ΕΝΟΑ: Επιστολή του Ρότζερ Γκατ στον Νίκο Παππά για την απομάκρυνση από τον Αγ. Κοσμά
Επιστολή προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά, στέλνει ο πρόεδρος του ΕΝΟΑ κ. Ρότζερ Γκατ, όπου του θέτει το θέμα της απομάκρυνσης του συλλόγου από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.
Ολόκληρη η επιστολή προς τον Νίκο Παππά
«Με την παρούσα επιστολή που σας απευθύνουμε, επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε την βίαια διακοπή της αθλητικής δραστηριότητας 300 αθλητών/τριών από τους οποίους οι 35 είναι αθλητές ΑΜΕΑ, κάτι που δεν συνάδει με την προώθηση της αθλητικής δραστηριότητας – όπως αυτή διακηρύσσεται στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τούτο οφείλεται στο ότι, ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ) απώλεσε το φυσικό χώρο εγκατάστασης του χωρίς να έχει διευκολυνθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση στην μετεγκατάστασή του σε χώρο άλλο κατάλληλο για τις ναυταθλητικές του δραστηριότητες.
Ο ΕΝΟΑ ιδρύθηκε το 1965 από τους επαναπατρισθέντες Έλληνες της Αιγύπτου μέλη και αθλητές των ναυταθλητικών ομίλων του Καϊρου, τηςΑλεξάνδρειας και του Πορτ Σαιντ. Εγκαταστάθηκε, από της συστάσεως του – το 1965 – στον παράλιο χώρο του αθλητικού κέντρου νεότητας του Αγίου Κοσμάμετά από χρησιδάνειο χώρου από την Πολιτεία (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού). Η παραχώρηση αυτή έγινε αφενός, ως κίνηση προώθησης του ναυτικού αθλητισμού στην Ελλάδα και αφετέρου, ως ιστορική αναγνώριση της συμμετοχής του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξάνδρειας Αιγύπτου στην απελευθέρωση της πατρίδας, – κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου και της ελληνικής κατοχής, ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αλεξάνδρειας Αιγύπτου είχε παραχωρήσει το φυσικό χώρο και τις εγκαταστάσεις του στη Διοίκηση του Ελληνικού Ναυτικού. Σήμερα, ο ΕΝΟΑ έχει 2000 μέλη και 300 αθλητές/τριες από τους οποίους 35 αθλητές ΑΜΕΑ και υποστηρίζεται ενεργά από τους 150.000 επαναπατρισθέντες Έλληνες της Αιγύπτου καθώς και την ομογένεια. Στην μακροχρόνια διαδρομή του, ο ΕΝΟΑ προσέφερε στη χώρα Ολυμπιονίκες (Βασίλης Πολυμέρος, Βιργινία Κραβαριώτη, Χρύσα Μπισκιτζή, Γιάννης Βώσσος, Σοφία Ασουμανάκη, Σπύρος Γιάνναρος) παγκόσμιους και πανευρωπαϊκούς πρωταθλητές και τώρα, 9 αθλήτριες και αθλητές στις Εθνικές Ομάδες Κωπηλασίας, Καγιάκ και Ιστιοπλοΐας. Το 2015, ο ΕΝΟΑ τιμήθηκε για το σύνολο της ιστορικής και αθλητικής συνεισφοράς του από τον Μακαριότατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β με την ανώτατη τιμή της απονομής του Τιμίου Σταυρού του Αποστόλου και Ευαγγελιστού ΜΑΡΚΟΥ. Το 2017, ο ΕΝΟΑ βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο για τις διακρίσεις που έφερε στη χώρα στα παγκόσμια ναυταθλητικά πρωταθλήματα.
Παρόλα αυτά, την 11 Οκτωβρίου 2018, ο φυσικός χώρος εγκατάστασης του ΕΝΟΑ αποδόθηκε στην Ελληνικόν Α.Ε. προκειμένου αυτός να αποδοθεί στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2019 , στην επενδύτρια επιχείρηση ΛΑΜΔΑ Α.Ε. – προκειμένου αυτή να τον χρησιμοποιήσει για την επένδυση του Ελληνικού. Η απώλεια του φυσικού χώρου της εγκατάστασης του ΕΝΟΑ έγινε πρώτον, χωρίς αποζημίωση από το Κράτος των, με δικές μας αποκλειστικά δαπάνες, κτιριακών εγκαταστάσεων (εντευκτήριο, αποδυτήρια, αίθουσα εκγύμνασης, νεωσοίκοι φύλαξης των περίπου 200 σκαφών όλων των αθλημάτων) και της κινητής περιουσίας μας και δεύτερον, χωρίς πρόβλεψη μετεγκατάστασης του ΕΝΟΑ σε άλλο κατάλληλο για ναυταθλητικές δραστηριότητες χώρο (παρά τις συνεχείς προσπάθειες μας προς τούτο). Το αποτέλεσμα αυτής της στάσης της Ελληνικού Κράτους είναι: α) ο ΕΝΟΑ ως ναυταθλητικός όμιλος κινδυνεύει με εξαφάνιση και β) 300 αθλητές/τριες χάνουν την αθλητική τους κοιτίδα, και μάλιστα σε χρόνο εντατικής προετοιμασίας των μεγαλύτερων από αυτούς για τους προ-ολυμπιακούς προκριματικούς αγώνες και χωρίς καμία πρόταση για το αθλητικό μέλλον των υπόλοιπων. Εύληπτο είναι ότι, η διαμορφωθείσα αυτή κατάσταση δεν συνάδει με τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές. Όπου κατά αυτές, η κάθε αναπτυξιακή επένδυση σέβεται την ιστορία και δεν δημιουργεί συνθήκες αφανισμού σε ένα αθλητικό φορέα, – όπως είναι οΕΝΟΑ, που επί 53 χρόνια αδιαλείπτως προσφέρει πολλαπλές παγκόσμιες ναυταθλητικές διακρίσεις στην Ελλάδα.
Τα παραπάνω μας δημιουργούν τα εξής εύλογα ΓΙΑΤΙ
ΓΙΑΤΙ, αυτή η σπουδή σε βάρος του ΕΝΟΑ , όταν το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των γειτονικών δραστηριοτήτων (π.χ. ΕΑΚΝ – Αγ. Κοσμά, Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών κλπ.) έχει μακρύ χρονικό ορίζοντα; Aπό που δικαιολογείται; από τη στιγμή μάλιστα, που α) δεν έχει ανευρεθεί για παραχώρηση άλλος κατάλληλος χώρος για την μετεγκατάσταση του ναυταθλητικού ομίλου μας, β) δεν υπάρχουν διαθέσιμες – από το Κράτος – πιστώσεις για την στέγαση του ναυταθλητικού ομίλου σε τυχόν άλλες εγκαταστάσεις και γ) δεν έχει καταβληθεί και ΟΥΤΕ έχει προβλεφθεί να καταβληθεί αποζημίωση για την απώλεια της περιουσίας μας : κτίρια επί του χώρου που έχουν κατασκευαστεί με δικές μας δαπάνες, απώλεια ζωτικών για την επιβίωση μας εσόδων, κ.α.
ΓΙΑΤΙ, ο ΕΝΟΑ δεν συμπεριλήφθηκε στην σύμβαση παραμονής του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά (σύμβαση μεταξύ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ και Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και ΛΑΜΔΑ Α.Ε.) του οποίου είναι φυσική χωρική συνέχεια, όταν μάλιστα η Κυβέρνηση δεν έχει ούτε χώρο και ούτε διαθέσιμες πιστώσεις για την μετεγκατάσταση του ΕΝΟΑ; Αν ο ΕΝΟΑ είχε συμπεριληφθεί στην σύμβαση, σήμερα, το θέμα της εγκατάστασης του ΕΝΟΑ θα το είχε επωμιστεί η ΛΑΜΔΑ ΑΕ , η οποία ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ θετικά για την παραμονή του ΕΝΟΑ στο χώρο !!!!!!!;
ΓΙΑΤΙ, ως πολιτικός φορέας, o ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να διαχέεται περιφρόνηση στην ιστορία και την αθλητική συμβολή του ΕΝΟΑ, στα ολυμπιακά και παγκόσμια μετάλλια που ο ΕΝΟΑ έφερε στη χώρα καθώς και στην σημερινή πορεία 300 αθλητών; ΓΙΑΤΙ, ο πολιτισμός της Αλεξάνδρειας, του Καϊρου, του Πόρτ-Σάιντ και τα ολυμπιακά, παγκόσμια και πανευρωπαϊκά μετάλλια που ο ΕΝΟΑ έχει δώσει στη χώρα δεν γίνονται μέρος της επένδυσης στο Ελληνικό;
ΓΙΑΤΙ, σήμερα η Κυβέρνηση δημιουργεί με την έξωση του ΕΝΟΑ ένα χώρο στην παραλία του Αγ. Κοσμά νεκρό – εκεί που μέχρι χθες έσφυζε από αθλητική ζωή – και για τον οποίο, ΤΩΡΑ δαπανώνται χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για την φύλαξη του και….. για πόσα χρόνια άραγε; Σημειώνεται ότι η θυροκόλληση της έξωσης στοίχισε στο κράτος 3.000 ευρώ. Γιατί η Κυβέρνηση φαίνεται ότι συμβάλει στην απόλυση εργαζομένων (2 από τον ΕΝΟΑ και 8 από το κυλικείο του); Γιατί η Κυβέρνηση φαίνεται, με την έξωση του ΕΝΟΑ, ότι τιμωρεί τους πρωταθλητές αθλητές του ΕΝΟΑ και μάλιστα σε χρόνο εντατικής προετοιμασίας τους για τους προ-ολυμπιακούς προκριματικούς αγώνες και τι προτείνει στους υπόλοιπους αθλητές μας;
Στην προσπάθεια μας για ανεύρεση λύσης επιβίωσης του ΕΝΟΑ και συνέχισης της προσφοράς του στην ελληνική κοινωνία, επιθυμούμε συνάντηση μαζί σας.
Ευελπιστώντας στη θετική σας ανταπόκριση.
(ekkairo.org)