Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως: Προτεραιότητα η ενίσχυση των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό

ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

Την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να ενισχύσει τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στους εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ και ανταποκριτών, με θέμα «Η Ελλάδα, κέντρο εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη.

«Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θεωρεί πολύ σημαντικά τα σχολεία του εξωτερικού, για την ενίσχυση της ελληνικής εκπαίδευσης. Για αυτό, σκοπεύει να μελετήσει το θεσμικό πλαίσιο για να ενισχύσει τα σχολεία αυτά στο εξωτερικό. Φροντίσαμε ούτως ώστε οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί να καλύψουν τα σχολεία αυτά», απάντησε η κ. Κεραμέως σε σχετική ερώτηση του «Ε.Κ.».

Τόνισε δε, πως μια από τις προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά είναι η τοποθέτηση των αποσπασμένων όσο το δυνατόν νωρίτερα.

«Μια προτεραιότητα για την άλλη χρονιά είναι αυτή η διαδικασία να γίνεται πιο νωρίς για να μην δίνονται οδηγίες τελευταία στιγμή προς τους εκπαιδευτικούς αυτούς», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.

Παράλληλα, ο «Ε.Κ.» έθεσε και το θέμα της διαφοράς κόστους ζωής σε πόλεις του εξωτερικού όπως η Νέα Υόρκη, με την κ. Κεραμέως να αφήνει να εννοηθεί πως το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω.

Μεγάλος στόχος η εξωστρέφεια

Κατά τη συζήτησή της με τους δημοσιογράφους, η Υπουργός Παιδείας στάθηκε ιδιαίτερα στο νομοθετικό πλαίσιο που πρόκειται να θεσμοθετηθεί τους επόμενους μήνες, το οποίο έχει ως βασικό στόχο να ενισχύσει την εξωστρέφεια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, δίνοντας τη δυνατότητα στα ελληνικά Πανεπιστήμια να ανοίξουν τις πύλες τους σε μη Ευρωπαίους πολίτες, με όλα τα θετικά επακόλουθα που μπορεί να επέλθουν για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

«Η ευθύνη της Πολιτείας είναι να δώσει στα ιδρύματα τα κατάλληλα νομικά εργαλεία: Να καταστήσουμε τα δεδομένα δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων όσο πιο εύκολα γίνεται, για παράδειγμα να μην απαιτείται η συνεργασία με ξένο ίδρυμα. Αυτόνομα να υλοποιεί ξενόγλωσσα εκπαιδευτικά προγράμματα», είπε η κ. Κεραμέως, η οποία ξεκαθάρισε ότι η καταβολή διδάκτρων δεν καθιστά τα προγράμματα ιδιωτικά, ούτε αλλοιώνει τη φυσιογνωμία των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων.

«Το να υπάρχουν δίδακτρα δεν τα καθιστά ιδιωτικά. Υπάρχουν μεταπτυχιακά που έχουν δίδακτρα δεν είναι υποχρεωτικά. Μιλάμε για τα δημόσια ιδρύματα της χώρας, όχι για κάτι άλλο. Πολλά μεταπτυχιακά έχουν δίδακτρα. Ενα ξενόγλωσσο προπτυχιακό θα ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που απευθύνεται σε μη Ευρωπαίους πολίτες όπου επιτρέπονται τα δίδακτρα. Προσελκύουμε ξένους φοιτητές», απάντησε σχετικά η Υπουργός Παιδείας.

Για το κατά πόσον θα μπορούν να επωφεληθούν ομογενείς φοιτητές του εξωτερικού, οι οποίοι ενδέχεται να μην έχουν ελληνική υπηκοότητα αλλά ξεκάθαρη ελληνική καταγωγή, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι το υπό σχεδιασμό νομικό πλαίσιο δεν έχει πάρει ακόμη την τελική μορφή του.

Συναντήσεις στη Νέα Υόρκη

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Νέα Υόρκη, η κ. Κεραμέως θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Μαρί Ρόις (Marie Royce), τον πρόεδρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Εκπαίδευσης, Αλαν Γκούντμαν (Allan Goodman), τον πρόεδρο της AFS Intercultural Programs, Ντάνιελ Ομπστ (Daniel Obst), την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Αμερικής, τον επικεφαλής του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Columbia University, Ιωάννη Μυλωνόπουλο, καθώς επίσης και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο.
Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει ήδη συναντηθεί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, για θέματα που αφορούν τον στρατηγικό διάλογο.

«Αναλαμβάνουμε την ηγεσία του υπουργείου μετά από 4,5 χρόνια εσωστρέφειας. Προφανώς οι προσπάθειες εξωστρέφειας θέλουν χρόνο. Ξέρω ότι ξεκινάει συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) με το Columbia. Αυτές είναι πολύ αξιέπαινες προσπάθειες τις οποίες πρέπει και η Πολιτεία να ενισχύσει και να καλλιεργήσει τις συνθήκες ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές. Δεν θα γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη αλλά μπορούν να μπουν οι βάσεις», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

(www.ekirikas.com)