηση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Hellenic – American Chamber of Commerce – HAAC) με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) ανακοινώθηκε κι επίσημα, στο περιθώριο της συνεδρίας για την «Σημαντική συνεισφορά των Επιμελητηρίων», που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του ψηφιακού φόρουμ που συνδιοργάνωσε το HAAC με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων.

Στο πάνελ, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μάρκος Δρακωτός, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αθηνών και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε στην ψήφο των Αποδήμων, τονίζοντας πως η προϋπόθεση των 200 ψήφων οδήγησε την κυβέρνηση στην αποδοχή αυστηρών όρων, τους οποίους θα επιχειρήσει να μεταρρυθμίσει στο μέλλον. Σχετικά με τη σύγχυση που έχει προκληθεί με τις νέες προϋποθέσεις για απόκτηση υπηκοότητας, τόνισε ότι το σύστημα των εξετάσεων αφορά μόνο τους αλλογενείς αλλοδαπούς – και ότι για τους ομογενείς και τα παιδιά τους δεν υπήρξε καμία αλλαγή.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, εξήρε τον ρόλο των Εμπορικών Επιμελητηρίων, τονίζοντας ότι παίζουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο, συνεισφέροντας στην οικονομική διπλωματία, χωρίς να υποκαθιστούν τις Επιμελητηριακές Αρχές. Επιπλέον, συμβούλευσε τους επιχειρηματίες που εξάγουν προϊόντα στις ΗΠΑ να αξιοποιήσουν το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και να επιδιώκουν μια άμεση επαφή με την αμερικανική αγορά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του HACC, Μάρκος Δρακωτός, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής υπηρεσίας aionas.org, την οποία είχε ουσιαστικά προαναγγείλει εδώ και μερικούς μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Δρακωτό, στόχος της ιστοσελίδας είναι ο συντονισμός των φορέων του Ελληνισμού παγκοσμίως για την επίτευξη κοινών σκοπών, αναφέροντας σχετικά παραδείγματα.

Στη δική του τοποθέτηση, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, την ίδρυση ενός τραπεζικού οργανισμού, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αθηνών, το οποίο, στηριζόμενο σε ιδιωτικά κεφάλαια, θα παρέχει τη δυνατότητα δανειοδότησης έως και 25.000 ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πολλές φορές δυσκολεύονται από τους αυστηρούς όρους των μεγάλων τραπεζών.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Υπατη Αντιπρόεδρος του Red Apple Group, Ευτυχία Πυλαρινού – Πάιπερ.

(www.ekirikas.com)