Η κλιματική αλλαγή και ο συντονισμός των δράσεων των ομογενειακών εμπορικών επιμελητηρίων κυριάρχησαν στις συζητήσεις του «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙΙ» ΣΤΗΝ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Την έντονη ανησυχία τους για την κλιματική αλλαγή αποτύπωσαν οι νέοι της Διασποράς Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου στη συνάντηση που είχαν στην Μελβούρνη, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙΙ» που έληξε με απόλυτη επιτυχία.

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά Ομογενειακά Εμπορικά Επιμελητήρια των τριών χωρών που εδρεύουν στο εξωτερικό και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Αυστραλία, θα μπουν κάτω από την ομπρέλα ενός συντονιστικού οργάνου, ώστε να μπορούν πιο παραγωγικά οι Ομογενείς επιχειρηματίες να εργάζονται για το συμφέρον της οικονομίας και των κρατών που ζουν αλλά και των Μητέρων – Πατρίδων.

Όπως τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ μετά τη λήξη των διήμερων εργασιών του «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙΙ»:

«Είμαι εντυπωσιασμένος από την ποιότητα των νέων μας της Ομογένειας εδώ στην Αυστραλία. Η εργασία που έκαναν στη Διάσκεψή τους στο Στρογγυλό Τραπέζι που διοργανώσαμε, κατέδειξε ότι οι νέοι βεβαίως και ενδιαφέρονται για τις ρίζες τους, για την πολιτιστική κληρονομιά των Πατρίδων των γονέων και των παππούδων τους, αλλά πάνω απ’ όλα, δείχνουν ένα τεράστιο ενδιαφέρον – και λογικό είναι – για τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Και ένα από αυτά, παγκόσμιο αιτούμενο για λύσεις, είναι η κλιματική αλλαγή.

Τα ευρήματά τους και τις προτάσεις τους, θα μας τις διατυπώσουν σε μία έκθεση, την οποία έχουμε ήδη συμφωνήσει να επιδώσουμε στους Προέδρους των τριών χωρών μας και στις κυβερνήσεις μας.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι δίνουν μεγάλη έμφαση στο φυσικό αέριο και στην Πράσινη Ενέργεια και στην εκμετάλλευση των αγαθών που κατεξοχήν έχουν οι τρεις χώρες μας, Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος που είναι ο ήλιος, ο αέρας και το νερό. Είτε αυτό που μας περιβάλλει, είτε αυτό που μας διατρέχει. 

Δεν έχουμε άδικο όταν από την προηγούμενη συνάντησή μας στο Λονδίνο, μαζί με τους συναδέλφους Φώτη Φωτίου και Nabilla Makram, συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στην πολύ ουσιαστική τριμερή μας συνεργασία, επάνω στους νέους μας, είτε αυτοί είναι μαθητές/σπουδαστές, είτε – πολύ περισσότερο – τα παιδιά που έχουν σπουδάσει και έχουν μπει ήδη στην επαγγελματική πορεία της ζωής τους. Μιλάμε για νέους 25 με 35 ετών που τους βλέπουμε στην οικονομία, στην πολιτική, στις επιστήμες, στις τέχνες, στην παροχή υπηρεσιών κτλ.

Τέλος, ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντική η ανοιχτή συζήτηση που έγινε μεταξύ σημαντικών επιχειρηματικών προσωπικοτήτων της Μελβούρνης, αλλά και της Αυστραλίας γενικότερα, με τη συμμετοχή Προέδρων και εκπροσώπων των Ομογενειακών Εμπορικών Επιμελητηρίων τους.

Άρχισε η πρώτη ουσιαστική καταγραφή για το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα από και προς την Αυστραλία από και προς τις Μητέρες -Πατρίδες, με βασικό πυλώνα την εμπλοκή των Ομογενειακών επιχειρήσεών μας.

Ήδη τα Επιμελητήρια, εδώ στην Αυστραλία, Ελλάδας και Κύπρου, έχουν ξεκινήσει την κοινή τους συνεργασία. Συμφωνήθηκε σε αυτήν τη «συμμαχία» να ενταχθεί και το Αραβο-Αυστραλιανό Επιμελητήριο που εδρεύει στην Μελβούρνη, ένα Επιμελητήριο που εκπροσωπεί την Αίγυπτο και πάνω από 30 χώρες σχεδόν  του Αραβικού κόσμου».

Τέλος ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Τέρενς Κουίκ δήλωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από το κοινό ανακοινωθέν που έβγαλαν οι τρεις εμπλεκόμενοι Υπουργοί του «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙΙ», και το οποίο παρατίθεται στο παρόν Δελτίο Τύπου.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΤΟΣ ΙΙΙ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Τέρενς Κουίκ, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Κυπρίων Αποδήμων κ. Φώτιος Φωτίου και η κα. Ναμπίλα Μακράμ, Αιγύπτια Υπουργός Μετανάστευσης και  Αποδήμων, συναντηθήκαμε στην Μελβούρνη για την έναρξη του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ ΙΙΙ, μια τριμερή πρωτοβουλία που στοχεύει να φέρει σε επαφή τη Διασπορά της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδος και να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ αυτών και των χωρών καταγωγής τους. 

Το πρόγραμμα NOSTOΣ III της Μελβούρνης στοχεύει στη νεολαία της Διασποράς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενθαρρύνουμε τη διατήρηση  και την προώθηση της κληρονομιάς και του πολιτισμού τους.

Το εμπόριο και οι επενδύσεις είναι επίσης ένα σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης των διπλωματικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών και της Αυστραλίας, κάτι που αποτελεί επίσης στόχο του NOΣΤΟΣ. 

Αυτή η επίσκεψη θα προσθέσει μια άλλη διάσταση, ήτοι τον ρόλο της Διασποράς, στην ανάπτυξη των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων. Οι τρείς Υπουργοί επιβεβαίωσαν την δέσμευση των Κυβερνήσεών τους να υποστηρίξουν τους επιχειρηματίες της Διασποράς στις προσπάθειές τους να προωθήσουν εμπορικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Θα θέλαμε να αδράξουμε τούτη την ευκαιρία, προκειμένου να ευχαριστήσουμε τις Κοινότητες της Διασποράς για τη σημαντική τους επίδραση στην αυστραλιανή κοινωνία, την οικονομία και τη θετική συνολικά συμβολή τους στο μέλλον της Αυστραλίας. Επιπρόσθετα, τους ευχαριστούμε για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Αυστραλίας και των χωρών καταγωγής τους. 

Πιστεύουμε σθεναρά ότι η δύναμη της πολυπολιτισμικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιο εμφανής σε μια χώρα όπως η Αυστραλία, η οποία οικοδομήθηκε πάνω στη μετανάστευση από όλες τις ηπείρους. Η πολυπολιτισμικότητα αποτελεί βασικό συστατικό της κοινωνίας που εξασφαλίζει την επιτυχία της Αυστραλίας και έχει συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη της χώρας. Μετανάστες, όπως εκείνοι που διαβιούν στην Αυστραλία, αποδεικνύουν στον κόσμο ότι μια επιτυχημένη πολιτική ενσωμάτωσης που περιλαμβάνει ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο, έχει ένα εκτεταμένο θετικό αντίκτυπο.

(Γραφείο Τύπου ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουίκ)