Και πάλι χωρίς ψήφο οι Ελλήνες του εξωτερικού

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα ασκούν κοινότητες Ελλήνων του εξωτερικού, μέσω επιστολής που του κοινοποίησαν για το ζήτημα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων στις Εθνικές εκλογές.

Την επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα συνυπογράφουν η Ελληνική Κοινότητα Μάλτας, η Ελληνική Κοινότητα Αμστερνταμ και περιχώρων, η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών Κύπρου, η Ελληνική Κοινότητα Νορβηγίας και η Ελληνική Κοινότητα Ισλανδίας.

Στο κείμενό τους αναφέρουν τα εξής για τις βουλευτικές εκλογές προς τον πρωθυπουργό:

– Εκπροσωπώντας χιλιάδες Ελληνες του εξωτερικού, θα θέλαμε να σας απευθύνουμε την παρούσα ανοικτή επιστολή ώστε να ακουστεί η φωνή μας. Ζητήσαμε την αναγνώριση ενός αυτονόητου δικαιώματός μας, να μάς επιτραπεί να ψηφίσουμε σε αυτές τις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής μας.

– Πιστεύουμε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερηθούμε το δικαίωμα της συμμετοχής στις εκλογές. Αλλωστε, ήδη στις ευρωεκλογές, επιτρέπεται η ψήφος από τον τόπο διαμονής μας, και μάλιστα αυτή επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η σημερινή νομοθεσία δημιουργεί συνθήκες άδικες για τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

– Σήμερα, από τους εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες του εξωτερικού, ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές μόνο όσοι έχουν τα χρήματα και τον χρόνο για να ταξιδέψουν αεροπορικώς στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι βρισκόμαστε σε έναν de facto αποκλεισμό από την πολιτική ζωή και στερούμαστε στην πράξη το συνταγματικό μας δικαίωμα του εκλέγειν».

Στην επιστολή τους τονίζουν ότι: «Ζητήσαμε την αυτονόητη ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με τους συμπολίτες μας που ζουν στην Ελλάδα και να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Σας ζητήσαμε να κρατήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον της γενιάς μας για όσα συμβαίνουν, να κρατήσετε ζωντανούς τους δεσμούς μας με τη χώρα. Να κρατήσετε ζωντανή τη φλόγα της προσμονής μας για την επιστροφή. Σας ζητήσαμε να μην μας αποκόψετε από την πατρίδα μας. Αλλωστε το μέλλον της Ελλάδας είναι και δικό μας μέλλον.

Πηγή: economico.gr