Η Ομογένεια και οι εκδηλώσεις για το 2021

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

«Διοργάνωση εκδηλώσεων το 2021 από τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε) και τα μέλη του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση»  ήταν το θέμα της συνεδρίασης της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, χθες Τετάρτη 14 Οκτωβρίου  στη Βουλή, υπό την προεδρία του βουλευτή ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Σάββα Αναστασιάδη.

Στη συνεδρίαση που είχε διευρυμένη σύνθεση συμμετείχαν εκτός από τα μέλη της Επιτροπής , τον  Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κύριο Χρυσουλάκη , συνεργατών από τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων της Βουλής  από την Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, μέσω Τηλεδιάσκεψης, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κ. Γιάννης Κορίνθιος, από τη Νάπολη της Ιταλίας, ο Πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε., κ. Κατσαμπάνης από την Αυστραλία,  και  μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, η Γραμματέας του Δικτύου Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, κυρία Ιωάννα Ζαχαράκη από την Γερμανία και μέλη της εκτελεστικής γραμματείας.

Ο κ. Αναστασιάδης κατά την έναρξη της συνεδρίασης αφού καλωσόρισε τους συναδέλφους  και όλους τους συμμετέχοντες  από την Ελλάδα και το εξωτερικό σημείωσε, ότι ο κύκλος των συνεδριάσεων για τις εκδηλώσεις του 2021 άρχισε τον Ιανουάριο του 2020, όταν ομόφωνα η Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς αποφάσισε τη συνδιοργάνωση Συνεδρίου με την Πα.Δ.Ε.Ε και το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης, με θέμα την προετοιμασία για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Στη συνέχεια τόνισε, ότι οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα διότι θα διοργανωθούν στους χώρους των Κοινοβουλίων και των Δήμων  των Χωρών,  όπου υπάρχουν εκλεγμένοι Ελληνικής καταγωγής. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι όλες οι εκδηλώσεις θα είναι ενταγμένες στο πλαίσιο των αρχών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

« Η ιδιαιτερότητα των εκδηλώσεων, που αποφασίσαμε τότε, σε σχέση με τις άλλες έγκειται στο γεγονός ότι θα διοργανωθούν στα Κοινοβούλια και στους δήμους  των χωρών όπου υπάρχουν ελληνικής καταγωγής εκλεγμένοι κοινοβουλευτικοί και αυτοδιοικητικοί , στους χώρους δηλαδή όπου αναπτύσσεται ο διάλογος, η ελεύθερη σκέψη, η συναίνεση και η δημοκρατία , αρχές  οι οποίες ενέπνευσαν την ελληνική επανάσταση. Και εμείς θα στηρίξουμε αυτές τις εκδηλώσεις όσο μπορούμε, όπως και η Γενική Γραμματεία»  είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Αγγελοποπούλου δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι από όλο τον Ελληνισμό, όπου γης, έχουν κατατεθεί έως σήμερα συνολικά 314 προτάσεις  και είναι  σε εξέλιξη 1.801 δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ενώ στο πλαίσιο της συζήτησης δήλωσε την αμέριστή στήριξή της στις εκδηλώσεις της  Πα.Δ.Ε.Ε. και του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης λέγοντας μεταξύ άλλων: «  Εμείς, σε συνεργασία με τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Χρουσουλάκη, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σας δώσουμε το υλικό που χρειάζεστε»

Ο Πρόεδρος της Πα. Δ.Ε.Ε.  κ. Κατσαμπάνης  αφού εξήρε το έργο που γίνεται για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και συνεχάρη την κυβέρνηση,  τη Βουλή, την Επιτροπή «Ελλάδα  2021» και την Επιτροπή του Αποδήμου Ελληνισμού , παρουσίασε τις προτάσεις τους  και εξέφρασε την αισιοδοξία του και τον ενθουσιασμό του  για επιτυχή διοργάνωση των εκδηλώσεων του 2021 σε ξένα Κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, η πρόεδρος Ιωάννα Ζαχαράκη, παρουσίασε τις δικές τους προτάσεις για  κεντρικές εκδηλώσεις σε Γερμανία, Σουηδία, Αλβανία , Πολωνία  και τις δράσεις για τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης. Μίλησε με μεγάλο ενθουσιασμό για την διοργάνωσή τους και τόνισε ότι το Δίκτυο θα προσπαθήσει  να γίνουν όλη τη χρονιά  σε πολλούς δήμους  μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις.

 Ο ΓΓΑΕ κ. Χρυσουλάκης τοποθετήθηκε με το ίδιο πνεύμα, την ίδια διάθεση και ενθουσιασμό για την διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Κλείνοντας, ο κ. Αναστασιάδης αφού ευχαρίστησε   όλους τους συμμετέχοντες, μίλησε  με αισιοδοξία πως θα γίνουν σημαντικές και εξαιρετικές εκδηλώσεις το 2021 στα Κοινοβούλια και στους Δήμους, όπου υπάρχουν εκλεγμένοι  ελληνικής καταγωγής , οι οποίες θα αφήσουν τη δική τους σφραγίδα σε σχέση με όλες τις άλλες εκδηλώσεις που θα γίνουν για το 2021 και τα 200 χρόνια.

(www.panhellenicpost.com)