Παράλληλη εκδήλωση για την ψήφο της Ομογένειας στο Συνέδριο της ΝΔ

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Η Ομογένεια τέθηκε στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια του 12ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας μέσα από την ειδική εκδήλωση, με τίτλο «Η ψήφος στους Ελληνες του εξωτερικού & Brain drain και Brain gain», όπου παρενέβη ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ομιλία του Εκδότη / Διευθυντή του «Εθνικού Κήρυκα», Αντώνη Η. Διαματάρη.

Η ειδική εκδήλωση έλαβε χώρα το Σάββατο στο αμφιθέατρο «C2» του εκθεσιακού χώρου «Metropolitan Expo» και ήταν μια πρωτοβουλία της Γραμματείας Οικουμενικού Ελληνισμού & της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ.

Επ’ αυτού τοποθετήθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στα λόγια του εκδότη της εφημερίδας της Ομογένειας. «Ισως η απόσταση από τα τεκταινόμενα της ελληνικής πολιτικής επιτρέπει στους Ελληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να βλέπουν τα πράγματα πιο καθαρά. Ισως, όπως είπε ο καλός φίλος Αντώνης Διαματάρης, οι Ελληνες του εξωτερικού δεν περιμένουν ούτε επιδόματα ούτε διορισμούς, είναι όμως πολύ ευαίσθητοι για την τύχη της χώρας μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι υπόλοιποι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Μάκης Βορίδης (τομεάρχης Εσωτερικών και βουλευτής τη ΝΔ), ο Κώστας Δέρβος (πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ), ο Δημήτρης Ζαρίφης («Marketing Information Technology Consultant»), ο Γιάννης Πολιτόπουλος (ιδιοκτήτης της Σοκολατοβιομηχανίας «Leonidas»), ο Βαγγέλης Τσιλιγκίρης (καθηγητής στο «Nottingham Trent University»), ο Γεώργιος Δημητρακάκης (καρδιοχειρουργός στο «Cambridge»), ο Βασίλης Σπανάκης (οικονομολόγος και γραμματέας ειδικών κομματικών οργάνων (ΕΚΟ)), ενώ συντονιστές του πάνελ ήταν ο Tάκης Σκανδαλάκης (γραμματέας Οικουμενικού Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας) και ο Γιάννης Σμυρλής (γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας).

Μετά την προβολή εισαγωγικού βίντεο με θέμα τη μετανάστευση των Ελλήνων, στο βήμα ανέβηκε ο βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, που αναφέρθηκε στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς και στη συνέχεια ο βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης, ο οποίος είπε πως η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσπαθεί να δώσει λύση, βρίσκοντας όμως σθεναρή αντίσταση από την Αριστερά και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Να είστε βέβαιοι ότι σε μερικούς μήνες, με κυβέρνηση ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το θέμα αυτό θα λυθεί».

Η πρώτη κεντρική εισήγηση έγινε από τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος δήλωσε πως «το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού είναι μία υπεράσπιση της εθνικής μας ταυτότητας» και συνέχισε απαριθμώντας τα δικαιώματα των Ελλήνων του εξωτερικού και αντικρούοντας τα επιχειρήματα όσων τάσσονται κατά της ψήφου των αποδήμων, εξηγώντας παράλληλα τη διαφορά μεταξύ ιθαγένειας και υπηκοότητας.

Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας εισήλθε στην αίθουσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάθισε στην πρώτη σειρά για να παρακολουθήσει την ομιλία του Αντώνη Διαματάρη.

Ο κ. Σκανδαλάκης απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: «Κύριε Πρόεδρε καλώς ήρθατε στους αποδήμους. Θέλω να σας δηλώσω ότι οι απόδημοι θα σας δώσουν τη διπλή νίκη, γιατί τη νίκη την έχετε. Είναι οι Ελληνες οι οποίοι δυστυχώς δεν έφυγαν με τη βούλησή τους, εξαναγκάστηκαν να φύγουν. 500.000 οικογένειες λοιπόν, οι οποίες θέλουν να ξαναγυρίσουν, μιλάμε για συνολικά πάνω από δύο εκατομμύρια Ελληνες οι οποίοι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη».

Στη συνέχεια, προλόγισε την ομιλία του Εκδότη του «Ε.Κ.», λέγοντας: «Στη Νέα Υόρκη υπάρχει μία παλιά εφημερίδα, ο ‘Εθνικός Κήρυκας’ που ένας άξιος ηγέτης, Ελληνας, ο οποίος αγωνίζεται για τα ελληνικά συμφέροντα, μας έστειλε ένα μήνυμα, το οποίο θα το δούμε μαζί».

Τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του κ. Αντώνη Διαματάρη έχουν ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι σύνεδροι του 12ου Τακτικού Συνεδρίου. Λέγομαι Αντώνης Διαματάρης, και είμαι ο Εκδότης / Διευθυντής του ‘Εθνικού Κήρυκα’, μιας εφημερίδας που ιδρύθηκε το 1915 και είναι η μόνη ημερήσια ελληνόφωνη εφημερίδα εκτός Ελλάδας.
»Σας χαιρετώ από τη Νέα Υόρκη, την πόλη στην οποία ζουν περί τις 250.000 Ελληνες και που λόγω της κρίσης που περνά η Ελλάδα μας, ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Εγώ θα σας μιλήσω για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Την εντός της χώρας κατάσταση την γνωρίζετε καλά».

«Εμείς, οι απόδημοι Ελληνες, παρακολουθούμε με όλο και μεγαλύτερη ανησυχία και θλίψη την κατάσταση στην οποία ο κ. Αλέξης Τσίπρας οδήγησε την χώρα.
Η χώρα μας δυστυχώς περνά μια περίοδο ανυποληψίας».

«Ολοι συμφωνούν, ακόμα κι αυτοί που για διάφορους λόγους εκπέμπουν άλλα ευκαιριακά μηνύματα, ότι η ηγεσία της κυβέρνησης είναι αναξιόπιστη.
Δέχονται μεν με ανακούφιση τις κωλοτούμπες της αλλά γνωρίζουν ότι είναι περιστασιακές. …».

«Ενα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολεί τον Απόδημο Ελληνισμό είναι το θέμα του δικαιώματος της ψήφου μας: O κ. Τσίπρας ζημιώνει την Ομογένεια αλλά και την Ελλάδα με την άρνησή του να μας παραχωρήσει το δικαίωμα της ψήφου, ένα δικαίωμα που έχουν σχεδόν όλες οι μειονότητες. Αρνείται καν να συζητήσει το θέμα στη Βουλή όπως του ζητά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Η προσβολή αυτή πια δεν καταπίνεται».

«Ο κ. Τσίπρας μας αντιμετωπίζει ως δεύτερης κατηγορίας Ελληνες. Μας βλέπει ευκαιριακά. Μας βλέπει σαν ξένους. Υψώνει τείχη, σαν να θέλει να μας κρατήσει έξω, μακριά από τη χώρα μας. Δεν μας εμπιστεύεται, γιατί εμείς, οι απόδημοι, βρισκόμαστε μακριά από το… δέλεαρ των διορισμών, των παροχών, των τεχνασμάτων της πολιτικής πόλωσης».

«Ομως, η Ελλάδα έχει και ηθική υποχρέωση και εθνικό συμφέρον να μας δώσει το δικαίωμα της ψήφου. Να μας φέρει πιο κοντά της. Μας χρειάζεται. Αλλά κι εμείς έχουμε ανάγκη την παρουσία της. Μόνοι μας θα χαθούμε».
«Κύριε πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την αγάπη σας στον Απόδημο Ελληνισμό. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να σας μεταφέρω την αγωνία του για τη λάθος αντιμετώπισή του από την κυβέρνηση».

Ακολουθεί και απόσπασμα από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Εχω ζήσει αρκετά χρόνια εκτός Ελλάδας -στις ΗΠΑ τα χρόνια των σπουδών μου- και έχω έρθει σε πολύ στενή επαφή με την ελληνική ομογένεια. Γνωρίζω τον δυναμισμό της, γνωρίζω την αγάπη της για την Πατρίδα, γνωρίζω όμως και τη δυνατότητά της να μπορεί να βλέπει το εθνικό συμφέρον με ανιδιοτέλεια. Ισως η απόσταση από τα τεκταινόμενα της ελληνικής πολιτικής επιτρέπει στους Ελληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να βλέπουν τα πράγματα πιο καθαρά. Ισως, όπως είπε ο καλός φίλος Αντώνης Διαματάρης, οι Ελληνες του εξωτερικού δεν περιμένουν ούτε επιδόματα ούτε διορισμούς, είναι όμως πολύ ευαίσθητοι για την τύχη της χώρας μας».

«Η αλήθεια είναι ότι αυτό το μεγάλο δυναμικό του Παγκόσμιου Ελληνισμού η χώρα μας το έχει αφήσει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση, ότι η Ελλάδα και ο Ελληνισμός θα ξαναγίνουν ένα. Διότι ο παγκόσμιος Ελληνισμός θα συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας να ξανασταθεί στα πόδια της και να αποκτήσει αξιοπρέπεια».

«Εχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε σε αυτό το μέτωπο. Αλλά το πρώτο το οποίο θα κάνουμε είναι το αυτονόητο. Θα δώσουμε τη δυνατότητα εντός του πρώτου μήνα της νέας διακυβέρνησης στους Ελληνες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαμένουν στο εξωτερικό, να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Προσέξτε, δεν τους δίνουμε κάποιο πρόσθετο δικαίωμα. Το δικαίωμα το έχουν ήδη. Τους διευκολύνουμε να μην χρειάζεται να μπαίνουν σε ένα αεροπλάνο από την Ευρώπη, από την Αμερική, από την Αυστραλία, και να έρχονται πίσω στη χώρα μας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

«Από μένα θέλω να το ακούσετε καθαρά, χωρίς κανέναν αστερίσκο και χωρίς καμία υποσημείωση. Οι επόμενες εκλογές θα είναι οι τελευταίες εκλογές στις οποίες θα χρειαστεί να έρθετε στη χώρα σας για να ψηφίσετε. Γιατί από τις μεθεπόμενες θα μπορείτε να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας. Ομως, όσοι είναι εκτός Ελλάδος, ειδικά σε αυτές τις εκλογές, ας κάνουν τη μεγάλη υπέρβαση και να έρθουν να ψηφίσουν. Οχι μόνο γιατί με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσετε το αυτονόητο δικαίωμά σας, αλλά γιατί η δική σας ψήφος θα είναι απολύτως καθοριστική για το μέλλον του τόπου».

«Οι επόμενες εκλογές θα διαμορφώσουν την τύχη της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Είναι εκλογές που θα μας δώσουν ξανά τη δυνατότητα να μπορούμε να βάλουμε τη χώρα σε μια άλλη τροχιά. Να ξεφύγουμε από τη μιζέρια, από την παρακμή, από αυτήν τη στασιμότητα, από αυτό το διχαστικό πολιτικό κλίμα το οποίο πηγαίνει πολλά χρόνια τη χώρα πίσω. Να κοιτάξουμε στο μέλλον. Να ενώσουμε την Ελλάδα, να αξιοποιήσουμε το δημιουργικό δυναμικό των Ελλήνων, να δημιουργήσουμε δουλειές, να μειώσουμε τους φόρους, να δημιουργήσουμε ένα κράτος το οποίο θα ξαναείναι κοντά στον πιο αδύναμο. Αυτό είναι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών και σας θέλουμε όλες και όλους κοντά μας σε αυτή τη προσπάθεια».

(www.ekirikas.com