«Αχ, η Ξενιτιά…» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Μουσική – Θεατρική παράσταση «Αχ, η Ξενιτιά…», του Καλλιτεχνικού Σχήματος «ΩΔΗπόρος», που ενθουσίασε και συγκίνησε το κοινό του Ηρακλείου το καλοκαίρι,  παρουσιάστηκε και πάλι στο  Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στην Ελληνική Μετανάστευση από το 1900 έως σήμερα, με 33 γνωστά τραγούδια, με μια εκπληκτική  ερμηνεία κειμένων που συνοδεύεται  από αυθεντικά οπτικά ντοκουμέντα. Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία αλλά και Γερμανία, Βέλγιο, Νότιος Αφρική, οι βασικοί σταθμοί των Ελλήνων μεταναστών, χωρίς να ξεχνάμε τις απέραντες θάλασσες και τα λιμάνια των ναυτικών.

Το οδοιπορικό φτάνει στις μέρες μας, στην μετανάστευση των νέων πτυχιούχων μας στην Ευρώπη και την Αμερική, γνωστή και ως brain drain.

Αυτήν την ιστορία η παράσταση «Αχ, η Ξενιτιά» θέλει να αφηγηθεί με όπλα το τραγούδι και το λόγο. Μουσικές και τραγούδια αγαπημένα, που συνομιλούν με κείμενα πρωτότυπα και ιστορίες συμπατριωτών μας από το Ντίσελντορφ ως την Κολωνία, το Σίδνεϊ και τη Νέα Υόρκη ως το Μπουένος Άιρες το Γιοχάνεσμπουργκ, τη Σμύρνη και την Τασκένδη. Από την μια άκρη του κόσμου ως την άλλη άλλωστε, όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις Έλληνες!

«Αχ, η Ξενιτιά» Ευχή και κατάρα. Κατάρα και ευχή για τα παιδιά ενός κατώτερου θεού;

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνάκης

Κείμενα: Νίκη Τρουλλινού

Σκηνικά κοστούμια: Άννα Χιλετζάκη

Αφίσα: mosquito A&D

Βίντεο: Δευκαλίων Μανιδάκης

Ερμηνεία: Ανδριανή Κυλάφη

Τον ΩΔΗπόρο απαρτίζουν οι:

Αντώνης Νικολιδάκης: ακορντεόν

Άρης Κουτεντάκης: μπουζούκι, κιθάρα

Γιάννης Κιαγιαδάκης: πιάνο

Γιώργος Κριτσωτάκης: τραγούδι, κιθάρα

Ζαχάρης Δραμουντάνης: μπάσο

Κώστας Σφακιανάκης: μπουζούκι, τραγούδι

Μαρία Ιερωνυμάκη: τραγούδι

Πηγή: neakriti.gr