Ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Gus Bilirakis για την επιστροφή των γλυπτών

Uncategorized

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής, Gus Bilirakis, ζητεί από τη βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα τους, την Ελλάδα.

Η υπογραφή του, που προβάλλει ψηλά στη λίστα των «18» Αμερικανών πολιτικών που απέστειλαν πρόσφατα επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson, αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια να γίνει πράξη το δίκαιο αίτημα των Ελλήνων και όχι μόνο.

Ο ίδιος μιλά σχετικά στο iefimerida.gr, κάνοντας λόγο για «οικογενειακή υπόθεση». «Το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την οικογένειά μου εδώ και πολύ καιρό. Η τέχνη παρέχει ένα παράθυρο στην ιστορία και αποτελεί την απόλυτη ελευθερία έκφρασης. Ο Παρθενώνας είναι το κυρίαρχο σύμβολο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και της δημοκρατίας, που οι πρόγονοί μας αλλά και οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν δώσει στον πολιτισμό», αναφέρει ο Gus Bilirakis, και συνεχίζει με έμφαση: «Για μένα τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν σύμβολο πολιτισμού, δημοκρατίας και ελευθερίας και η επιστροφή τους δεν πρέπει να αποτελεί μέλημα και ανησυχία μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρου του κόσμου».
Μέχρι σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει θελήσει να απαντήσει στην επιστολή των «18» γερουσιαστών, ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Bilirakis, «δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα».

«Είναι τελικά ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό όμως δεν θα με εμποδίσει να χρησιμοποιήσω τη θέση μου και τη φωνή μου για να υποστηρίξω μια δίκαιη λύση. Το να αγνοήσουμε τις συνεισφορές των πολιτών στην πόλη για την οποία αρχικά προορίζονταν δεν προσφέρει κακή υπηρεσία μόνο στην Αθήνα και τον λαό της αλλά στον πολιτισμό εν γένει, που άνοιξε τον δρόμο για τη σύγχρονη δημοκρατία και την ελευθερία», σχολιάζει ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός.

Στο σημείο αυτό αναφέρεται στον πατέρα του, Michael Bilirakis, ο οποίος έδωσε μάχη υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της 20ετούς θητείας του στο Κογκρέσο. «Δεν βλέπω τίποτα να με σταματάει να πράξω το ίδιο για τα επόμενα χρόνια», τονίζει με νόημα.
Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση

Σύμφωνα με τον κ. Bilirakis, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να συνεργαστεί με τη βρετανική κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί αμοιβαία αποδεκτούς όρους για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κάνει απίστευτη δουλειά μέχρι στιγμής και πιστεύω απόλυτα ότι η κυβέρνησή του θα κάνει τα σωστά βήματα με τη βρετανική κυβέρνηση για να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή τους», λέει φανερά ικανοποιημένος κ. Bilirakis, και εκφράζει την επιθυμία του να επισκεφθεί σύντομα και πάλι την Ελλάδα.

«Αγαπώ την πατρίδα. Έχω έρθει πολλές φορές. Μέλη της οικογένειάς μου, συγγενείς και φίλοι βρίσκονται στην Ελλάδα. Είχα προγραμματίσει και φέτος ένα ταξίδι, αλλά έπρεπε να το αναβάλω λόγω της πανδημίας της Covid-19. Ανυπομονώ να επιστρέψω στο μέλλον, όταν θα είναι ασφαλές να το πράξω», καταλήγει ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής.

(www.panhellenicpost.com)