Εκδήλωση στο Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας “Πτολεμαίος Α'”

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο, 5 η Ὀκτωβρίου 2019, και ώρα 6:30 μ.μ. στην ιστορικὴ Βίλλα της
Αγγελικής Παναγιωτάτου, το εντευκτήριο του Συυλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων “Πτολεμαῖος ο Α’, πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του δρ. Νίκου Μαθιουδάκη μὲ θέμα «Η ταξιδιωτική λογοτεχνία ως φορέας πολιτιστικής επικοινωνίας των λαών».


Στην αρχή η πρόεδρος του Συλλόγου δρ. Λικίκα Θλιβίτου, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους, και εισαγωγικώς αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του Νίκου Μαθιουδάκη και ενημέρωσε για το ευρύτερο θεματικό πλαίσιο της εισήγησης του.


Στην συνέχεια με ιδιαίτερα γλαφυρό και εμπεριστατωμένο τρόπο, ο ομιλητής ανέπτυξε το θέμα του, υποβοηθούμενος από παράλληλη προβολή αναλυτικών απεικονίσεων στην υπερκείμενη προς αυτὸν οθόνη· ο λόγος του περιέλαβε μια ενδιαφέρουσα διαχρονικὴ ιστορική αναδρομὴ για την ελληνική ταξειδιωτική λογοτεχνία απὀ τον Όμηρο έως τις ημέρες μας· ιδιαίτερη ανάλυσι έκανε για την περίοδο του 19ου και 20ου αιώνος, με πολλὰ παραδείγματα απὸ την συμβολή όλων των μεγάλων Ελλήνων
λογοτεχνών· τέλος αναφέρθηκε στις διάφορες πλευρές και τάσεις της ταξειδιωτικής λογοτεχνίας· τοιουτοτρόπως οριοθέτησε τις διαφορές ανάμεσα σε αυτἠν και την ταξειδιωτική δημοσιογραφία ή τις υπόλοιπες διατυπώσεις της.

Η ομιλία προκάλεσε στο σύνολό της μεγάλο ενδιαφέρον, γεγονὸς το οποίο οδήγησε σε ένα εκτενή σε χρόνο διάλογο ανάμεσα στον ομιλητή και πολλούς απὸ τους παρευρισκομένους. Ὀλοι ἐπαίνεσαν τὴν πληρότητα καὶ ποιότητα του επιπέδου της ομιλίας του κ. Ν.Μαθιουδάκη, τον οποίον συνεχάρηκαν και ευχαρίστησαν· από τις τοποθετήσεις πλέον ενδιαφέρουσα υπήρξε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναϊρόμπι Γέροντος Μακαρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην αντίστοιχη συμβολή των λογοτεχνών του αποδήμου
Ελληνισμού.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου δρ.Λιλίκα Θλιβίτου κλείνοντας την διάλεξι ευχαρίστησε τον ομιλιτή και όλους τους παρευρισκομένους, και προσκάλεσε όλους στην δεξίωση που ακολούθησε.

Παρευρέθηκαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναϊρόμπι, Yπέρτιμο και Έξαρχος Κένυας Γέρων Μακάριος ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κυρίου Θεοδώρου Β΄· ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπουζουάνας, Υπέρτιμος και Έξαρχος Καλαχάρις κύριος Γεννάδιος·ο κύριος Εδμόνδος Κασιμάτης, Πρόεδρος της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας· η κυρία Γεωργία Μαστουρίδη, εκπρόσωπος της Ελληνικής Αδελφότητας των εν Αιγύπτω Κυπρίων στην Αλεξάνδρεια, και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αλεξανδρείας· η κυρία Δήμητρα Παπανώτα, Διευθύντρια του Αβερωφείου Λυκείου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας· η κυρία Σωτηρία Μπέτα, Διευθύντρια της Αμπετείου Σχολὴς Καΐρου· εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της πόλεως και Εκπαιδευτικοὶ της Ελληνικής παροικίας στην Αλεξάνδρεια, μέλη καὶ φίλοι του Συλλόγου.