Συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Πορτογαλίας σε θέματα Διασποράς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις βάσεις για τη συνεργασία Ελλάδας και Πορτογαλίας σε θέματα Διασποράς συζήτησαν στη Λισαβόνα ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ και ο Πορτογάλος ομόλογός του κ. Jose Luis Carneiro.

Μετά την επερχόμενη συνάντηση του κ. Carneiro και με τον Κύπριο Προεδρικό Επίτροπο κ. Φώτη Φωτίου, η συνεργασία θα διευρυνθεί σε τριμερή βάση με υπογραφή σχετικού μνημονίου τον Ιούνιο στην Αθήνα. 

Μεταξύ των θεμάτων στην ατζέντα της συζήτησης των δύο Υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Πορτογαλίας ήταν οι συναφείς προκλήσεις που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν για την αναγκαιότητα διατήρησης στους απανταχού Ομογενείς τους, της μητρικής τους γλώσσας. Ελληνικής και πορτογαλικής αντίστοιχα.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η ευαισθητοποίηση και συνεργασία των ομογενειακών φορέων τους σε μείζονα θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.  Ως προς το μεταναστευτικό, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία των δύο χωρών μέσω και των Κοινοτήτων τους στην οικονομική ανάπτυξη της Αφρικανικής Ηπείρου.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, είχαν και τηλεδιάσκεψη με τον κ. Φώτη Φωτίου στην Λευκωσία, ο οποίος συμφώνησε με την συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα Διασποράς, προαναγγέλοντας και την δική του άμεση συνάντηση με τον κ.Cameiro

είτε στην Λισαβόνα είτε στην Λευκωσία.  

Για τις πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές δράσεις της Ελλάδας στην Αφρικανική Ήπειρο και κυρίως στην Υποσαχαρική ζώνη (μέσω της εξωστρέφειας των Ελληνικών επιχειρήσεων) συζήτησε ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουίκ και με την Υφυπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας κα Teresa Ribeiro, αρμόδια για θέματα Αφρικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας της χώρας της.

«Είναι σημαντικό ότι έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο σε Ευρωπαίους εταίρους μας όπως η Πορτογαλία, οι πρωτοβουλίες  του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προς την Αφρικανική Ήπειρο και κυρίως στις Υποσαχαρικές εκείνες χώρες όπου έχουμε έναν δυναμικό ελληνικό Ομογενειακό πληθυσμό.

Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία, η οποία έχει εκτεταμένες ομογενειακές κοινότητες στην Αφρική, η παρουσία των οποίων καταγράφεται εκεί από τον προπερασμένο αιώνα. 

Συζήτηση έγινε και για τη δυνατότητα συνεργασίας των Ελληνικών και Πορτογαλικών Κοινοτήτων και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου η Πορτογαλία έχει ισχυρές ρίζες από την εποχή των θαλασσοπόρων εξερευνητών της.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα κάνει τέτοια ανοίγματα με τη βοήθεια χρήσιμων εταίρων της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

Με την κυρία Ribeiro συζητήσαμε και θέματα που αφορούν στο Brexit, δεδομένου ότι και οι Πορτογάλοι έχουν μια πολύ σημαντική Ομογενειακή Κοινότητα 300.000 πολιτών της στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουίκ απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση.

Τέλος, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Πορτογαλίας. Συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα της περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας Ελλάδας – Πορτογαλίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένο ότι και οι δύο κυβερνήσεις διακατέχονται από τις ίδιες αρχές και αξίες που πρέπει να διέπουν την Ευρώπη των Εθνών, της Αλληλεγγύης και της Ισονομίας.

Συζήτηση έγινε και για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, με τους συνομιλητές του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κουίκ να ανησυχούν και αυτοί για την άνοδο των ευρωφοβικών και ξενοφοβικών τάσεων στη μελλοντική σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε όλες τις επαφές του ΥΦΥΠΕΞ ήταν παρών ο πρέσβης της Ελλάδας στην Λισαβόνα κ. Γιάννης Μεταξάς.

(Γραφείο Τύπου ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ)