“Η ζωή του Αλέξανδρου Ιόλα”

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Εκλεκτοί Αιγυπτιώτες και φίλοι τους, παρακολούθησαν την Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 στον, πάντα, φιλόξενο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Αθήνα, τον βιογράφο και στενό φίλο του Αλεξάνδρου Ιόλα, Νίκο Σταθούλη, να μιλάει, με πάθος και αγάπη για τον μεγάλο Αλεξανδρινό γκαλερίστα, και όχι μόνο, Αλέξανδρο Ιόλα.  Ο Ιόλας, ο Μαικήνας αυτός της τέχνης, που μας παρουσίασε ο Σταθούλης, ήταν ένας Ραδιούργος, Είρωνας, Οξυδερκής, Αυθάδης, Τολμηρός, Εκρηκτικός, Αδίστακτος – όλα με κεφαλαία γράμματα – άνθρωπος που γεννήθηκε, δυστυχώς, πολύ νωρίς για την εποχή του.

Μεγάλη εντύπωση, αμηχανία και θλίψη προκαλεί πάντα η λεπτομερής περιγραφή του Σταθούλη για την λεηλασία, πλιάτσικο την ονομάζει, της βίλας του Ιόλα στην Άγια Παρασκευή και πως μια τεράστια καλλιτεχνική περιουσία, που είχε δωρίσει ο Ιόλας στον Ελληνικό λαό, χάθηκε για πάντα από την Ελλάδα.

Συγκινητική η παρέμβαση του ζωγράφου Απόστολου Κυρίτση στην ομιλία για τις αναμνήσεις του σχετικά με τον Αλέξανδρο Ιόλα.

Ήταν η δεύτερη επίσκεψη του Νίκου Σταθούλη στον Σύνδεσμο των Αιγυπτιωτών και καταχειροκροτήθηκε ακόμα περισσότερο από την πρώτη φορά το 2012.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε τον ομιλητή με την απονομή αναμνηστικού διπλώματος.

(Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων)