Η Ελληνοαμερικανίδα της NASA Anne Mee Thompson στον «Ε.Κ.»

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Δρ Αννα Μι Τόμπσον (Dr. Anne Mee Thompson), ανώτερη επιστήμονας της NASA στον τομέα της Ατμοσφαιρικής Χημείας (Senior Scientist for Atmospheric Chemistry and Goddard Senior Fellow, NASA/GSFC) μίλησε στον «Ε.Κ.» για τη ζωή της, τη δουλειά της, αλλά και την ελληνική καταγωγή της.

Είναι μέλος του Εργαστηρίου για τις Ατμόσφαιρες (NASA/Goddard’s Laboratory for Atmospheres) επί 20 χρόνια, ενώ διετέλεσε καθηγήτρια Μετεωρολογίας στο Penn State University για 8 χρόνια, πριν ενταχθεί στη NASA στα μέσα του 2013.

Οι μελέτες της Δρ Τόμπσον κατά τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων που συνδέουν τις χημικές μεταβολές (μεθανίου, αύξησης του όζοντος) με τις κλιματικές επιπτώσεις. Από το 1990, η κ. Τόμπσον έχει επικεντρωθεί στη χημεία της τροπόσφαιρας χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, καθώς και κάνοντας επίγεια, εν πλω και σε πτήση πειράματα.

Είναι Κύρια Ερευνήτρια στο βραβευμένο δίκτυο SHADOZ (Southern Hemisphere ADditional OZonesondes). Η επιτόπια εργασία της κ. Τόμπσον αφορά -μέσα από την εκτενή διεθνή συνεργασία- τις μολυσμένες και απομακρυσμένες ατμόσφαιρες.

Στις πάνω από 250 δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται άρθρα για το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change) και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα/Παγκόσμιο Μεττεωρολογικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Program/World Meteorological Organization (UNEP/WMO) Ozone Assessments), καθώς και βιβλία για τη θαλάσσια ατμόσφαιρα, τη χημεία του χιονιού, το μεθάνιο και τη μείωση του όζοντος.

Στα βραβεία της Τόμπσον περιλαμβάνονται τα Nordberg Medal of the Committee on Space Research (COSPAR), Fulbright Scholar Award, Suomi Award of the American Meteorological Society, American Geophysical Union’s Roger Revelle Medal, καθώς και το πολύ σημαντικό William Nordberg Award το 2018.

«Μεγάλωσα σε μια οικογένεια επιστημόνων. Και οι δύο γονείς μου σπούδασαν Χημεία και συναντήθηκαν σε ένα βιομηχανικό χημικό εργαστήριο (…) Ο θείος μου, Γιώργος Βερόνης (George Veronis), είναι θρύλος στη ρευστοδυναμική και την ωκεανογραφία. Οταν ήμουν μικρή, τον επισκεπτόμασταν στο Πρίνσετον και το Institute for Advanced Study όταν ο Αϊνστάιν ήταν ακόμα ενεργός», αναφέρει η Τόμπσον.

Αναφορικά με το πώς νιώθει με το να εργάζεται για τη NASA, απαντά: «Είναι πολύ συναρπαστικό για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή έχουμε καταπληκτικά δεδομένα από δορυφόρους και άλλα όργανα. Ανακαλύπτουμε καθημερινά πράγματα για τους πλανήτες και τον ήλιο κάθε μέρα, όπως πολλοί άνθρωποι θα γνωρίζουν μέσα από τα ΜΜΕ. Στο Planet Earth (earthobservatory.nasa.gov), στο οποίο εργάζομαι, έχουμε πάνω από 24 δορυφόρους που λειτουργούν σήμερα, από τις Υπηρεσίες των ΗΠΑ, τη NASA, την NOAA, καθώς και από πολλά άλλα έθνη, οι οποίοι καταγράφουν τις ιδιότητες των σύννεφων, του πάγου, τη στάθμη της θάλασσας, τη βλάστηση, τις πυρκαγιές και τις συγκεντρώσεις ρύπων.

»Μπορούμε να εντοπίσουμε κινδύνους και ακραία γεγονότα, όπως τα ηφαίστεια, τους τυφώνες, τη ρύπανση, καθώς και τις φυσικές παραλλαγές. Ο στόχος είναι να κατανοηθούν οι αλληλεπιδράσεις στο σύνολο του συστήματος της Γης. Παρεμπιπτόντως, όλα τα δεδομένα μας είναι κοινά και ανοικτά στο κοινό. Δεύτερον, έχουμε τους πιο αφοσιωμένους και ενθουσιώδεις επιστήμονες και μηχανικούς του Κόσμου, οι οποίοι εργάζονται στη NASA».

Ερωτώμενη για το αντικείμενο της δουλειάς της, είπε: «Η δική μου έρευνα καλύπτει διάφορες πτυχές των ατμοσφαιρικών επιστημών. Στη NASA ξεκίνησα να δουλεύω πάνω σε υπολογιστικά πρότυπα που συνδέουν την αυξανόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση με την κλιματική αλλαγή και τις ανατροφοδοτήσεις μεταξύ των δύο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μεταπήδησα στις εργασίες των μετρήσεων, χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους, αεροσκάφη και πλοία για την μελέτη της παγκόσμιας ρύπανσης.

»Εχω συμμετάσχει σε πολλές αεροπορικές αποστολές, που σημαίνει να πετάς με ένα αεροσκάφος που είναι γεμάτο με μοναδικά όργανα για τις μετρήσεις των χημικών στοιχείων που σχετίζονται με τη ρύπανση. Κορυφαία μου στιγμή στη NASA ήταν όταν σε ένα από αυτά τα πειράματα ήμουν η Επικεφαλής Επιστήμονας της αποστολής και καθοδηγούσα τον πιλότο πώς να πετάξει σε περιοχές που χρειαζόταν να πάρουμε δείγματα».

Φυσικά, η σπουδαία αυτή επιστήμονας μίλησε και για την ελληνική καταγωγή της. «Είμαι μισή Ελληνίδα. Τόμπσον είναι το επώνυμο του πατέρα μου. Από την πλευρά της μητέρας μου (η οποία είναι γεννημένη στη Νέα Ιερσέη και βρίσκεται εν ζωή όπως και τα τρία αδέρφια της) και οι δύο γονείς κατάγονται από χωριά της δυτικής Κρήτης, κοντά στα Χανιά. Μετανάστευσαν το 1920. Το αρχικό όνομα της οικογένειας ήταν Βρεονάκης, το οποίο μετατράπηκε χάριν ευκολότερης προφοράς σε Βερόνης, από τους δασκάλους της μητέρας μου, γεγονός που ο παππούς μου δεν ξεπέρασε ποτέ».

Για το πώς επέδρασε η ελληνική καταγωγή στη δουλειά της, τόνισε: «Η μητέρα μου είχε μεγάλη επίδραση πάνω μου ως Ελληνίδα μετανάστρια δεύτερης γενιάς που πέτυχε στη ζωή της. Οταν πριν μερικά χρόνια έγινα Επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, έδειξα κάποιες φωτογραφίες των θείων μου και είπα πως όλοι αυτοί ίσως ήταν πιο γνωστοί στην Ελλάδα από μένα. Πέρα από τον Γιώργο, τον επιστήμονα, ο νονός μου, πάτερ Αλέξανδρος Βερόνης, είναι γνωστός σε ολόκληρη την Ορθοδοξία για το ιεραποστολικό του έργο και με έχει επηρεάσει πνευματικά από την πρώτη ημέρα. Ο θείος Γιάννης, επιχειρηματίας της Νέας Υόρκης, εργάστηκε στη διαφήμιση και τα ΜΜΕ μαζί με τον εκλιπόντα θείο μου Πέτρο».

«Υπάρχουν πολλοί Ελληνοαμερικανοί επιστήμονες και σε άλλες δημιουργικές προσπάθειες. Οι αρχαίες ρίζες μας στην φιλοσοφία και την επιστήμη, σε συνδυασμό με τα ναυτικό πνεύμα και την αγάπη για την ανεξαρτησία φαίνεται πως μας εμπνέει. Ημασταν τυχεροί που εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες σε αυτή την χώρα και είχαμε την ευκαιρία να είμαστε αναταποδοτικοί», κατέληξε η Δρ Τόμπσον.

(www.ekirikas.com)