Επανέναρξη εργασιών του Ελληνορθοδόξου Ι. Ναού Αγίου Νικολάου

ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ)

Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοίνωσε  τη δημιουργία του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ελληνορθοδόξου Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, το οποίο θα έχει την ευθύνη και φροντίδα για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου και τη διαχείριση των σχετικών κεφαλαίων. Η ορκωμοσία του νέου διοικητικού συμβουλίου – που θα είναι 20μελές – θα λάβει χώρα στις 6 Δεκεμβρίου – ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, 6 Δεκεμβρίου 2018 –  στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του σώματος για τα θέματα που χρήζουν αμέσου αντιμετωπίσεως.

Τα επόμενα βήματα θα είναι η συμπλήρωση του συμβουλίου του νέου ανεξάρτητου οργανισμού που δημιουργήθηκε, με την επωνυμία «Φίλοι του Αγίου Νικολάου», το οποίο έχει ήδη συσταθεί με σκοπό να συγκεντρώνει, να επενδύει, να προσφέρει και να εκταμιεύει κεφάλαια για την κατασκευή και τη βελτίωση του Ελληνορθοδόξου Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας greeknews, μέχρι το πολύ τα μέσα Ιανουαρίου θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την σημερινή κατασκευάστρια εταιρεία SKANSKA, που όπως φαίνεται θα εξοφληθεί και θα αναλάβει άλλη εταιρεία. Οι ίδιες πηγές υπολογίζουν ότι το συνολικό κόστος για την αποπληρωμή της SKANSKA και την ολοκλήρωση του έργου δεν θα ξεπεράσει τα 38 εκατομμύρια. Ρόλο – κλειδί θα έχει έμπειρος αμερικανός τεχνοκράτης με τον οποίο πραγματοποιούνταν συχνές διαβουλεύσεις εδώ και αρκετό διάστημα, ωστόσο πριν αποδεχθεί ανέμενε τις εκθέσεις της ερευνητικής επιτροπής και της PWC.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής προχώρησε σε σημαντικά βήματα για την επανέναρξη των εργασιών ανοικοδομήσεως και την ολοκλήρωση του Ελληνορθοδόξου Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου.

Δημιουργήθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνορθοδόξου Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου το οποίο θα έχει την ευθύνη και φροντίδα για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου και τη διαχείριση των σχετικών κεφαλαίων. Ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, 6 Δεκεμβρίου 2018, στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής θα λάβει χώρα η τελετή ορκωμοσίας του νέου Δ.Σ. από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του σώματος για τα θέματα που χρήζουν αμέσου αντιμετωπίσεως.

 

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα έχει ως εξής: επτά μέλη προέρχονται από την αρχική ενορία-κοινότητα του Αγίου Νικολάου, επτά μέλη διόρισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και έξη μέλη θα είναι είναι οι επικεφαλής έξι μεγάλων οργανώσεων (ex-officio), δηλ.: η πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου, ο πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Πρεσβυτέρων (κληρικών), ο διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο πρόεδρος της Ηγεσίας των 100, ο πρόεδρος του Ταμείου Πίστη για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ.

Επιπλέον, συνεστήθη ένας νέος οργανισμός, ως μη κερδοσκοπική εταιρεία στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης με την επωνυμία «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» (“Friends of St. Nicholas, Inc.”) ο οποίος και δημιουργήθηκε σύμφωνα με τις συστάσεις της Εκθέσεως  (Φάση 2) που εκπόνησαν η Ειδική Διερευνητική Επιτροπή και η PricewaterhouseCoopers Advisory Services LLC (“PwC”) σχετικά με την ανοικοδόμηση του Ελληνορθοδόξου Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου.

Η Εταιρεία έχει συσταθεί με σκοπό να συγκεντρώνει, να επενδύει, να προσφέρει και να εκταμιεύει κεφάλαια για την κατασκευή και τη βελτίωση του Ελληνορθοδόξου Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου. Τα αρχικά μέλη της Εταιρείας (που θα ονομάζονται και «έφοροι») είναι οι Ελέϊν Άλλεν, Όλγα Παυλάκου και Μιχαήλ Ψαρρός. Ο αριθμός των εφόρων προβλέπεται να αυξηθεί έως και 15 και να συμπεριλάβει μέλη από όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Τα άρθρα συστάσεως της Εταιρείας προβλέπουν ότι η Εταιρεία θα διαλυθεί ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια του ναού του Αγίου Νικολάου και όλα τα περιουσιακά της στοιχεία θα διανεμηθούν απ’ ευθείας ή για το όφελος του Ελληνορθοδόξου Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου”.

(orthodoxianewsagency.gr, goarch.org)