Στ. Ταμβάκης για Αγιά Σοφιά: «Να αντιδράσουν οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές σε όλη την υφήλιο για την μετατροπή της σε τζαμί»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Δήλωση του Στέφανου Ταμβάκη, τ.Πρόεδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για τον Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας

«Τι περιμένουμε στην αγορά  συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα».

Κ.Π. Καβάφης «Περιμένοντας τους βαρβάρους».

Η απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει  τον Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, την Μεγάλη Εκκλησίατης Πόλης,  το μοναδικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς με μεγάλη ιστορική και πνευματική σημασία για τον Χριστιανισμό σε τζαμί,  αποτελεί ανησυχητική  και επικίνδυνη  πρόκληση που υπονομεύει τον διάλογο των θρησκειών και την ανεξιθρησκία, παραβιάζοντας  ολοφάνερα και κατακριτέα  τις οικουμενικές αξίες. 

Δηλώνομαι την απόλυτη συμπαράσταση στον Οικουμενικό  Πατριάρχη, Κωνσταντινουπόλεως  «τον Μέγα της Οικουμένης και ‘Άκρον Αρχιερέα»  κ.κ. Βαρθολομαίο και στο ποίμνιο Του, ταυτόχρονα λυπούμαστε που η συνεχής συρρίκνωση των δομών και των οργάνων που ασχολούνται στην πατρίδα μας με τον Απανταχού της Γης Ελληνισμό (αδρανοποίηση Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, συρρίκνωση-κατάργηση Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ.α.), έχουν στερήσει  την δυνατότητα  δυναμικής έκφρασης και παρέμβασης.

Καλούμε, τον οργανωμένο και μη Ελληνισμό όπου γης, τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε., δηλαδή τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές και γερουσιαστές που έχουν εκλεγεί στα διάφορα κοινοβούλια ανά την υφήλιο, να αντιδράσουν δυναμικά  προς τις  κυβερνήσεις  και τις κοινωνίες των χωρών όπου ζουν, καταγγέλλοντας και ζητώντας ταυτόχρονα  να ασκηθεί διεθνώς, η αναγκαία πίεση για να ανακληθεί η επαχθή αυτή απόφαση του Ερντογάν.

Στέφανος Π. Ταμβάκης

τέως Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού

Αθήνα 11.07.2020.

(ekkairo.org)