O Δ. Χατζηδημητρίου για τo ντοκιμαντέρ της Κάλλας στο Μουσείο Κινούμενης Τέχνης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Hellenic Film Society USA – HFS» πραγματοποίησε στο Μουσείο Κινούμενης Τέχνης (Museum of the Moving Image) στην Αστόρια, στις 27 Ιανουαρίου, δύο προβολές του ντοκιμαντέρ «Maria by Callas: Η Μαρία Κάλλας Εξομολογείται», στο οποίο εξιστορείται η ζωή της θρυλικής Ελληνοαμερικανίδας τραγουδίστριας Μαρίας Κάλλας μέσα από δικές της συνεντεύξεις, καθώς και την αλληλογραφία της.

Ο Δημήτριος Χατζηδημητρίου (James Demetro), πρόεδρος της «Hellenic Film Society», μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για τις προβολές, την ίδια την ταινία, και την σειρά προβολών «Πάντοτε την Κυριακή» (Always on Sunday), η οποία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού που επιθυμεί να απολαύσει ελληνικές ταινίες.

«Κάτι το καταπληκτικό συμβαίνει στο Μουσείο Κινούμενης Τέχνης. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων σπεύδει να δει τις ταινίες των μηνιαίων προβολών υπό την ονομασία ‘Always On Sunday’ που παρουσιάζει η ‘Hellenic Film Society USA’ και το ‘Museum of the Moving Image’. Τα εισιτήρια εξαντλούνται για τη μία προβολή μετά την άλλη. Η σειρά προβολών απολαμβάνει τέτοια επιτυχία που ήδη έχουμε συμφωνήσει να την επεκτείνουμε για το 2020, και ποιος ξέρει για πόσο ακόμα!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδημητρίου.

«Ενας από τους στόχους που επεδίωκα με ζέση ήταν να εγκαθιδρύσουμε μια μόνιμη παρουσία του ελληνικού κινηματογράφου στην Νέα Υόρκη, και το ‘Πάντοτε την Κυριακή’ επιτυγχάνει αυτό ακριβώς», πρόσθεσε. «Πολλοί άνθρωποι που μου απευθύνονται μετά τις προβολές, μου είναι παντελώς άγνωστοι. Μου εκμυστηρεύονται πόσο πολύ απολαμβάνουν τις ταινίες και ευχαριστούν την ‘HFS’ που τους δίνει τη δυνατότητα να τις παρακολουθούν. Μου φαίνεται απίστευτοι. Οι άνθρωποι είναι απλώς ευγνώμονες», επεσήμανε.

«Τις προάλλες, μία κυρία με πλησίασε και μου ανέφερε πως έρχεται στις προβολές επειδή γνωρίζει πως θα παρακολουθήσει κάτι ποιοτικό. Αυτό είναι θαυμάσιο, αλλά και ταυτόχρονα τρομακτικό, γιατί είμαστε υπεύθυνοι να φέρνουμε στο κοινό ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί. Είναι αδύνατον να βρούμε ταινίες που θα τις λατρέψουν και οι 275 άνθρωποι που βρίσκονται εντός της αίθουσας. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Αλλά δεν μπορείς να προσβάλεις την νοημοσύνη του κοινού προβάλλοντας ‘σκουπίδια’. Εάν μπορούν να πουν πως η ταινία ήταν ενδιαφέρουσα, εμένα μου αρκεί και με το παραπάνω» τόνισε, αντιλαμβανόμενος τις απαιτήσεις του έργου του.

«Ενα πράγμα που αξίζει να σημειωθεί είναι κάτι που συνέβη κατά την χθεσινή (σ.σ. 27 Ιανουαρίου) προβολή. Οταν εμφανίστηκαν στην οθόνη τα ονόματα όσων επιχορηγούν και βοηθούν την ‘Hellenic Film Society’, το κοινό ξέσπασε σε παρατεταμένα χειροκροτήματα. Δουλεύω σε φεστιβάλ για πάνω από 12 χρόνια και δεν το έχω δει να συμβαίνει ξανά. Το κοινό απηύθυνε ευχαριστώ προς τους ανθρώπους, τα ιδρύματα, τις επιχειρήσεις που πληρώνουν για να είναι εφικτό αυτό που κάνουμε. Το βρίσκω πολύ συγκινητικό», είπε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Ενώ για την ταινία καθαυτή πρόσθεσε: «Οσο για την ταινία για την Κάλλας, τι μπορώ να πω; Συγκεντρωθήκαμε για να γιορτάσουμε μία από εμάς, μια Νεοϋορκέζα, μια Ελληνοαμερικανίδα, έναν θρύλο. Την Ντίβα! Κάθε φορά που ολοκλήρωνε μια άρια στην ταινία, ήθελα να χειροκροτήσω. Κλαίω όταν την ακούω να τραγουδάει το ‘Vissi d’arte’ από την Τόσκα. Πολλές σοπράνο το λένε καλά. Καμία δεν το λέει σαν την Κάλλας», τόνισε χαρακτηριστικά.

(www.ekirikas.com)