Συνάντηση Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ με τον Πρόεδρο του Ελληνο-Βουλγαρικού Συνδέσμου “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ”

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

O Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ δέχθηκε την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στο Γραφείο του, τον Πρόεδρο του Ελληνοβουλγαρικού Συνδέσμου «Αριστοτέλης – Γέφυρα Πολιτισμού» κ. Γιάννη Λιόλιο.

Ο Σύνδεσμος εδρεύει στη Σόφια, με ιδρυτικά μέλη «επιφανείς Έλληνες και Βούλγαρους από τον χώρο των επιστημών, των τεχνών, της διπλωματίας, της διανόησης και του Ελληνικού επιχειρείν στη Βουλγαρία», όπως αναφέρεται και σε σχετική επιστολή που επιδόθηκε στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. 

Ο κ. Λιόλιος παρουσίασε στον Υφυπουργό Εξωτερικών και τις σκέψεις του για τη συνένωση όλων των Ελληνικών φορέων κάτω από μία ομπρέλα, κάτω από μία Ομοσπονδία. 

Για πρώτη φορά στα ιστορικά του Ελληνισμού της Βουλγαρίας, θα πραγματοποιήσουν κοινή συγκέντρωση στη Σόφια, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου: οι Έλληνες του Ευξείνου Πόντου με ιστορικό βάθος από τον 4ο π.Χ. αιώνα και επίκεντρο τη Σωζόπολη, οι Έλληνες που μετακινήθηκαν στη Βουλγαρία μετά τον εμφύλιο πόλεμο, οι Σύλλογοι των Σαρακατσάνων, οι Νεοέλληνες των τελευταίων 20 – 30 ετών με αξιοσημείωτη επιχειρηματική δραστηριότητα (καμία σχέση με τα εξωχώρια ΑΦΜ), και που αριθμούν περισσότερο από 1000, και οι Σύλλογοι που ασχολούνται με τον Πολιτισμό, την Ελληνική γλώσσα κλπ.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουίκ διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του, ότι αυτές οι συλλογικές προσπάθειες και οι δράσεις τους θα έχουν την πλήρη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, και ότι ως πρώτο βήμα στον προγραμματισμό του 2019 θα ενταχθεί η πρόσκληση για να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα με επιμορφωτικά Προγράμματα και παιδιά του εκεί Ελληνισμού αλλά και συνταξιούχοι, στο πλαίσιο των νέων Προγραμμάτων της ΓΓΑΕ για την τρίτη ηλικία των Ομογενών. 

(Γραφείο Τύπου ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ)