AHEPA – AHI για τα 46 χρόνια της τουρκικής εισβολής

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ανακοινώσεις με αφορμή την συμπλήρωση των 46 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο εξέδωσε το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) και η Υπατη προεδρία της AHEPA, κατακεραυνώνοντας την Τουρκία και απαιτώντας από τον διεθνή παράγοντα -με αναφορά και στην αμερικανική πολιτική ηγεσία- να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της.

Ειδικότερα, το AHI, υπενθυμίζει τις συνθήκες της τουρκικής κτηνωδίας στην Κύπρο, τα 46 χρόνια κατά τα οποία το ζήτημα παραμένει στάσιμο, με την διατήρηση του στρατού κατοχής να παραμένει και τις προοπτικές επίλυσης να φαντάζουν προβληματικές.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να ενημερώσουν τον Πρόεδρο Ερντογάν ότι τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να απομακρυνθούν από την Κύπρο. Η απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων θα ήταν ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην ειρηνευτική διαδικασία. Ως εκ τούτου, κανένα θετικό ψήφισμα δεν μπορεί να προβλεφθεί έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών πιέσουν την Τουρκία να παραιτηθεί από την αδιαλλαξία της, η οποία παρουσιάστηκε πλήρως στη Διάσκεψη του 2017 για την Κύπρο στο Crans-Montana της Ελβετίας», τονίζει, μεταξύ άλλων, το AHI.

Στην αντίπερα όχθη, η AHEPA κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, αναφέρεται επίσης στην διαχρονική αποτυχία των κυβερνήσεων και των διεθνών δυνάμεων να ανοίξουν τον δρόμο για μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, εκφράζοντας ότι ο στόχος για μια ενιαία και ελεύθερη Κύπρο παραμένει αυτοσκοπός.

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι τα 46 χρόνια είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ελπίδα μας είναι ότι δεν θα χρειαστεί πλέον να τιμούμε αυτήν την επέτειο, αλλά, αντίθετα, να γιορτάζουμε την επέτειο μιας διευθέτησης. Η AHEPA παραμένει δεσμευμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατό, και να συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους οργανισμούς και να κρατήσει το Κυπριακό στο επίκεντρο της Κοινής Γνώμης μέχρι να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που να ωφελεί όλους τους Κυπρίους», τονίζει η AHEPA.

(www.ekirikas.com)