Χρ. Γιαννούλης: Καθυστερήσεις στις διαδικασίες πολιτογράφησης – Κυκλώματα εκμεταλλεύονται ομογενείς και αλλοδαπούς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Στην ύπαρξη κυκλωμάτων, που μέσω δικηγορικών γραφείων και υπηρεσιακών παραγόντων, εκμεταλλεύονται ομογενείς και αλλοδαπούς, υποσχόμενα -έναντι αμοιβής- επιτάχυνση της εξέτασης του αιτήματος πολιτογράφησής τους αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης στη Βουλή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Γιαννούλη ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος «διαβεβαίωσε ότι θα αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες (όπως π.χ. η σύσταση τμήματος ομογενών), για την αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων που καταγράφονται στις διαδικασίες της πολιτογράφησης».

Όπως επισημαίνεται ειδικότερα στην ανακοίνωση του κ. Γιαννούλη «ο κ. Λιβάνιος αποκάλυψε πως από την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας και από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης διενεργείται έλεγχος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, όπου παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πολιτογράφησης κατά μέσο όρο χρειάζονται 1494 ημέρες».

Ο κ. Γιαννούλης αιτήθηκε την έκδοση τη σχετικής εγκυκλίου για την υλοποίηση των ευνοϊκότερων διατάξεων για τους ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το άρθρο 39 του ν. 4604/2019 προέβλεπε ειδικές διατάξεις για την πολιτογράφηση ομογενών προερχομένων από τις παραπάνω χώρες, κυρίως ποντιακής καταγωγής. Ωστόσο, όπως επισήμανε, «μέχρι σήμερα εκκρεμεί η έκδοση της απαραίτητης εγκυκλίου για να μπορέσουν επιτέλους να εφαρμοστούν οι παραπάνω διατάξεις».

Έθεσε επίσης το ζήτημα της ευνοϊκότερης μεταχείρισης των συζύγων των ομογενών μας από την Αλβανία και υποστήριξε ότι οι σύζυγοι έλκοντας το δικαίωμα από τους ομογενείς έχουν το απαραίτητο δελτίο ομογενούς, ωστόσο όταν αυτοί αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, το χάνουν.

Ο βουλευτής επισήμανε ακόμη «ότι η κατάργηση των χρονοβόρων και αδιαφανών συνεντεύξεων και η αντικατάστασή τους με τον τελευταίο νόμο για την ιθαγένεια, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, από την ειδική δοκιμασία των τεστ, προσδίδει διαφάνεια και αξιοπιστία στη διαδικασία διακρίβωσης της εξοικείωσης του αιτούντος με την ελληνική ιστορία και πραγματικότητα».

«Δυστυχώς μέχρι σήμερα η σχετική υπουργική απόφαση δεν έχει εκδοθεί και έτσι η πρόβλεψη παραμένει στα χαρτιά» ανέφερε ο κ. Γιαννούλης.

Σημείωσε παράλληλα πως «στις υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια εκκρεμούν πάνω από 60.000 αιτήσεις πολιτογράφησης». «Προφανώς η διαδικασία απόδοσης της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη απαιτεί τη δέουσα προσοχή, ωστόσο πρέπει να γίνεται σε εύλογο χρόνο, διαφορετικά αποβαίνει ιδιαίτερα δυσμενής για ομογενείς και αλλοδαπούς που την αιτούνται» παρατήρησε.

Πηγή: naftemporiki.gr