Νέος Περιφερειακός Έφορος Αποδήμων Προσκόπων ο Ανδρέας Γιόσρι

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Η πανδημία του «κορονοϊού» (COVID-19), άλλαξε την καθημερινότητα όλων. Οι Απόδημοι Πρόσκοποι, ένα σημαντικό τμήμα του Ελληνισμού της Διασποράς, προσάρμοσαν και εκείνοι τα δικά τους δεδομένα, τις δράσεις τους, εναρμονίζοντάς τες στις οδηγίες της Γενικής Εφορείας του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που βασίσθηκαν στις Κρατικές αποφάσεις καθώς και στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας που έλαβαν οι χώρες υποδοχής τους (Αίγυπτο, Αυστραλία, Γαλλία, Καναδά, Νότιο Αφρική, Συρία). 

Γράφει ο Ανδρέας Γιόσρι , Περιφερειακός Έφορος Αποδήμων Προσκόπων

Το «Μένουμε Σπίτι» έγινε πίστη και πράξη για όλους τους Προσκόπους, μεταφέροντας το «παιχνίδι» από την φύση σε νέους «χώρους» πιο ασφαλείς. Το διαδίκτυο και οι άπειρες εφαρμογές τους βοήθησαν , ώστε τους τελευταίους τρείς μήνες (Μάρτιο, Απρίλιο, Μάϊο), ο «κορονοϊός» να μην μπορεί να «σταματήσει» το «παιχνίδι» των Προσκόπων.

Τα Ενήλικα Στελέχη των Αποδήμων Προσκόπων με φαντασία και πολύ αγάπη για το παιδί εμπνεύστηκαν πρωτότυπες διαδικτυακές δράσεις ώστε να βοηθήσουν τα Λυκόπουλα, τους Προσκόπους και τους Ανιχνευτές να αναπτύξουν και να εξελίξουν ικανότητες, δεξιότητες, γνώσεις, συμπεριφορές.

Μέσα σε όλα αυτά έχει και η διοικητική οργάνωση το δικό της διαπαιδαγωγικό ρόλο. Τον Μάϊο του 2017 για πρώτη φορά στην εκατόχρονη ιστορία τους οι Απόδημοι Πρόσκοποι εξέλεξαν τον Περιφερειακό τους Έφορο. Η θητεία του κ. Δημήτρη Κάβουρα έφτασε στο τέλος της και την πρώτη του Ιούνιου τ.ε. , οι Βαθμοφόροι των Αποδήμων που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στη Διαδικασία Ανάδειξης Περιφερειακού Εφόρου Απόδημων Ελλήνων Προσκόπων, σύμφωνα με τον Κανονισμό Διοίκησης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, ψήφησαν και ανάδειξαν ομόφωνα νέο Περιφερειακό Έφορο τον κ. Ανδρέα Γιόσρι.

Ο εξ Αλεξανδρείας Δημήτρης Κάβουρας, που από μικρό παιδί είναι μέλος της Προσκοπικής Κίνησης, εξελίχθηκε από Λυκόπουλο μέχρι Βαθμοφόρος και εκπαιδευτής Ενήλικων Στελεχών, είναι ο πρώτος εκλεγμένος Περιφερειακός Αποδήμων (δεύτερος Περιφερειακός και πέμπτος ηγέτης των Ελλήνων Προσκόπων της Διασποράς), υπηρέτησε με ζήλο και πρόβαλε τον Απόδημο Προσκοπισμό, από την ανώτερη αυτή θέση σε μια τριετή επιτυχή θητεία. Σήμερα, δίνει την σκυτάλη στον εκ Καΐρου Ανδρέα Γιόσρι, τέως Αρχηγός του Συστήματος Προσκόπων Καΐρου, όπου κατά τα 6 χρόνια που ηγήθηκε τους Προσκόπους του Καΐρου, μόνο επιτυχίες καταγράφονται, λόγω των πολλών δράσεων που οργάνωσε και πραγματοποίησε με τους υπόλοιπους Βαθμοφόρους του Συστήματος. Διακρίνεται για τις οργανωτικές και διοικητικές του ικανότητες και χαίρει του σεβασμού και της αγάπης όλων των συνεργατών του.

Νέα σελίδα στην λαμπρή ιστορία των Αποδήμων Ελλήνων Προσκόπων και αναμένεται ότι τόσο ο Δημήτρης Κάβουρας, όσο και ο Ανδρέας Γιόσρι θα συνεχίσουν την λαμπρή αυτή ιστορία, υπηρετώντας από τις νέες θέσεις που τους ανατέθηκαν.

Ο Προσκοπισμός προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες και προκλήσεις, δημιουργώντας δυνατές φιλίες και καθημερινή περιπέτεια σε περισσότερα από 13.000 αγόρια και κορίτσια σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχουμε θετικό αντίκτυπο στη ζωή των νέων ανθρώπων, στα 7.000 ενήλικα στελέχη της Κίνησής μας καθώς και στις τοπικές τους κοινωνίες που αυτοί συμμετέχουν και ζουν.

Προσκοπικό Βιογραφικό Ανδρέα Γιόσρι

Γεννήθηκε την 26η Δεκεμβρίου 1989 στο Καϊρο της Αιγύπτου. Γράφτηκε στην Αγέλη της τέως Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Καϊρου τον Σεπτέμβριο του 1996. Μετά από μια μακρά περίοδο (τον Σεπτέμβριο του 2000) στην Αγέλη ως λυκάκι ζώντας τον μύθο του Μόγλη ήρθε η ώρα για την ανάβαση του στην Ομάδα Προσκόπων σε ηλικία 11 ετών. Την ίδια χρονιά μετά από 2 εβδομάδες έδωσε την Προσκοπική υπόσχεση του. Του απονεμήθηκαν και τα τρία βέλη (χάλκινο, αργυρό και χρυσό), ενώ τα δύο τελευταία του χρόνια ήταν ενωμοτάρχης των Λιονταριών. Τον Σεπτέμβριο του 2004 έκανε εισδοχή στην Κοινότητα Ανιχνευτών και το 2006 ήταν και ταυτόχρονα βοηθός στην Ομάδα των Προσκόπων. Τον Δεκέμβριο του 2007 ονομάζεται βαθμοφόρος της τέως Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Καϊρου και γίνεται Υπαρχηγός Ομάδας. Τον Σεπτέμβριο του 2009 ανέλαβε την αρχηγεία της Ομάδας ως τον Νοέμβριο του 2010.

Η προσκοπική του ζωή διεκόπη από τον Δεκέμβριο 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2014 και κατόπιν της νέας δομής της Περιφερειακής Εφορείας Αποδήμων Ελλήνων Προσκόπων οπότε επανήλθε και αναλαμβάνει την αρχηγεία του 1ου Συστήματος Προσκόπων Καϊρου.

Άρτια εκπαιδευμένο Ενήλικο Στέλεχος της Ελληνικής Προσκοπικής Κίνησης, αφού έχει παρακολουθήσει με επιτυχία τις Βασικές Εκπαιδεύσεις Κλάδων Προσκόπων και Ανιχνευτών, πτυχιούχος Σχολής Κατασκηνωτικής Τεχνικής Κλάδου Προσκόπων και υποψήφιος πτυχιούχος Διακριτικού Δάσους Κλάδου Προσκόπων, ενώ έχει συμμετάσχει και στα Επιτελεία διαφόρων Σχολών Βαθμοφόρων.

(ekkairo.org)