«Έφυγε» ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Στις 16 Οκτωβρίου 2020 έφυγε από τη ζωή ο 22ος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνοδος Κασιμάτης, ο οποίος δεν κατάφερε να ξεπεράσει την ασθένεια του COVID-19.

Ο Εδμόνδος Κασιμάτης υπήρξε Πρόεδρος της Ε.Κ.Α. τα τελευταία τρισήμισυ χρόνια, ενώ επί σειρά ετών (μέχρι και την ημέρα του θανάτου του), υπήρξε και Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας.

Στο μήνυμα του προς την οικογένεια του εκλιπόντος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναφέρει:

Προς
Την Αξιότιμον Οικογένειαν του προσφιλούς τέκνου του Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου, μακαριστού και λίαν αγαπητού της ημετέρας Μετριότητος Εδμόνδου Κασιμάτη και την ευλογημένην Ομογένειάν μας της Αλεξανδρείας.

Συγκλονισμένοι πληροφορηθήκαμε, ότι έφυγε από τη ζωή ένας ευπατρίδης, το καύχημα του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας και της Αιγύπτου γενικώς, ο μεγάλος στην ψυχή και την καρδιά, Εδμόνδος Κασιμάτης.

Ο αείμνηστος Πρόεδρος, σφράγισε με την παρουσία του την σύγχρονη ιστορία της Ελληνικής παροικίας στην Αλεξάνδεια και με την εν γένει Μεγάλη προσφορά του προς το Παλαίφατο, Αποστολικό και Πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Δυστυχώς, η ομογένειά μας σήμερα έγινε κατά πολύ πτωχότερη και αδύναμη, η Ελληνική Ομογένεια απώλεσε ένα εκλεκτό και άξιο μνήμης τέκνο της ως ο μεταστάς.

Η Εκκλησία του Αγίου Μάρκου και εγώ προσωπικώς, λυπούμεθα για την απώλεια του εκλεκτού μέλους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, μακαριστού Εδμόνδου Κασιμάτη.

Η προσευχή μας θα είναι καθημερινή προς τον Θεό της συγγνώμης και της αγάπης, ώστε να αναπαύσει την ψυχή του ευγενούς αδελφού και φίλου Εδμόνδου, και να δίδει κουράγιο και βάλσαμο παρηγορίας στην εξαιρετική και σπουδαία οικογένειά του.

Αιωνία αυτού η μνήμη.

Μετά πατρικών ευχών και Πατριαρχικών ευλογιών,
διάπυρος πρός Θεόν ευχέτης

†Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ Β’

Εν Αλεξανδρεία τη 17η Οκτωβρίου 2020

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στο μήνυμα του αναφέρει:

“Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός σήμερα μένει φτωχότερος με την εις Κύριον εκδημία του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας (ΕΚΑ) και προέδρου του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας (ΕΝΟΑ) Εδμόνδου Κασιμάτη.

Τον Πρόεδρο Εδμόνδο Κασιμάτη πρωτογνώρισα σαν Πρόεδρο του ΕΝΟΑ όταν άρχιζα την πορεία μου στα κοινά το 1995. Από τότε και για 25 χρόνια μας συνέδεε μια σχέση εκτίμησης και αλληλοσεβασμού. Για τον υπογράφοντα ο Εδμόνδος Κασιμάτης ήταν ένα πρότυπο αγωνιστή, άνθρωπος με θάρρος και δύναμη ψυχής που έπεφτε με όλες του τις δυνάμεις στον όποιο αγώνα του όριζε η μοίρα  και όσα κύματα και να δεχόταν δεν το έβαζε κάτω.

Η ιστορία θα τον κατατάξει στους Αιγυπτιώτες εκείνους που κράτησαν Θερμοπύλες και αυτό όχι απλά γιατί κατείχε κάποιο οφίκιο, αλλά γιατί πάλεψε με γνώση και επιμονή για να παραμείνει το ειδικό καθεστώς του ΕΝΟΑ ως έχει σήμερα κάτω από Ελληνική Διοίκηση και να εξασφαλίσει για πολλά χρόνια την προνομιακή του μεταχείριση.

Ευπατρίδης με όλη την σημασία της λέξης. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος για τον εκλιπόντα ήταν μέσα στην ψυχή του, ήθελε και εργάστηκε να τις φέρει πιο κοντά και όπως για όλους εμάς τους Αιγυπτιώτες είναι οι δύο πατρίδες μας, ο ίδιος ήθελε αυτό να μεταφέρεται εκατέρωθεν παντού, σε όσους Έλληνες και Αιγύπτιους γνώριζε.

Σεμνός Οικογενειάρχης, πιστός Χριστιανός αλλά και καταξιωμένος επιχειρηματίας με δραστηριότητα και στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα, επένδυε πάντα προσβλέποντας σε καλύτερες ήμερες για τις δύο χώρες.

Στην ΕΚΑ υπηρέτησε από διάφορες θέσεις και για πολλά χρόνια. Μεγάλος Ευεργέτης της και πριν ακόμα γίνει Πρόεδρος. Υπήρξε πολλές φορές ρυθμιστής καταστάσεων έστω και από την θέση του απλού μέλους της ΔΕ, καθώς ο δυναμισμός του δεν του επέτρεπε να μην είναι μπροστάρης.

Με όραμα και νεανικό σθένος  ανέλαβε την Προεδρία της ΕΚΑ αποδεικνύοντας πως η ηλικία πολλές φορές δεν είναι αυτή της ταυτότητας αλλά της ψυχής, και η μοίρα ήθελε να φύγει για το μεγάλο ταξίδι ως Πρόεδρος μιας από τις πιο ιστορικές Ελληνικής Κοινότητας του Εξωτερικού όπως του άξιζε.

Η απουσία του από την οικογένεια των Αιγυπτιωτών αφήνει μεγάλο κενό!

Δυσαναπλήρωτο το κενό για την οικογένεια του, που τους μεταφέρω τα θερμά συλλυπητήρια μου και μαζί όλου του Ελληνικού Καΐρου!

Για την ΕΚΑ και τον ΕΝΟΑ το κενό πρέπει να επουλωθεί άμεσα από τους συνεργάτες του, με ομόνοια και συσπείρωση γιατί ο πρόεδρος έφυγε σε πολύ κρίσιμη εποχή, όπου το μόνο που δεν διαθέτουμε είναι η πολυτέλεια της διχόνοιας και των προσωπικών εγωισμών.

Το οφείλουν στον εκλιπόντα, το οφείλουν στην ΕΚΑ το οφείλουν στον ΕΝΟΑ το οφείλουν στην Ιστορία!

Αιωνία του η Μνήμη.”

Τα θερμά μας συλληπητήρια στη σύζυγο του εκλιπόντος και σε όλη την οικογένεια του.

Αιωνία του η Μνήμη.